Hamarosan ismét lesz jegyellenőrzés a váci vonalon

A vasúttársaság bekeményített: sorra szervezi jegyellenőrzési akcióit. Mi előre szóltunk, hogy a váci vonalon, sőt a nagyállomáson is lesz ilyen, ennek ellenére sokan kénytelenek büntetést fizetni. Megint jelezzük előre: az év végéig még tizenhárom alkalommal lesz fokozott jegyellenőrzési akció a budapesti elővárosi vonatokon és állomásokon.

Az adatok szerint mérséklődik a vonatokon a nem fizető utasok száma: míg 2016-ban 45 ezer, addig 2017-ben 36 ezer, idén október 31-ig pedig 27 ezer menetjegy nélkül utazót szűrtek ki a jegyvizsgálatok során.

2018 januárja és októbere között a bliccelőkre kiszabott bírság értéke megközelítette a 280 millió forintot; a tetten értek 3,2 millió kilométert utaztak bliccelve.

A vasúttársaság bliccelés ellen bevezetett intézkedéseinek köszönhetően nőtt a menetjegyvásárlók száma. Legutóbb, november első felében Dunakeszin tartottak fokozott jegyellenőrzést, ennek hatására a jegyek eladása 35, a bérleteké 72 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

A vasúttársaság fokozatosan szorítja vissza a nem fizető utasok számát. Míg 2016-ban 45 ezer, 2017-ben 36 ezer, addig idén október 31-ig már csak 27 ezer bliccelőre szabtak ki pótdíjat a jegyvizsgálók. A bliccelés különösen a budapesti elővárosi vonalakra jellemző, ezért itt gyakoribbak a fokozott ellenőrzések a vonatok fedélzetén és az állomások peronjain.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Visszaállítanák a Püspöki palota kertjének hajdani szépségét

2018 januárja és októbere között a menetjegy nélkül vagy érvénytelen kedvezménnyel utazókra kiszabott bírságok értéke megközelítette a 280 millió forintot. Az adatok alapján a 280 millió forint több mint felét a 27 és 54 év közötti felnőttek „bliccelik” össze, harmadát a 19 és 26 év közötti fiatalok, a 18 év alattiak a tizedét, az 55–65 évesek pedig csak a huszadát.

A tetten értek 3,2 millió kilométert utaztak bliccelve a „lebukásuk” előtt. 2018-ban a legtöbben a Budapest–Miskolc vonalszakaszon blicceltek, összességében csaknem 900 jegy nélkül utazót bírságolt meg a vasúttársaság. Ezt a Budapest–Szolnok viszonylat követi; 650 bliccelőt kellett menetjegypótlásra kötelezni. Budapest és Debrecen között is sokan próbálták meg jegy nélkül igénybe venni a vasút szolgáltatását – mintegy 550 főt bírságoltak meg emiatt a jegyvizsgálók.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyökértől a lombig - váci előadássorozat a fákról

A szeptembertől novemberig tartott jegyellenőrzési akciók eredményesek voltak. A MÁV-START szeptemberben a Budapest–Vác vonalon, októberben Pilis, Albertirsa és Vác állomásokon, novemberben Dunakeszi, Dunakeszi-Gyártelep és Vác állomáson végzett fokozott ellenőrzéseket.

A Budapest–Vác vonalon tartott szeptemberi ellenőrzési akciósorozat idején 442 utasnak nem volt menetjegye és a helyszínen sem mutatott hajlandóságot a jegyvásárlásra. Menetjegyet 1693 utasnak adtak ki az ellenőrzések során.

Októberben a budapesti elővárosi vonalakon, Budapest és Esztergom, Budapest és Vác, Budapest és Cegléd, illetve Budapest és Lajosmizse között 16 napos fokozott jegyellenőrzést tartottak a MÁV-START munkatársai. Ennek eredményeként az esztergomi vonalon a bevételek jelentősen, 42 százalékkal meghaladták az előző év azonos napjain beszedett bevételeket.

A váci és a ceglédi vonalon 6–6 százalékkal, a lajosmizsei vonalon 13 százalékkal magasabb volt a jegyellenőrzés során a bevétel, mint 2017 hasonló időszakában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elhunyt az a férfi, aki testével védte autóját a tolvajoktól

Peronzáras, meglepetésszerű ellenőrzést októberben 11 alkalommal tartott a MÁV-START, a többi közt Kőbánya-Kispesten, Pilisen és Albertirsán, Vácott, Monoron és Kőbánya alsón. Az ellenőrzést végzők 423 utast irányítottak a pénztárakhoz, illetve a jegykiadó automatákhoz, hogy a felszállás előtt váltsák meg menetjegyeiket.

A Budapest–Vác–Szob vonal Dunakeszi és Dunakeszi-Gyártelep állomásain november 5. és 16. között tartott kontroll során a MÁV-START 20 ezer 508 menetjegyet és 1790 bérletet értékesített. Ez az eladott menetjegyek számában – az előző év hasonló időszakához viszonyítva – 35 százalékos, az idei október hasonló időszakához viszonyítva pedig 4,5 százalékos növekedést jelentett. A bérletek esetében kiugró, 72 százalékos a javulás.

Év végéig még tizenhárom alkalommal lesz fokozott jegyellenőrzési akció a budapesti elővárosi vonatokon és állomásokon. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments