Szigorú protokoll szerint működnek a váci idősotthonok

Vácon egyik városi idősotthonban sincs koronavírussal fertőzött személy, de még tünetgyanús eset sem – nyilatkozta kedden a Híradónak Szmolár Attila az országos hírekre reflektálva. A Váci Idősek Otthona vezetője elmondta, hogy már hetekkel azelőtt szigorú rendszabályokat és higiénés előírásokat léptettek életbe, mielőtt a hasonló intézményekben felütötte a fejét a fertőzés – írja az estv.hu.

A híradások még főleg a kínai esetekről tudósítottak, amikor az önkormányzat által üzemeltetett váci idősotthonokban már elkezdtek több fertőtlenítőszert, szájmaszkot és kesztyűt vásárolni- mondta el az ES tévé híradójának Szmolár Attila. Az intézmény vezetője szerint az eszközök beszerzése és a munkatársak felkészítése időben megtörtént, a veszélyhelyzet kihirdetésekor pedig szigorú protokollt léptettek életbe a bentlakók egészségvédelme érdekében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

A Váci Napló Online is korábban beszámolt róla, hogy március elején teljes látogatási tilalmat rendeltek el az intézményekben. Cikkünket itt olvashatják.

“A járvánnyal kapcsolatban az összes részlegen tájékoztattuk a kollégáinkat, akik munkájukat továbbra is ellátják. Náluk különösebb intézkedést nem kellett hozni, hiszen korábban is be kellett tartaniuk a higiéniás szabályokat. Intézményünk minden előírást be tud tartani, amelyet elrendelt az országos tisztifőorvos” – mondta akkor a vezető.

Most némileg változott a protokoll. Mint azt a városi televíziónak Szmolár Attila elmondta: minden egyes részlegre vonatkozóan koronavírus szabályzatot hoztak létre.  Ebben mozzanatról-mozzanatra leírták azt, hogy folyamatok során mit kell tenni. Ami nagyon fontos: a takarítási protokoljukat is megváltoztatták, ami azt jelenti, hogy az átlagoson felül kettő óránként történik a fertőtlenítése minden kilincsnek, minden kapcsolónak és mindennek, amivel az ember érintkezhet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

Az igazgató hozzátette: az intézmény munkatársai ezeken felül gyakorlati oktatáson is részt vesznek, aminek során a védőruha megfelelő használatát is elsajátítják. Az idősotthon három egységében 128 szépkorú lakik, az óvintézkedések őket is érintik. Gyakoribbá vált az orvosi ellenőrzés, és ha valaki kórházi ellátásra szorul, visszatértekor átmenetileg egy izolációs szobában helyezik el. A fertőzés elkerülésére egyéb szigorítások is életbe léptek.

„A közösségi programok teljesen eltűntek, nem gyülekezhetnek, a másfél méteres távolságot nekik is szigorúan be kell tartaniuk. A szobákban is megpróbáljuk ezt betartani az előírások szerint. A lakóink most a szobában étkeznek, nem jönnek ki az ebédlőbe. Minden részlegben, minden helyen a kollégák azok, akik védőfelszereléssel viszik oda számukra az ételt” – mondta Szmolár Attila.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

Az igazgató hozzátette: munkatársaival arra is felkészültek, hogy ha mégis megjelenne a járvány az intézményen belül, azt a megfelelő biztonsággal tudják kezelni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments