A kalcium hatástalan az allergiára, a lázcsillapítás káros?

Allergiára antihisztamint kell adni, nem kalciumot, mivel az előbbi bizonyítottan hatásos, míg az utóbbi hatástalan. Dr. Novák Hunor gyermekorvos Facebookon indított kampányának az a célja, hogy a magyar orvosok is a bizonyítékok alapján, kalcium nélkül kezeljék a csalánkiütést, viszketést, rovarcsípést.

A gyermekorvos Facebookon tavaly közzé tett nyílt leveléhez számos szaktekintély is csatlakozott, például dr. Zeher Margit professzor, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke, dr. Nékám Kristóf professzor, a Magyar Allergia Szövetség elnöke, dr. Zacher Gábor toxikológus, dr. Csupor Dezső gyógyszerész, dr. Réthy Lajos Attila, a Magyar Gyermekorvosok Társasága vezetőségi tagja.

Nyílt levelében Novák Hunor arra hívja fel a figyelmet, hogy a kalcium hatástalan allergiában, és az alkalmazása kapcsán kialakuló hamis biztonságérzet akár a beteg halálát is okozhatja.

Mint a gyermekgyógyász kifejti, hazánkban a kalciumot, főként annak ampullás változatát sokan javasolják, használják darázs- és méhcsípés, allergia, viszketés, bőrkiütés, nátha, köhögés, torokgyulladás esetén is, azonban e gyakorlatot semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá, és semmilyen szakmai irányelv nem javasolja. A kalciumszedés kalciumhiányos állapotokban, csontritkulás esetén indokolt, allergia, csalánkiütés, viszketés, rovarcsípés kezelésére antihisztamint kell adni, illetve rovarcsípést követő súlyos allergiás reakció esetén adrenalininjekciót.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Brokewell” elnevezésű, rosszindulatú android program letöltését kérik

A kampányból az is kiderült, hogy a kalcium allergiában való felesleges használata közép-kelet-európai sajátosság, a nyugati országokban ez senkinek eszébe sem jut. A helytelen magyar gyakorlatra dr. Szíjjártó László, Hollandiából hazatérő gyermekorvos-kollégája hívta fel Novák Hunor figyelmét. Szíjjártó doktor más esetekben is igyekszik megváltoztatni a hazai orvoslásban meggyökeresedett tévhiteket, így például évekkel ezelőtt arra is felhívta kollégái figyelmét, hogy a lázcsillapítás magyarországi gyakorlata, a lázcsillapítási láz téves:

a láznak funkciója van, és csillapítása a legtöbb esetben egyenes káros, illetve ő az, aki számos fórumon képviselte, hogy létezik az allergiának oki kezelése is, az allergénspecifikus immunoterápia (tolerancia-indukció).

Mint arról Novák Hunor beszámol, a kalcium allergiás kórképekben való téves használata valószínűleg az 1890-1930 közötti német gyakorlat öröksége, amikor a modern, hatásos allergiaellenes készítmények felfedezése előtt sok mindennel próbálkoztak az orvosok (az antihisztaminokat 1937-ben fedezte fel Daniel Bovet svájci-olasz farmakológus, aki 1957-ben Nobel-díjat is kapott a hisztamin, az adrenalin és az acetilkolin hatását blokkoló gyógyszerek kifejlesztéséért). A német orvosok szokása eljutott Magyarországra, és azóta orvosgenerációról orvosgenerációra öröklődik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!