Árvízi helyzetjelentés (3) – Nagy erőkkel folyik a védekezés Vácon – Árvíz miatti útlezárások

Továbbra is nagy erőkkel folyik a védekezés Vác városában. Minden remény megvan arra, hogy Duna-parton időben megépüljenek a homokzsákokból a gátak, megelőzve az áradás okozta nagyobb veszteségeket. Folyamatosan, éjjel-nappal dolgoznak az operatív törzs tagjai, a vízügyi szakemberek, az ide rendelt katonák, tűzoltók és a sok-sok önkéntes. Részt vesznek a zsákok töltésében civil és politikai szervezetek, sportegyesületek, diákok, segélyszervezetek, egyházak, de még az ország különböző pontjáról érkezett önkéntesek is… Ám még lehetne tovább is sorolni mindazok nevét, akik étel- és italadományokkal járulnak hozzá az önkéntesek megvendégelésében, szomjuk enyhítésében.

Vízállás Vácon csütörtök reggel

Ferjancsics László alpolgármester Facebook oldalán beszámol a ma reggeli vízállásról.

„Tovább duzzadt a Duna, mint a ma hajnali fotóm is mutatja, a vár alatti terület nagy része már víz alatt van. A folyó vízállása reggel 5 órakor 681 centiméter, amely 84 centis emelkedés tegnaphoz képest.”

A tetőzést szombatra várják és 752 centiméterben prognosztizálják a szakemberek – írja az alpolgármester.

A Váci Egyházmegye és az Váci Egyházmegyei Karitász is bekapcsolódott a védekezésbe

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Mandalák a Toronyban

Marton Zsolt megyéspüspök és a Váci Egyházmegyei Karitász munkatársai és önkéntesei is kivették a részüket Vácon az árvízi védekezésben – írják a Váci Egyházmegye Facebook oldalán. „Marton Zsolt – aki gödi plébánosként 2013-ban is segített már az árvízi védekezésben –, először püspöki áldást adott a kirendelt katonáknak, majd megkezdték a homokzsákok töltését és pakolását. A Karitász önkéntesei kávét, teát és szendvicset biztosítottak.

Vácon egy hét alatt 6 métert emelkedett a Duna vízszintje, a tetőzést szombatra várják. Az ország keleti részéből ide érkező vízügyi szakemberek elszállásolására a püspökség felajánlotta a Migazzi és Althann vendégházakat. A PüspökVác konyhája 100 szendvicset készített az önkénteseknek.”

Nagy erőket mozgósítottak a stadion védelmére

„Nagy köszönet jár a játékosoknak, edzőknek szülőknek és a város lakosainak, akik edzés helyett homokzsákot pakoltak. Nagy erőket mozgósítottak meg a srácok, hogy segítsenek megvédeni szeretett stadionunkat az árvíztől. Holnap folytatjuk!” – olvashatjuk a Vác VLSE Facebook oldalán.

Útlezárások térségünkben

Az árvízhelyzet miatt lezárták a helembai-ipolydamásdi Károly Róbert hidat, így azon nem lehet haladni, jelenleg a Letkés-Ipolyszalka összekötő hidat tudják használni a közlekedők. Nem lehet megközelíteni az árvíz miatt Nagymaroson a Sólyom szigetet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elmarad a séta a demenciával élőkért – A Dr. Kenéz Zoltán Egyesített Szociális Intézmény hírei

Vácon kilépett a medréből a Gombás patak, ezért szeptember 18-án 14 órától a Vám utca teljes szakaszát lezárták. 16 órától lezárták a Barabás utcát is, így a Liszt Ferenc, az Ady Endre és József Attila sétányok sem közelíthetők meg. Az ott lakók az otthonukhoz gyalogosan juthatnak el.

A legfrissebb információk szerint lezárásra került a mai napon 12 órától a Kőszentes híd.

A 12-es főút Vác és Verőce közötti szakaszán 5 órától teljes a zár. A 2-es főúton Sződligetnél éjszaka félpályás, délelőtt pedig teljes zár is lehetséges. Szintén a 2-es főutat érintően Sződliget és Vác között, valamint Vác lakott területen belül, a Gödöllői út és Rádi út között számíthatnak a délelőtti órákban teljes pályás korlátozásra a közlekedők. Valamennyi helyszínen az országos mellékutakon vagy önkormányzati szakaszokon kerülhetnek a közlekedők. Egyes lezárások miatt az M2-es autóút bizonyos részeit is díjmentesen használhatják majd a közlekedők, a pontos szakaszokat a lezárásokhoz fogják igazítani a szakemberek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közérdekű ingyenes használatba adások

Mielőtt útnak indulnak az autósok, minden esetben tájékozódjanak az aktuális korlátozásokról és forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu-n. A következő linken a cég diszpécserei folyamatosan frissítik a lezárt utak listáját: https://www.utinform.hu/hu/news/balesetek-torlodasok-rendkivuli-kozlekedesi-esemenyek?d=0. Nagyon fontos, hogy a korlátozásokat az autósok minden esetben vegyék komolyan és tartsák be, ne próbáljanak meg áthajtani, hiszen könnyen élet- és balesetveszélyes helyzetekbe kerülhetnek.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek!

Ne akadályozzuk a védekezésben dolgozókat

A Magyar Rendőrség ismételten arra kér mindenkit, hogy az árvízi védekezésben dolgozókat ne akadályozzák bámészkodással, fotózkodással. Ezzel nemcsak hátráltatják a munkát, hanem saját testi épségüket is veszélyeztethetik.

A szakemberek és az önkéntesek megfeszítve dolgoznak a védekezésben, kérik, segítsék munkájukat azzal, hogy ne kelljen nézelődő embereket kerülgetniük! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments