Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon – Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

„Sok bába közt ne vesszen el a gyermek” – röviden, tömören akár így is összefoglalható az április 16-án megrendezett második gyermekvédelmi szakmai tanácskozás üzenete. A rendezvénynek ismét a városháza díszterme adott otthont. A rangos szakmai eseményt újra a Váci Humán Szolgáltató Központ és Vác Város Önkormányzata szervezte.  Most az egyházaké és a civil szervezeteké volt a főszerep. A meghívottak azt járták körbe, hogy az egyházak és a civil szervezetek mit tehetnének még az eddigieken túl a hátrányos helyzetű családokért, hátrányos gyermekekért Vác városában és vonzáskörzetében.

A II. Váci gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetést Szolár Éva a VHSZK szakmai igazgatóhelyettese kezdte, bemutatva a helyi gyermekjóléti alapellátás segítő, színes palettáját. Ezután Járja Andrea a Váci Humán Szolgáltató Központ igazgatója részletesen vázolta a nap kerekasztal tematikáit. A meghívott egyházi és civil szervezetek pedig szó szerint az asztalokat körbeülve, lelkesen dolgoztak a megadott témákon.

1-2. asztalok témái

Kapcsolódási pontok a váci gyermekjóléti alapellátáshoz, szolgálatatások, rendezvények, közösségi programok, prevenció (megelőzés) terén.

3-4. asztalok témái

Emberi erőforrások, a segítő szféra szakember hiánya, leterheltsége, forráshiány. Szakemberek együttműködése a gyermekvédelmi, civil és egyházi szférában. Például gyógypedagógus, zeneterapeuta, életmód-egészségügyi tanácsadás, terápiás segítő szakemberek delegálása együttműködések révén a Váci a Humán Szolgáltató Központhoz.

A kerekasztaloknál az alábbi meghívott egyházi szervezetek voltak: A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata, Váci Egyházmegyei Karitász, Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat, Baptista Tevékeny Szeretetmisszió Új Esély Központ, Váci Baptista Misszió Alapítvány, Vác-Felsővárosi Református Egyházközség. Meghívott civil szervezetek: A Dunakanyar Ifjúságáért Alapítvány, Egenus Alapítvány, Együtt az ép Gyermekekkel Alapítvány, Jótevők Háza Alapítvány, Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete, Váci Szociális Közalapítvány, VIFI – Váci Egyházmegye Ifjúságáért a Fiatalokkal Alapítvány, Remény Alapítvány,  Jószomszédi Hálózat, Nagycsaládosok Váci Egyesülete, Váci Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, Gyermekjogokért Egyesület munkatársai.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Emlékhelyek napja a váci Hétkápolnánál

Tettek mezeje – megoldási javaslatok

Gyereknap-intézményi kitelepülés. A Váci Humán Szolgáltató Központ szakmai igazgató helyettese Szolár Éva felvetése volt, hogy az idei gyermeknapon, május 23-án a Család és Gyermekjóléti Központ (VHSZK) a város szívébe, a főtérre vigye ki és mutassa meg a lakosságnak a Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központban ingyenesen igénybe vehető szolgáltatási palettát. Olyan lehetőségeket, amiket az állampolgárok a „piacon” úgymond csak méregdrágán vehetnek igénybe. Például a térítésmentesen igénybe vehető jogi, pszichológusi segítséget, motiváló-segítő beszélgetéseket, családsegítést, mediációs- kommunikációt segítő szolgáltatást. Ezek köztudottan privát alapon igénybe véve komoly összegekbe kerülnek óránként.

Kapcsolódási Pontok

Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete például ehhez az eseményhez határozottan kapcsolódni szeretne. Egy bemutató pavilonnal lesznek jelen, egészségügyi, elsősegélynyújtó témákkal várják majd az érdeklődőket. A városi bölcsődék pedig az idei gyermeknapon színes, kreatív játéklehetőségekre hívják majd a kicsiket és nagyokat egyaránt.

További megoldási ötletek- javaslatok a teljesség igénye nélkül, amik még az eseményen születtek

GYÁO-CSÁODr. Puskás Balázsnak, a Gyermekjogokért Egyesülettől szintén jó felvetése volt az, hogy Vác városának a számos, színes gyermekvédelmi szolgáltatásán túl még szüksége lehetne egy Gyermekek Átmeneti Otthonára (GyÁO) és akár még egy Családok Átmeneti Otthonára (CSÁO) is.  A kerekasztal résztvevők örömmel fogadták ezen a szakmai felvetést is.

„Gazdálkodj okosan” Lakossági edukációra, képzésekre is szükség lenne például pénzkezelési, háztartásszervezési ügyekben is. Ezt már dr. Szilágyi Botond ügyvéd „dobta be” a közös gondolkodásba az Egenus Gyermekekért és Környezetükért Alapítványtól. Ügyvédi praxisában ugyanis sok bedőlt hitelessel találkozott és úgy látja, hogy még nincs megfelelő lakossági hétköznap pénzkezelési tudatosság, sokszor még a hiteldíj mutatókkal, a kamatlábakkal sem vagyunk tisztában.  Ilyen és hasonló témákban is lehetnek a szervezetek között kapcsolódási pontok a Váci Humán Szolgálató Központ alapellátásában lévő családok érdekében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyereket a magasba” országos flashmob különféle programokkal a Vanyek Béla Sportcentrumban

Egyház és a gyermekvédelem: „Mit tesz az egyház a gyermekvédelemben?” – erre a kérdésre kereste a választ dr. Puskás Balázs, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója, a Gyermekjogokért Egyesület alelnöke.  Az eseménysorozat apropóját adó emlékezetes gyermekvédelmi botrányt most sem engedték feledni. Nem is feledték. Stílusosan a gyermekbántalmazás témához kapcsolódott a „Mit tesz az egyház a gyermekvédelemben” címmel tartott előadás is. Az előadó felidézte az ezen igen érzékeny társadalmi téma kapcsán a még 2021. június 2-án közzétett Magyar Katolikus Püspöki Konferencia zéró toleranciát hirdető nyilatkozatát is. A nyilatkozatból jöjjön most a szó szerinti idézet: „Minden egyházi személyre, illetve egyházi intézményben dolgozóra ugyanazok a büntetőjogi szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra. A Magyar Katolikus Egyház a zéró tolerancia elvét követi minden, a kiskorúak sérelmére elkövetett bántalmazással szemben. Ez arra is kiterjed, ha valakinek ilyen eset a tudomására jut, és azt nem jelenti az illetékeseknek. Az elmúlt évtizedben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az egyes egyházmegyék szigorú eljárásrendet és intézkedéseket vezettek be, amelyek egyszerre szolgálják a gyermekbántalmazás megelőzését, feltárását, a bűnösök felelősségre vonását és a traumák feldolgozásában való segítségnyújtást. A társadalom más intézményeihez hasonlóan az Egyház is folyamatosan fejleszti gyermekvédelmi rendszerét, konzultál hazai és nemzetközi szervezetekkel, emellett maga is képez gyermekvédelmi szakembereket.” (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nyílt nap a Vízi Turisztikai Megállóhelyen

Az előadó csokorba szedte az egyház válaszait a gyermekbántalmazás kérdéskörben: Megtudtuk, hogy bejelentő felületeket és gyermekvédelmi felelősöket neveztek ki az egyházmegyékben és szerzetesrendekben. A Szalézi rend például gyermekvédelmi szociológiai felmérést is kezdeményezett az iskolákban a bántalmazás témakörben. Tanároknak, gyermekeknek, szülőknek képzéseket, tréningeket szerveznek, hogy időben észleljék, felismerjék a gyermekbántalmazás jeleit. Az egyházi felsőoktatási tanári és vallási képzésekbe is emelt óraszámban beemelik a gyermekvédelmi kérdéseket.

A II. Gyermekvédelmi kerekasztal gyermekjóléti, civil szervezeti és egyházi résztvevőinek célja volt az is, hogy ne csak az íróasztalfióknak készüljön egy újabb, felesleges, száraz dokumentum. Azon dolgoztak, hogy valódi, kreatív megoldások, jó gyakorlatok szülessenek a szférák összefogásából a hátrányos helyzetű családok érdekében. Az eseménysorozatot záró, III. Váci gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés a tervek szerint május 14-én lesz. Oda az első két kerekasztal résztvevői együttesen lesznek meghívva. A végső, megszülető konklúziót a szervezetek pedig majd az önkormányzat felé fogják benyújtani.

A cél pedig nem lehet kevesebb, mint az, hogy érjenek össze az információk és a „sok segítő bába” közt végre már ne vesszenek el a rászoruló családok és gyermekek. (Baranyi Marcsi, szociális munkás-újságíró – Fotók: Váci Hírnök) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments