Rabok készítik saját cipőiket és az őket elfogó rendőrök surranóit

A fő cél, hogy a börtönökben az elítéltek dolgozzanak, és legalább a saját eltartásuk költségeit teremtsék elő – fogalmazta meg korábban a kormány. Azóta jelentős változások történtek, és intézkedések sora született meg. Ezek következtében például a Váci Fegyház és Börtönben az elítéltek mintegy kilencven százaléka dolgozik rendszeresen.

A váci Duna-Mix Kft évek óta az egyik legsikeresebb cége a büntetés-végrehajtásnak. Ott gyártották egyebek között a határvédelmi kerítések egyes tartóoszlopait, illetve a szegedi Csillag börtön egyik részlegének zárkaajtóit.

A héten az újságírók a balassagyarmati intézetbe látogathattak. Az ottani gazdasági társasága által működtetett cipőgyárban 300 fogvatartott munkáltatásával évi 43.500 pár lábbeli készül.

1954 óta töretlenül működik a börtön falain belül az Ipoly Cipőgyár Kft, amely Magyarországon egyedülállóan képviseli a korszerű poliuretán direkt-fröccsöntött technológiával gyártott munkavédelmi, egyen- és formalábbelik gyártását. Az elérhető egyik legmodernebb technológiával felszerelt cipőgyárban átlagosan mintegy 300 fogvatartott állítja elő – évi 150.000 pár kapacitású üzemben – az összesen 10.500 pár fogvatartotti és 33.000 pár hivatásos állományi lábbeliket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A termelés döntő részét a belső ellátásban értékesítik a többi börtön számára – így ők szállítanak Vácra is -, hogy ezzel teljesítsék azt a célkitűzést, miszerint a büntetés-végrehajtás szervezete önálló legyen. Az intézeti igények mellett ez az üzem és fióktelep közösen látják el a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársait is lábbelivel. A Magyarországon ritkaság számba menő PU/gumitalp előállítására képes technológia lehetővé tette a kft számára, hogy ma már saját márkájával képviseltesse magát a civil piacon is.

A balassagyarmati és az egri börtönben összesen több mint 70 féle terméket állítanak elő a fogvatartottak, melyek között megtaláljuk a zárt és nyitott lábbeliket, szandálokat, papucsokat, bakancsokat, csizmákat, surranókat, ezen felül bőrtermékeket és minősített munkavédelmi kesztyűket is készítenek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A büntetés-végrehajtás a rabok munkáltatása mellett különösen nagy hangsúlyt fektet a fogvatartottak reintegrációjára is, így az Ipoly Cipőgyár Kft egri fióktelepén 2017 végén 11 női fogvatartott szerzett belső szakoktatók segítségével betanított cipőipari szabász-tűző képesítést. Ezen kívül 2017-ben három éves OKJ-s cipőkészítő szakmai képzés indult a társaság központi telephelyén 12 fő fogvatartott részvételével, ezzel is segítve őket abban, hogy szabadulásuk után új életet kezdhessenek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments