Bírósághoz fordul Vác a Samsung szennyvízterve miatt

Vác Város Önkormányzata ragaszkodik a környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatásához. Önkormányzatunk megdöbbenéssel értesült arról, hogy a megyei kormányhivatal még a környezetre való hatását sem kívánja megvizsgálni annak a szennyvíz kezelő rendszernek, mely a gödi üzemtől Sződligeten át Vácra hozza az akkumulátorgyártás szennyvízét. Az önkormányzat bírósághoz fordult az ügyben – írja a vac.hu.

A tavaly áprilisban alkotott, „gazdaságvédelmi akcióterv” címmel ellátott rendeletben határoztak arról, hogy az állami költségvetés 2024-ig milyen ütemezés alapján támogatja a dél-koreai érdekeltségű akkumulátorgyár terjeszkedéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztését. Ebben azt vállalja a kormány, hogy a különleges gazdasági övezetté minősített ipari területhez a 32 milliárdos vízműfejlesztés mellett 7 milliárdért épít közlekedési infrastruktúrát, további 30 milliárd forintért pedig az elektromos hálózat fejlesztését végzi el – számolt be róla tavaly többek között a Váci Napló is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

Annak érdekében, hogy a koreai érdekeltségű cég a kitűzött gyárfejlesztést végre tudja hajtani, lényegesen több elektromos áramra, vízre, valamint megfelelő út, esetleg vasút hálózatra van szüksége, aminek anyagi hátterét az állami költségvetésből biztosítja a kormány. A váci Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. kapacitásfejlesztése a harmadik csomag, amihez 32 milliárd forintot különítenek el. Ebben új szennyvíztisztítók kiépítése és a régebbi, egykor hatóságilag lezárt kutak megnyitása is szerepel. A közbeszerzés lefolytatását követően a Mészáros és Mészáros Kft kezdte meg a munkát, melynek során a jelenleginek többszörösére bővítik a váci vízmű kapacitását, ezzel képesek lesznek napi 20 ezer köbméter ipari vizet pumpálni Gödre. Valamint a tervek szerint a gödi üzemtől Sződligeten át Vácra fogják tudni juttatni az akkumulátorgyártás szennyvízét is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

A kormányhivatali végzés szerint „a váci ingatlanon tervezett új szennyvíztisztító telep és kapcsolódó szennyvíz távvezeték létesítésének jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges.”

E határozat megérkezése után Inotay Gergely alpolgármester számos alkalommal, több formában tolmácsolta a váci emberek felháborodását, hangsúlyozva, hogy a kormány nem helyezheti egy multinacionális cég érdekeit az itt élő emberek szempontjai elé. Pár napja pedig bejelentette: Sződligethez hasonlóan városunk sem hagyja, hogy az ügyben a polgárok véleménye nélkül döntsenek – az önkormányzat beadta bírósági keresetét. Ebben kéri, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal elsőfokú határozatát semmisítsék meg és adjanak iránymutatást arra, hogy a beruházás környezeti hatásvizsgálatra kötelezett. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments