A renitensek miatt megszűnnek a szelektív szigetek?

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek megszüntetését tervezi az önkormányzat. A városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság keddi ülésén hosszas vita után többségi szavazással támogatták a Váci Hulladékgazdálkodási Kft vezetője által készített előterjesztést.

Pintér Zoltán igazgató szerint a városban 2015-ben széles körben bevezetett házi szelektív gyűjtés lehetővé teszi, hogy a polgárok környezettudatosan használják a lehetőséget. A még meglévő hulladékgyűjtő szigeteken azonban jellemző, hogy illegális lerakás történik, olyan dolgok is oda kerülnek, amelyek nem felelnek meg a szelektív gyűjtés feltételeinek, sőt adataik szerint nem csak váciak raknak le ott szemetet.

A túlcsorduló kukák miatt sok a lakossági panasz, és környezetvédelmi problémák is jelentkeznek, ezért kényszerűségből a szelektív szigetek felszámolását kezdeményezik – hangzott el. Más városokban – példaként Balassagyarmat neve hangzott el – szintén meghozták ezt a döntést, a nógrádi településen azonban az igazgató szerint négy helyen fenntartották ezt a rendszert.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

A vitában elhangzott, hogy például a társasházakban gondot fog okozni olyan helyiségek kijelölése, ahol a szelektíven gyűjtött hulladékot hetekig tárolni tudnák, ezt Hajdú Sándor fogalmazta meg. Felmerült, hogy esetleg kamerák kihelyezésével, szigorúbb ellenőrzéssel nagyobb rendet lehetne tartani a hulladékgyűjtő szigeteken és környékükön.

Cservenák Péter javasolta, a döntés után legyen egy átmeneti idő, hogy megfelelően tájékoztassák az embereket a változásokról. Jelezte, hogy a város külterületein még nagyon sok az illegálisan lerakott szemét. Moys Csaba azt mondta, félő, hogy a döntés után az emberek a kukákba dobják majd azt a hulladékot, amelyeket eddig a szelektív szigeteken leraktak.

A grémium végül négy igennel, egy nemmel egy olyan határozati javaslatot fogadott el, hogy amennyiben a hulladékszállító fővállalkozó – esetünkben a Zöld Híd – hozzájárul, akkor a legközelebbi testületi ülés elé terjesztik támogatólag a szigetek bezárását.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A bizottsági ülésen nem került szóba, hogy a városnak immár több mint tíz éve van egy félkész hulladékudvara, amelynek éppen az lenne a feladata, hogy a polgárok minden olyan hulladékot, amelyet nem tudnak sem a kukákban, sem a szelektív gyűjtőkben elhelyezni, ott leadhassák. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments