Születés Hete, a gyermektervezéstől az iskolakezdésig – Vác városában hatodik alkalommal  szeptember 25. és 28. között

A szülés, illetve születés a világ legnagyobb csodája. Nagyon sok információ áramlik a leendő anyukák felé, hogy a várandósság alatt milyen készítményeket szedjen, hogyan étkezzen, milyen szülésfelkészítő és egyéb programokra járjon, továbbá hogyan gondozza gyermekét a szülés után.

Éppen ezért született meg 2017-ben Vácon az a kezdeményezés, hogy a Születés Hete 2003 óta futó országos programsorozatához csatlakozva, releváns és hiteles információkhoz juthassanak a kismamák és a kisgyermeküket nevelő szülők a gyermekük megszületésétől egészen az iskolakezdésig.

Immáron hatodik alkalommal kerül megrendezésre városunkban a Születés Hete programsorozat. A pandémia miatt 2021-ben online formában valósították meg a szervezők a programot, amiből néhány videót és cikket még most is meg lehet nézni az alapítvány honlapján, a www.vaciatjaro.hu oldalon.

A négynapos programsorozat 2024. szeptember 25. és 28. között idén is a Madách Imre Művelődési Központ Maklári termében, illetve a 4. és 12. kistermekben 9 és 18 óra között kerül megrendezésre a Jótevők Háza Alapítvány, a Dunakanyari Perinatális Segítők és a művelődési központ közös szervezésében, ahová a várandósokat, illetve a kismamákat és apukákat a gyermekükkel együtt várják a szervezők, kivéve azokon a foglakozásokon, amik jelzik, hogy gyermekmentesek. A helyszínen van szoptatási és pelenkázási lehetőség, illetve az előadások is szabad és nyitott légkörben, a baba-mama klubokhoz hasonló hangulatban lesznek megtartva.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Árvízi helyzetjelentés és intézkedések Vácon és környékén

A rendezvénysorozat fő célkitűzése, hogy a látogatók minél szélesebb körben jussanak hiteles információkhoz a várandósággal, a szüléssel és születéssel, a csecsemőgondozással, mozgásfejlődéssel és a kisgyermekkorral kapcsolatban egészen iskoláskorig a városban tevékenykedő szakemberek által tartott előadások és interaktív beszélgetések során. Erről a szervezésben résztvevő, illetve a témákat összeállító védőnők, pszichológusok, szülésznők, szoptatási tanácsadók, dúlák, gyermekágyas segítők, pedagógusok, hordozást oktató szakemberek, alternatív gyógyászati központok, játszóházak, illetve közhasznú civil szervezetek gondoskodnak.

A szerdai napon főként a gyermekekkel foglalkozó szakembereknek szóló foglalkozások lesznek, ahol a termékenység, a szoptatás, a mozgásfejlődés, a szülés utáni rehabilitáció, a szomatopszichológia (test-elme egység és testalapú technikák, a társas támogatás lehetőségei, az eltérő fejlődésű gyermekek segítése, a kiégésprevenció és a kérdezéstechnika témakörökben kapnak a kollégák és a fenti témák iránt mélyebben érdeklődő szülők naprakész információkat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Változott a váci székesegyház átadásának időpontja

A többi nap előadásai a várandósság, a szülés-születés, a szülés feldolgozás, a gyermekágy, a szoptatás, a csecsemőgondozás, a hordozás, a hozzátáplálás, az anyává-apává válás, a csecsemőkor és a kisgyermekkor testi, lelki és mentális változásai, a zene, mozgás, érintés és illatok pozitív hatásai, a játék és bábozás szerepe a gyermeknevelésben, az eltérő fejlődésű gyermekek fejlesztési lehetőségei, az anyák relaxációs és önismereti, illetve terápiás segítő lehetőségei, továbbá a bölcsődei nevelés köré szerveződnek.

Az idei évben újra párhuzamosan két teremben fogjuk tartani az előadásokat, illetve a stresszoldó foglalkozásokat, a zárt önismereti csoportokat és a szakmai workshopokat. A workshopokra előzetes jelentkezés szükséges a következő linken.

További újdonság, hogy a fenti foglalkozások mellett lehetőség nyílik egy kisebb teremben félórás időintervallumban a rendezvényen előadó szakemberekkel egyéni segítő beszélgetéseken részt venni, amire a helyszínen lehet feliratkozni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elmarad a pénteki bringanapi program és a szombati Naszály túra – Új időpontok

A szervezők remélik, hogy az idei évben is sok érdeklődőt fognak vonzani a változatos előadások, illetve a sokszínű családos programok. A helyszínen lesz lehetőség továbbá információkat gyűjteni a váci és a Vác környéki kisgyermekes családoknak szóló szolgáltatásokról.

Szeretettel várjuk ismételten a programunkra minden babára vágyót, várandóst, anyukát és családjukat, illetve a témával foglalkozó szakembereket!

További információ: Születés hete – Vác Facebook oldalon és a vaciatjaro.hu honlapon. (Klinger Mária, Jótevők Háza Alapítvány kuratóriumi elnöke, a program főszervezője ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments