Árvízi helyzetjelentés (2) – Intézkedések, városi információk

Jelenleg több mint 544 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, 208 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú. Az árvíz kedden 47 települést érintett, a védekezésben a hivatásos állomány mellett számos önkéntes is részt vett. Vácon is hatalmas összefogással folyik munka, a zsákok töltése és a gátépítés.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság délelőtti összegzésében leírják, hogy a árvíz által érintett területeken a védekezésben a hivatásos erők mellett önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek is dolgoznak. A védekezés koordinálása érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mellett hét vármegye és a főváros működtet operatív törzset. Emellett a védekező településeket a vízügyi műszaki irányítók mellett katasztrófavédelmi összekötők is segítik. Egyebek mellett homokzsákokat, benzinmotoros szivattyúkat biztosítottak a települések részére, koordinálták az önkéntes mentőszervezetek tevékenységét és a védekezési feladatokat, valamint felmérték a védekezéshez szükséges erőket és eszközöket.

Megkezdődött a Vásártéren is a zsákok töltése

Városunkban is egyre többen vesznek részt a védekezésben, a homokzsákok töltésében és szállításában. Megkezdődött a Szérűskert mellett egy új helyszínen, a Vásártéren is a zsákok töltése, melyben a Fidesz helyi szervezetének aktivistái mellett a munkában Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is segítségükre volt.

Jelenleg erre az új  helyszínre várják az önkénteseket Vácon, az alsóvárosi P+R parkoló mellett. Innen a Gombás patak területénél folyó védekezéshez, a Zöldfa utca elejére és a Diadal térre szállítják a homokzsákokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közérdekű ingyenes használatba adások

Az operatív törzs tájékoztatása szerint a katonák, tűzoltók, önkéntesen mellett a városháza dolgozói is a gáton vannak, minden osztályon csak egy ember maradt.

A Duna-Dráva Cement Kft. 22 emberrel segíti a védekezést. A katonák 0-24-ben, váltásban jönnek. A Boronkay iskola diákjai is segítik a munkát 200 diákkal, 2 óránként váltják egymást. A sportcsarnok pedig a városba érkezett tűzoltók pihenését szolgálja, ezért itt elmaradnak a tervezett kézilabda mérkőzések.

Bezárt a MOL kút, az Ady Endre sétány lakásaiban nem kapcsolják ki az áramot

A legfrissebb infomációk szerint a Diadal téren létő McDonald’s után, most a MOL kút is bezárt.

Mint arról korábban beszámoltunk, szerdán az elektromos szolgáltató áramtalanítja az Ady sétányt, a Budapesti főút páros oldalán a könyvtárig nem lesz közvilágítás.

Az operatív törzs a vac.hu kérdésére megerősítette, az Ady sétányon csak a közvilágítást kapcsolják le, az áramtalanítás a lakásokra nem vonatkozik.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatója a lakosság felé

„Tájékoztatjuk Önöket, hogy társaságunk felkészült a Dunán kialakult árvízzel kapcsolatos feladatokra. A termelő kutak, a szennyvízátemelők valamint a különböző technikai eszközök védelmében minden szükséges intézkedést megtettünk, így az árvíz semmilyen hatással nincs szolgáltatásainkra.

Ugyanakkor, az ilyen esetekre vonatkozó előírások alapján, az ivóvíz-hálózaton emelt szintű klórozás történik, amely minimális hatással lehet a csapvíz  ízére.

Ez a jelenség az egészségre nem ártalmas.

Szintén az árvizes időszakra vonatkozó protokoll alapján, akkreditált laboratóriumunkban, fokozott gyakorisággal ellenőrizzük az ivóvíz minőségét.

Bízunk abban, hogy a Dunán levonuló rendkívüli árhullám a későbbiekben sem fogja befolyásolni szolgáltatásunkat!

Megértésüket köszönjük!”

Változások a Vác Városi Uszodában

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elmarad a séta a demenciával élőkért – A Dr. Kenéz Zoltán Egyesített Szociális Intézmény hírei

A Váci Sport Nonprofit Kft. a kialakult árvízi helyzettel kapcsolatban folyamatos egyeztetéseket végez a Váci Vízmű és a Katasztrófavédelem munkatársaival. Az emelkedő vízállás miatt a következő változások lépnek érvénybe a Vác Városi Uszodában – írják Facebook oldalukon.

A mai napig az uszoda még az Ady Endre sétány felől közelíthető meg, pénztár zárás 18 órakor.

 

A holnapi naptól a 25 méteres medence és az Ady Endre sétány öltöző és vizesblokk helyiségei a kialakult árvízi helyzet miatt bizonytalan ideig nem üzemelnek!

Csütörtöktől a Szentháromság téri bejáraton és pénztáron keresztül közelíthető meg a 33 méteres medence. A strand öltözői és mosdói használhatóak ebben az átmeneti időszakban.

Árvíz: Ne legyenek katasztrófaturisták! – Szelfi helyett inkább segítsék a védekezést!

A magyar rendőrség arra kér mindenkit, hogy az árvízi védekezésben dolgozókat ne akadályozzák bámészkodással, fotózkodással. Ezzel nemcsak hátráltatják a munkát, hanem saját testi épségüket is veszélyeztethetik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Máté Andrásra, a hősi halott váci rendőrre emlékeztek

A szakemberek és az önkéntesek megfeszítve dolgoznak a védekezésben, kérik, segítsék munkájukat azzal, hogy ne kelljen nézelődő embereket kerülgetniük!

A vízügyi szakemberek szerint a töltések állapota napról napra változik a rájuk nehezedő víznyomástól. Járművel és gyalogosan egyaránt tilos azokat megközelíteni! Az áradó folyó veszélyes, könnyen elsodorhat bárkit.

Az elkövetkező időszak válságos napokat hoz az erdei állatoknak is. A folyó elárasztja az élőhelyeket, ezért különösen fontos, hogy a szárazföldet kereső, menekülő vadak nyugalma és a saját biztonságuk érdekében kerüljék a gátak, erdők környékét, lehetőség szerint kutyájukat se arra sétáltassák. Túlélésüket azzal segíthetik, ha minél kevésbé zavarják jelenlétükkel az erdészek, vadgazdálkodási szakemberek mentési tevékenységét.

A lezárt területekre tilos bemenni és parkolni, mert ott vagy víz van, vagy hamarosan lehet. Ne hajtsanak át elárasztott úton, mert már a bokáig érő víz is elsodorhat egy embert vagy károkat okozhat az autóban. Ráadásul a víz alatt egyéb veszélyes tárgyak lehetnek, akár elmozdult csatornafedél is. Az elöntött területeken a fák gyökerei meglazulhatnak és egy szellő is könnyen kidöntheti azokat.

Fotózkodás helyett inkább önkéntes munkájukkal segítsék a védekezést! – kérik. (police.hu)

 

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments