480 forintos felső határral rögzítették az üzemanyagárakat

A kormány úgy döntött, november 15-től a 95-ös benzin és a gázolaj árát 480 forintos felső határral rögzíti – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Korábban a Váci Napló is írt arról, hogy az elmúlt hónapokban rekordokat döntögettek a hazai üzemanyagárak. Ma már ott tartottunk, hogy a 95-ös benzinért literenként átlagosan 506, míg a gázolajért 512 forintot voltak kénytelenek otthagyni a sofőrök a kutakon. Így a kormány bár úgy látja Magyarországon a költségek nem túl magasak európai viszonylatban, mégis a 480 forintos felső határ rögzítése mellett döntött. A miniszter úgy fogalmazott:

„A benzinár ugrásszerűen nőtt egy év alatt, összességben azonban az üzemanyag Magyarországon a hatodik-hetedik legolcsóbb az unióban. […] A benzin és a gázolaj ára a gazdaság működésére és általánosságban az árakra is hatással van, ezért döntött a kormány a felső határról.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Ennél tehát olcsóbb lehet a benzin, de drágább nem. Gulyás Gergely azt is jelezte, hogy az üzemanyagárak felső határa 3 hónapig lesz érvényben, tehát jelen tudásunk szerint február 15-ig. Elmondása szerint abban bíznak, az ár maximumának megszabása segítséget jelent a gazdaságnak és hozzá tud járulni az infláció mérsékléséhez is. Majd hozzátette: Bezárják azokat a benzinkutakat, melyek nem tesznek eleget a határozatnak. Ez természetesen az autópálya melletti benzinkutakra is vonatkozik.

Komoly zuhanás a bejelentés után

A portfolio.hu elemzése szerint a hírre kifejezetten érzékenyen reagált a Mol részvénye, a bejelentés hatására gyakorlatilag beszakadt a vállalat jegyzése, jelenleg 2,6 százalékos a mínusz. Ami pedig a forgalmat illeti, érthető módon ott is komoly ugrást tapasztaltak, a Mol lett a BUX második legforgalmasabb papírja. (Forrás: MTI, portfolio.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments