Több változással kezdődik az idei tanév

Ma reggel becsengetnek az iskolákban, a köznevelésben mintegy 1,2 millió diáknak megkezdődik a 2019/20-as tanév. A tanulóknak 180 napot kell iskolában tölteniük.

Hétfőn reggel becsöngettek, a diákok a legtöbb intézményben az első tanítási napon kapják meg a tankönyveket, többnyire a tanévnyitó ünnepség utáni osztályfőnöki órán.

A kormány minden tanulónak ingyen biztosítja a tankönyveket ebben a tanévben az 1-9. évfolyamokon, míg a 10-12. évfolyamon szociális rászorultság vagy nagycsaládos háttér esetén kérhető a tankönyvek ingyenessége. A 2020-2021-es tanévtől az ingyenes tankönyvellátás valamennyi évfolyamra kiterjed.

Mindenhova időben megérkeztek a tankönyvek. A Magyar Posta és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. összesen 13 millió darabot szállított ki 4091 iskolába. Az iskolák a megjelölt időben vehették át a raklapokra csomagolt könyveket, így mindegyik intézmény felkészülten fogadhatja a tanítási év első napján a diákokat.

Magántanulók, külföldi nyelvtanulás

A magántanulói kérelmekről a köznevelési törvény nyári módosítása nyomán szeptembertől az Oktatási Hivatal (OH) dönt, és legkésőbb egy éven belül minden jogviszonyt felülvizsgálnak. Ezentúl nem lehet bármikor igényelni a magántanulói státust, az egyéni tanrend csak az adott tanév első napját megelőző június 15-ig igényelhető. Az előző tanévben 8 ezer magántanulót tartottak nyilván.

Az OH-nál a kérelmek elbírálásakor azt fogják vizsgálni, hogy a diák egyéni adottsága, sajátos helyzete, illetve fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyös-e az egyéni munkarendben történő tanulás.

Az SNI-s (sajátos nevelési igényű) tanulók esetén szakértői bizottság szakvéleményét is kikérik, tartós betegség esetén pedig a szakorvosi igazolást fogják vizsgálni. Ezeket a szakvéleményeket és okiratokat – ígérete szerint – nem bírálja felül az Oktatási Hivatal.

Bővültek a szociális gyermekétkeztetés forrásai, ez 82 milliárd forintra nőtt. 2,5-szeresére emelkedett az a forrás, amelyből a gyermekek számára ingyenes étkezést tudnak biztosítani, így bölcsődében, óvodában minden 10 gyermek közül 8-9 ingyenesen kapja az étkezéseket, és az iskolások körében is jóval többen jogosultak a térítésmentes étkezésre.

Az egynapi költségkeret is nőtt, amiből egészségesebb ételeket tudnak a gyermekeknek biztosítani.

A 2019–2020-as tanévben is folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram az EU tagállamaiban. Az iskolákban 145 millió euró áll majd rendelkezésre gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió euró pedig tejre és egyéb tejtermékekre. Magyarországon zöldségre és gyümölcsre 3,73 millió eurót (közel 1200 millió forintot), iskolatejre pedig 1,95 millió eurót (mintegy 625 millió forintot) költ támogatásként az EU (a 9. és a 12. legmagasabb összeg az EU28-ak között).

Újdonság, hogy ebben a tanévben már minden középiskolás diák – évente 140 ezren – a 9. és 11. évfolyamon kéthetes utakon külföldön egészítheti ki nyelvtudását. Emellett ingyenes első nyelvvizsgát, valamint KRESZ-vizsgát tehetnek a diákok.

Országos tanévnyitó

A X. Nemzeti Tanévnyitón, amelyet idén a sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában tartottak, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bejelentette: – Elkészült, és a következő tanévben bevezetik a klasszikus értékekre, de a legkorszerűbb módszerekre és eszközökre támaszkodó nemzeti alaptantervet és kerettantervet.

Kitért arra, hogy ehhez alakítják a digitális és hagyományos tankönyveket, amelyeket a 2020/21-es tanévben minden magyar diáknak ingyenesen bocsátanak rendelkezésre 14 milliárd forint értékben.

Az országos szakképzési tanévnyitón szombaton Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról beszélt, hogy tíz év után először 8,5 százalékkal több diák kezdte meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint általános gimnáziumban tavaly, ami „azt is jelzi, hogy a szakképzésé a jövő”.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrumban tartott ünnepségen kiemelte, a kormányzat dolgozik a számukra versenyképes életpályát és jövedelmet magában foglaló rendszer kialakításán, és azon, hogy ennek „minél előbb számokban mérhető eredménye legyen”.

A tárcavezető a kazanyi 45. WorldSkills versenyen elért magyar sikerekről szólva azt mondta, az elért eredmények azt mutatják, hogy jó úton halad a szakképzés, a területen az elmúlt egy évben elért legnagyobb eredménynek pedig az osztrák mintára a piaci szereplők közreműködésével kialakított Szakképzés 4.0 stratégia kormány általi elfogadását nevezte.

Tanév rendje, témahetek, mérések

A mai első tanítási nap után közel két hónapig nincs sem szünet, sem határidő.

  • Őszi szünet: október 26. szombattól november 3. vasárnapig
  • Jelentkezés a középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgákra: 2019. december 6.
  • Téli szünet: 2019. december 21. szombattól 2020. január 5. vasárnapig
  • Központi írásbeli felvételi vizsgák a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba: 2020. január 18.
  • Az első félév vége: 2020. január 24.
  • Szóbeli meghallgatások a középiskolába jelentkező diákoknak: 2020. február 24. és március 13. között.
  • Tavaszi szünet: 2020. április 9. csütörtöktől 2020. április 14. keddig.
  • Írásbeli érettségik kezdete: 2020. május 4. (magyar nyelv és irodalom)
  • Utolsó tanítási nap: 2020. június 15. (hétfő)

Témahetek

  • Pénz7 pénzügyi és vállalkozói témahét: 2020. március 2-6.
  • Digitális témahét: 2020. március 23-27.
  • Fenntarthatósági témahét: 2020. április 20-24.

Mérések

  • Országos kompetenciamérés: 2020. május 27.
  • Célnyelvi mérés a két tanítási nyelvű iskolákban: 2020. május 13.
  • Idegen nyelvi mérés a hatodik és a nyolcadik évfolyamon: 2020. május 20.
  • A diákok fizikai állapotának és edzettségének felmérése: 2020. január 8. és április 24. között.

A tanév rendjét szabályozó teljes rendelet tartalmazza az érettségikkel és a középiskolai felvételikkel kapcsolatos határidőket és tudnivalókat. A Magyar Közlönyben itt olvasható el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!