A 2020/2021-es tanévet Cházár András Emlékévvé nyilvánították

A Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon nevelőtestülete a 2020/2021-es tanévet Cházár András Emlékévvé nyilvánította – tájékoztatta lapunkat Ványi Lászlóné, az intézmény újonnan kinevezett vezetője.  A döntés oka, hogy Jólészi Cházár András – aki az iskola névadója – 275 évvel ezelőtt, 1745. július 2-án született és e kerek évfordulónak méltó megünneplésére készülnek.

Addig is azonban bárki számára látogatható az iskola múzeuma. Talán sok tősgyökeres váci lakos sem tud róla, hogy a főtéren működő épületben található egy iskolatörténeti múzeum. Ez a szakrális tér, mely a sok kincsnek biztonságos helyéül szolgál, eredetileg kápolna volt.

Cházár Andrásnak az intézmény alapításával kapcsolatos esedező levelét is itt őrzik, mely az iskola létének első, így legfontosabb írásos emléke. És itt került elhelyezésre az 1902-ben készült Cházár serleg is, melyből a kétévente megrendezésre kerülő Cházár Esteken a serlegbeszédet mondó iszik a névadó tiszteletére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A múzeumról korábban itt írtunk.

Az alapítóról 1990-ben nevezték el az iskolát

Cházár András alapítványokból tartotta fenn iskoláját. Az adományozók nevét a bejárati előcsarnokban lévő márványtáblákon lehet elolvasni, köztük olyan nevekkel, mint, I. Ferenc osztrák császár vagy Draveczky Ferenc esztergomi püspök). I. Ferenc például 5000 Ft-ot és az akkor üresen álló váci püspöki palotát rendelte intézet létesítésének céljára. A váci intézet 1878-ig az ország egyedüli siketeket oktató iskolája volt, ekkor nyílt meg Budapesten az izraelita siketoktatási intézet.

Ferenc József és családja Gödöllőn. Vácra látogatott 1852. július hó 6-án, és ekkor megfordult az intézetben is, Albrecht főherceg kíséretében.

A megnyitás évében 3 tanerő oktatott 20 tanulót. Később a tanulók száma évről évre nőtt, így 1901-ben már 151 tanulója és 15 tanára volt az intézetnek. Miután az épület kicsinek bizonyult a tanulók elhelyezésére, Borbély Sándor az akkori igazgató – akinek szobra az iskola kertjében található – elhatározta, hogy a fennállás 100 éves fordulójára új épületet építtet. Itt több iskolai tanterem, tornaterem, szertár és tanári szoba is helyet kapott. Ezt a ma is működő épületet 1902 júliusában adták át.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Az intézet a két világháború alatt is működött, és bár a háborúk okozta épületkárokat rendbe hozták, a rombolás okozta veszteségeket teljesen soha nem tudták pótolni. A sok év alatt összegyűjtött könyvek, eszközök, szobrok örökre eltűntek. 1977-re a régi épület már annyira elhasználódott, hogy a felújítás mellett döntöttek, amely 1990-ig tartott.

1990-ben teljesült a tantestület régi vágya, és az intézet felvette alapítója: Cházár András nevét. Ez alkalomból nyílt meg a siketoktatással kapcsolatos, az alapítás óta fennmaradt emlékekből álló múzeum, amely ma is látogatható.  (Forrás: wikipédia)

Megújulhat az iskola épülete

A kormány még tavaly úgy döntött, hogy egy határozat alapján a váci Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium felújításának és bővítésének előkészítésére 240 millió forintot biztosít.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Váci Dunakanyar Színház áprilisi előadásai

Ebből 2019-ben 22 millió forintot már folyósítottak, az idei évre 120 millió forint támogatást nyújtanak. A további részek a következő évi költségvetésekben érkeznek Vácra.

Az épület állaga a több, mint két évszázad alatt jelentősen romlott. Az egykori palotaépület több helyisége – többek között a pince, kapualj, étkező – vizesedik, ezek szigetelése elengedhetetlen a további állagromlás megelőzéseként. A külső nyílászárók több helyütt cserére szorulnak, de az épület teljes gépészeti felújítása is szükséges többek között – számoltunk be a tarthatatlan helyzetről, a beruházást indokolva ebben a cikkünkben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments