Eltűnhet a Lyme-kór az országból

A klímaváltozás hatására eltűnőben vannak a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást terjesztő kullancsok – mondta az InfoRádiónak a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője. Lakos András emellett azt is kiemelte: a Lyme-kór egy jóindulatú betegség, könnyen gyógyítható.

Évente 1000-1500 Lyme-kóros beteget jelentenek be. A betegséget a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője szerint értelmetlen regisztrálni, mivel ha ezt bejelentik, az nem hoz magával azonnali cselekvést, mint például egy járvány esetében, amikor védőoltásokat osztanak ki.

Mint Lakos András elmondta: jóindulatú betegségről van szó, az esetek nagy részében a fertőzött magától meggyógyul, antibiotikummal pedig eredményesen kezelhető.

A szakember szerint Magyarországon nagyon sok rossz teszt van forgalomban, ezért évente mintegy ezer olyan emberrel találkoznak, akik nem Lyme-kórosok, de van pozitív tesztjük.

Lakos András a betegség valós tüneteiről is beszélt. A leggyakoribb a Lyme-folt, melyet vándorló bőrpírnak is neveznek, mivel szélének kiterjedése növekszik. A gyanú akkor lehet helytálló, ha a kullancscsípés után 5 centiméteres folt alakul ki, ami legalább 5 napig fennmarad.

Az ambulancia vezetője kiemelte: ennek ellenére rengeteg gyermeket kezelnek szúnyogcsípések miatt, mert elterjedt, hogy a Lyme-kór kokárdaszerű elváltozást okoz, de a kis méretűek nem utalnak a betegségre.

A betegség várhatóan visszaszorul a régióban, az ezt terjesztő kullancsokkal együtt – véli az ambulancia vezetője. Ezek a rovarok ugyanis nem bírják a meleget és a száraz éghajlatot. „Nem holnap fog eltűnni természetesen” – tette hozzá.

Ugyanígy egyre kevesebb a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladásos eset, a 90-es évek közepén még évi 300 ilyet regisztráltak, két évvel ezelőtt viszont csak 16-ot. Ez viszont sokkal veszélyesebb, mint a Lyme-kór – hívta fel a figyelmet Lakos András. Ez ellen ugyan van védőoltás, de ha valaki megbetegszik, súlyos következményei vannak, ráadásul jelentős részben maradványtüneteket hagy maga után.

A szakember szerint a kullancscsípés megelőzéséhez hatékonyak lehetnek a különböző rovarirtó szerek, vagy biokészítmények. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!