Az uniós óraátállítási szavazáson hengereltek a nemmel szavazók

Régóta folyik a vita arról, vajon hasznos-e az évi kétszeri óraátállítás. A nyáron rendezett online konzultáción – amelyről mi is írtunk – nagy többséggel győztek a nemek, azaz a többség az óraátállítás eltörlését szeretné. Az EU Bizottság ajánlást fog készíteni ezzel kapcsolatban – mondta nemrég egy szóvivő.

Az EU a nyáron online konzultációt tartott az óraátállításról, amit augusztus 16-ig lehetett kitölteni. Az osztrák Die Presse szerint a válaszadók 80 százaléka az átállítás eltörlésére szavazott – írja a Privátbankár. 

Ráadásul nagyon sokan vettek részt az akcióban, 4,6 millió szavazat érkezett, ebből hárommillió Németországból. Az Európai Parlament egyes képviselői most azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy készítse elő a megfelelő jogszabályt az óraátállítás eltörléséről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Az évi kétszeri átállítás ellenzői szerint ez nem hoz energiamegtakarítást, viszont megzavarja az emberek belső, biológiai óráját. Növeli egyes betegségek veszélyét, mint a szív– és érrendszeri panaszokét.

Alvászavarokat és koncentrációs nehézségeket, depressziós tüneteket okoz, főleg az időseknél és gyerekeknél – állítják. Sőt, vannak, akik szerint a közlekedési balesetek száma is nő az óraátállítás után.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint a szervezet konzultál az érintett szervezetekkel és ajánlást fog készíteni az óraátállítás sorsáról. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments