Gyertyagyújtással tiltakozott a Váci Zsidó Hitközség az elnökét ért fenyegetés ellen a holokauszt emléknapjának előestéjén

Az emberi méltóság védelmében tartott közös gyertyagyújtást a Váci Zsidó Hitközség, a Duna-Ipoly-Galga Zsidó Oktatási és Kutató Központ, valamint a váci Magyar-Izraeli Baráti Kör szerdán a helyi zsinagóga előtti kertben – írja Vetési Imre a dunakanyarregio.hu-n.

A gyertyagyújtás előtt Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke emlékeztette a szimpátia demonstráción megjelenteket, hogy 77 éve szabadították fel az Auschwits-Berkenau haláltábort, melyben a fasiszták az ártatlan zsidók ezreit pusztították el.

„A hivatalos adatok szerint a világon 5 millió 596 ezer zsidót pusztítottak el, ebből 569 ezer magyar volt. Városunkból 1600, a Dunakanyarból 2000 zsidó polgárt pusztítottak el különböző táborokban, de a legtöbbjüket Auschwitz-Birkenauban égették el” – ismertette a vallási vezető, aki megemlékezett a különböző munkaszolgálatokra elhurcolt emberekről is, akiket az orosz frontokon az aknazárakra hajtottak a fasiszta csapatok vagy megfagytak az orosz télben. „A fasizmus és a kommunizmus összefonódásának ékes bizonyítéka a több ezer zsidót megmentő Raoul Wallenberg tragédiája is, akit a szovjet kommunisták vittek el és tüntették el”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Január 27-e 2005 óta a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja, ugyanis ezen a napon szabadították fel a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábort, az auschwitzi koncentrációs tábort. Azonban az említett eseményt egyéb, aktuális történések is tematizálták. Ennek az volt az előzménye, hogy a közösségi oldalaikon bejegyzést közzétett önkormányzati képviselőket – megnyilvánulásaik miatt – lemondásra szólította fel a Fidesz és a KDNP helyi szervezete, akik azonban ennek nem tettek eleget. Emellett miután a Váci Zsidó Hitközség is tiltakozását fejezte ki az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben, a közösség vezetője, Turai János névtelen fenyegető levelet kapott.

Surjányi Csaba, a helyi Hit Gyülekezete, Kriksz István a váci KDNP, valamint Turai János a Váci Zsidó Hitközség elnöke azonban annak ellenére is elítélően szólalt fel beszéde során a helyi politikusokkal szemben, hogy a városvezetés ezt megelőzően közleményében elítélt mindennemű szélsőséges megnyilvánulást vagy cselekedetet. Így az elhangzottakra Matkovich Ilona polgármester így reagált facebook bejegyzésében:

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

„Tegnap képviselőink emlékezni mentek a Váci Zsinagógához. Többen köztük családtagjaikat veszítették el a haláltáborokban. A rendezvényen értük gyújtottak gyertyát ők is. Szomorúan és csalódottan tapasztalták azonban, hogy ez a rendezvény nem az emléknapról szól, hanem arról, hogy gyűlöletet keltsenek az emberekben, politikai célzattal. Úgy érzem, ezzel nemcsak azok emlékét vették semmibe, akik áldozatul estek az emberiség egyik leggyalázatosabb bűnének, hanem azok jogait is megsértették, akiket ott hamis színben tüntettek fel. Kérek mindenkit, hogy ne engedjük, hogy az elkövetkező hónapok a gyűlölködésről szóljanak. Vác és az itt élők többet érdemelnek ennél” – fogalmazott a városvezető.

A megemlékezésen Csereklye Károly önkormányzati képviselő is megjelent és a zsidó áldozatokra emlékezve követ helyezett el a zsinagóga lépcsőjén, illetve a holokauszt áldozatai mellett megemlékezett a kommunizmus áldozatairól is és szintén közös fellépésre szólított fel az atrocitást elszenvedők védelme érdekében. Majd a beszédeket követően a megjelentek – köztük Rétvári Bence országgyűlési képviselő és a városi önkormányzat több képviselője – elhelyezték az emlékezés és a szolidaritásukat jelképező mécseseket a zsinagóga oldalán. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments