Nem okoznak több balesetet, mint amennyit elszenvednek

A tanév kezdetével az autósoknak fokozattan figyelniük kell az iskolák környékén a kerékpáros forgalomra – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Országos Szövetsége. Lambert Gábor, a Mabisz kommunikációs vezetője szerint Magyarországon az uniós átlag alatti a kerékpárosok közlekedésbiztonsága.

Idén már harmadik alkalommal látták szükségét a Biztonság Hete programfolyam megszervezésének a Mabisznál és az ORFK-nál.  Ebben az évben több mint két tucat társszervezet vesz már részt, és országosan minden megyében megtartják. – árulta el a programról az InfoRádióban Lambert Gábor, a Mabisz kommunikációs vezetője.

A Biztonság Hete szeptember 23-28. lesz, elsősorban a kerékpárosokra és a többi, két keréken haladó jármű használóira próbálnak hatni, illetve őket a figyelem középpontjába állítani. A kampány keretei között külön foglalkoznak az új típusú járművekkel, a veszélyekkel és a lehetőségekkel egyaránt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

A kerékpáros balesetekről szólva elmondta, Magyarországon az egyik legmagasabb az egymillió lakosra jutó, halálos kimenetelű kerékpáros balesetek száma.

Három éve 7,4 volt a szám, az unión belül csak Romániában és Litvániában magasabb ennél. – fordította a számok nyelvére a kommunikációs vezető.

Mint felidézte, a KSH 2018-as számai szerint összesen 16 757 személyi sérüléses közúti baleset történt, ebből 1736-ot, vagyis több mint 10 százalékot kerékpárosok okoztak.

Nagyjából ugyanannyi az okozó, mint amennyi a balesetek elszenvedője a kerékpárosok között. – tette hozzá.

A biciklis balesetek leggyakoribb oka az elsőbbség meg nem adása, az irányváltás, illetve a keresztező járművel való ütközés, sokan nem veszik figyelembe azt a szabályt például, hogy egyirányú utcába csak akkor hajthat be szemből a biciklis, ha ezt külön tábla megengedi. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!