Védett természeti területté nyilvánítják a kisoroszi Szigetcsúcsot

Országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítják a kisoroszi Szigetcsúcsot, így a helyszínre tervezett beruházást leállítják – közölték az Agrárminisztérium szeptember 13-án este megjelent közleményében.

Korábban a Váci Napló is beszámolt róla, hogy 370 milliós fejlesztésre készült Kisoroszi önkormányzata a Dunakanyar térségének egyik legnépszerűbb és leglátványosabb pontján, a Szigetcsúcson. Az elmúlt években ez egy rendkívül felkapott kirándulóhely lett a turisták körében, amit ezzel a beruházással tovább szerettek volna fokozni. Azonban nem kitörő öröm fogadta ezt az ötletet, aggodalmát fejezte ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park és több mint hatezren tiltakoztak ellene egy petícióban is.

A nemzeti parknak pedig nem csak szimpla aggályai voltak, hanem a terület úgynevezett „Natura 2000” természeti védettség alatt állt, és erre hivatkozva ellenezték a beruházást. Az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal azonban lényegében elfogadta az önkormányzat által megrendelt környezeti hatásbecslésben foglaltakat, és áldását adta a projektre annak ellenére is, hogy a beruházás bevallottan tovább növelte volna a látogatószámot a védett területen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A munkálatok már majdnem el is indultak, de az utolsó pillanatban fordulat történt az ügyben. Mint ahogy az Agrárminisztérium is fogalmaz a közleményében, a Duna-Ipoly Nemzeti Park 1997-es megalakításakor elkövetettek egy adminisztrációs hibát és ez az oka a jelenlegi szituációnak. A Szentendrei-sziget északi csúcsát érintő területet ugyanis akkor nem nyilvánították védetté. Így ott a nemzeti park nem érvényesíthette maradéktalanul a táj- és természetvédelmi szempontokat. Ennek a hibának a korrekcióját rendelte el Nagy István agrárminiszter a napokban.

A Magyar Közlönyben hamarosan megjelenik a természetvédelmi besorolást módosító rendelet, ami lehetőséget ad a korábban kiadott hatósági engedélyek szakmai felülvizsgálatára és a beruházás leállítására. Így a rendelet módosításának hatályba lépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik. A részletek a ma esti közlönyben lesznek olvashatók. (Kép: gotourist.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments