Rabok készítik saját cipőiket és az őket elfogó rendőrök surranóit

A fő cél, hogy a börtönökben az elítéltek dolgozzanak, és legalább a saját eltartásuk költségeit teremtsék elő – fogalmazta meg korábban a kormány. Azóta jelentős változások történtek, és intézkedések sora született meg. Ezek következtében például a Váci Fegyház és Börtönben az elítéltek mintegy kilencven százaléka dolgozik rendszeresen.

A váci Duna-Mix Kft évek óta az egyik legsikeresebb cége a büntetés-végrehajtásnak. Ott gyártották egyebek között a határvédelmi kerítések egyes tartóoszlopait, illetve a szegedi Csillag börtön egyik részlegének zárkaajtóit.

A héten az újságírók a balassagyarmati intézetbe látogathattak. Az ottani gazdasági társasága által működtetett cipőgyárban 300 fogvatartott munkáltatásával évi 43.500 pár lábbeli készül.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Tantermekkel bővül idén három, jövőre öt iskola

1954 óta töretlenül működik a börtön falain belül az Ipoly Cipőgyár Kft, amely Magyarországon egyedülállóan képviseli a korszerű poliuretán direkt-fröccsöntött technológiával gyártott munkavédelmi, egyen- és formalábbelik gyártását. Az elérhető egyik legmodernebb technológiával felszerelt cipőgyárban átlagosan mintegy 300 fogvatartott állítja elő – évi 150.000 pár kapacitású üzemben – az összesen 10.500 pár fogvatartotti és 33.000 pár hivatásos állományi lábbeliket.

A termelés döntő részét a belső ellátásban értékesítik a többi börtön számára – így ők szállítanak Vácra is -, hogy ezzel teljesítsék azt a célkitűzést, miszerint a büntetés-végrehajtás szervezete önálló legyen. Az intézeti igények mellett ez az üzem és fióktelep közösen látják el a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársait is lábbelivel. A Magyarországon ritkaság számba menő PU/gumitalp előállítására képes technológia lehetővé tette a kft számára, hogy ma már saját márkájával képviseltesse magát a civil piacon is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Öt méter mély patakmederből húzták ki az autót

A balassagyarmati és az egri börtönben összesen több mint 70 féle terméket állítanak elő a fogvatartottak, melyek között megtaláljuk a zárt és nyitott lábbeliket, szandálokat, papucsokat, bakancsokat, csizmákat, surranókat, ezen felül bőrtermékeket és minősített munkavédelmi kesztyűket is készítenek.

A büntetés-végrehajtás a rabok munkáltatása mellett különösen nagy hangsúlyt fektet a fogvatartottak reintegrációjára is, így az Ipoly Cipőgyár Kft egri fióktelepén 2017 végén 11 női fogvatartott szerzett belső szakoktatók segítségével betanított cipőipari szabász-tűző képesítést. Ezen kívül 2017-ben három éves OKJ-s cipőkészítő szakmai képzés indult a társaság központi telephelyén 12 fő fogvatartott részvételével, ezzel is segítve őket abban, hogy szabadulásuk után új életet kezdhessenek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!