VÁLASZTÁS: Matkovich Ilona marad Vác polgármestere

Újabb öt évre kapott bizalmat Matkovich Ilona a váci polgároktól. A városvezető a vasárnapi választások szavazatainak a 44,17%-át tudhatja a magáénak, míg a legfőbb kihívójának számító Imre Zsolt tőle elmaradva, 39,50%-ot szerzett. Ráadásul a polgármester által vezetett Összefogás Vácért koalíció is többségben maradhat a testületben: az egyéni tíz körzetből idén nyolc mandátumot nyert el.

Rekord-részvétellel zajlott le a hétvégi összevont Önkormányzati, illetve Európa parlamenti választás. Mindkét voksoláson az erre jogosult választópolgárok közel 60%-a vett részt országosan, valamint helyben egyaránt. Az elmúlt évek tapasztalataira támaszkodva pedig a politológusi előrejelzések a magas szavazási kedvet egy, a Fidesz-KDNP koalíció számára kedvező forgatókönyvnek harangozták be. Ez abban a tekintetben helytállónak is bizonyult, hogy végeredményben újból a kormányzópártok hegemóniájával zárult le az esemény. Arra azonban pár hónappal ezelőtt még kevesen számítottak, hogy ezzel párhuzamosan egy, a hazai politikát alapjaiban megváltoztató ellenzéki átrendeződés és előretörés is végbement. A Magyar Péter neve által fémjelzett TISZA párt a maga közel 30%-os eredményével az uniós szavazáson, rég nem látott kihívói pozícióba került.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Önkormányzati intézkedések a harmadfokú hőségriasztás idejére

Vác az országos folyamatoktól annyiban tért el, hogy itt lényegében meg tudta őrizni meghatározó pozícióját a 2019 óta kormányzó Összefogás Vácért koalíció. A város polgármesterét továbbra is Matkovich Ilonának fogják hívni azt követően, hogy még a legutóbbi 5597-nél is többen, 7218-an húzták be az ő neve mellé az x-et. Szükséges is volt a szavazatszám növelés, ugyanis a Fidesz-KDNP-s aspiráns Imre Zsolt 6454 vokssal követte őt. A harmadik helyre a Mi Hazánk jelöltje, dr. Rosta Zoltán futott be 883 ember támogatását maga mögött tudva, majd tőle nem sokkal elmaradva, a negyedik helyen a Vác Városért Választási Egyesület színeiben induló dr. Csereklye Krisztina végzett 603 támogatóval. Rajtuk kívül még Fördős Attila, dr. Gaspar Erika, illetve Dodek Norbert volt rajta a szavazólapon, akik 445, 415, valamint 322 lakost győztek meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Iskolavédőnőket és iskolaorvosokat köszöntöttek a védőnők napja alkalmából

A képviselő-testületben annyi változás történt, hogy míg öt éve csak Mokánszky Zoltán, idén már a 01. számú körzetben Kászonyi Károlyt legyőzve, Szádoczki Imre is tudott egy egyéni helyet szerezni a kormánypárti politikusok közül, ezzel öt főre növelve a kicserélődött frakciójuk létszámát. Rajtuk kívül még kompenzációs helyhez a Mi Hazánk listavezetője jutott.

A grémiumot tehát Matkovich Ilona vezeti a következő öt évben is, tagjai: Szádoczki Imre (Fidesz-KDNP), Jess Kinga (Összefogás), Inotay Gergely (Összefogás), Ferjancsics László (Összefogás), Makrai Zsolt (Összefogás), Kiss Zsolt (Összefogás), Mokánszky Zoltán (Fidesz-KDNP), Tótváradi-Nagy Bence (Összefogás), Molnár Nándor (Összefogás), Rozmaring Sándor (Összefogás), listán pedig Imre Zsolt (Fidesz-KDNP), Ványai László (Fidesz-KDNP), Kárpáti-Kelemen Katalin (Fidesz-KDNP) és dr. Rosta Zoltán (Mi Hazánk). Az új ciklus azonban rendhagyó módon majd csak október elsejétől veszi hivatalosan is kezdetét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Hankó Balázs: ma a szakképzés a mérnök- és informatikai egyetemi képzés előszobája

Az Európa parlamenti választás váci eredménye lényegében az országos mintát követi, kevés százalékpont eltéréssel. A helyi sorrend: Fidesz-KDNP 6789 (41,15%), TISZA 5347 (32,41%), MSZP-DK-P 1415 (8,58%), Mi Hazánk 1031 (6,25%), Momentum 782 (4,74%), MKKP 658 (3,99%), 2RK 136 (0,82%), LMP 128 (0,78%), Jobbik 96 (0,58%), MMN 76 (0,46%), MEMO 41 (0,25%). (Fotó: Matkovich Ilona Facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments