Vácon debütált a Lepattanó: helyi film a szektorlabda világáról

A Váci Dunakanyar Színház adott otthont a Lepattanó című film premier előtti vetítésének. A zömében Vácon forgatott film több népszerű hazai színészt, illetve a Dallas sorozatból ismert Patrick Duffyt is felvonultatja a stáb tagjai között, valamint egy olyan történetet dolgoz fel, amely közvetve helyi kötődésekkel bír.

A váci színház előterében gyülekező érdeklődők rögtön egy méretes szektorlabda-asztallal találhatták szemben magukat szeptember 23-án, pénteken este. Az eseményt ugyanis egybekötötték a helyi csapat sportági bemutatójával, amelynek az apropóját az adta, hogy magának a mozifilmnek is ez a sport adja az alapját. A történet szerint egy kis, városi csapat ki szeretne jutni a közelgő Európa Bajnokságra, azonban anyagi nehézségekbe ütköznek. Egy véletlen fordulatnak köszönhetően viszont egy amerikai milliárdos tévedésből az ő számlájukra utal százmillió forintot, így újból felcsillan előttük a remény. A Dunakanyar Forte ALC úgy illeszkedik bele ebbe a képbe, hogy bár egy ilyen volumenű mecénást nem találtak, de nekik a közelmúltban már sikerült bebiztosítani a helyüket a Lisszabonban megrendezendő kontinensviadalra, és épp arra gyűjtenek pénzt, hogy kiutazhassanak.

„Olyannyira hasonló szituációban vagyunk, hogy nekünk novemberben lesz az Európa Bajnokság és már a részvétel jogát kiharcoltuk, most kalapozzuk össze a repülőjegyre való pénzt. Tehát valóban van egy ilyen párhuzam a film és a klub életében. Egyébként itt Vácon 1960 augusztusa óta létezik a gombfociklub és nem is tudom megszámolni mennyi Európa- és Világbajnokunk van már – fogalmazott Szathmáry Károly az egyesület oszlopos tagja lapunk kérdésére válaszolva, hozzátéve: városunkból jelenleg ketten kerettagok a válogatottban. – Nagyon tetszett a film is. Nagyon régóta vártam, hogy láthassam, már több premier előtti vetítésre is meghívást kaptam, de én Vácon szerettem volna, hazai pályán megnézni.”

Ezt a lehetőséget pedig a Váci Dunakanyar Színház teremtette meg, ahol a már említett asztalon túl, a filmbéli klub címerével, kabalájával dekorálták ki az előteret, valamint az intézmény elé leparkolták a csapatbuszt is. Dr. Petik-Varga Katalin igazgató elmondta, örülnek, hogy lehetőségük nyílt megrendezni ezt az eseményt, aminek a során az volt a céljuk, hogy egy olyan környezetet és hangulatot teremtsenek, ahol a stáb otthonosan és jól érezheti magát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A 2RK is aktívan részt vett a védekezésben

„Alapvetően Scherer Péter, Mucsi Zoltán, illetve Katona László, akik többek között szerepelnek a filmben is, a Nézőművészeti Kft. nevű színházi társulatnak a tagjai és már többször játszottak itt nálunk és szeretnek idejönni hozzánk. Ezáltal csöppentünk mi bele ebbe a projektbe. Scherer Péter felhívott engem, hogy forgatnak egy filmet Vácon és szükségük lenne segítségre, amire természetesen én egyből azt feleltem, hogy persze, nagyon szívesen – nyilatkozta az igazgató. – A filmkészítés ugyanis rengeteg háttérmunkát igényel: egyeztetni kellett az önkormányzattal, útlezárásokat kérni a rendőrségtől, valamint különböző helyszíneket kibérelni. Majd a munkálatok során felajánlottuk nekik, hogy mi szívesen fogadjuk őket a film premier előtti bemutatójára is. Végül el is fogadták ezt a meghívást, így mi adhatunk otthont a stáb belső vetítésének.”

Ezt erősítette meg a Váci Naplónak Scherer Péter, a film főszereplője is. Mint elmondta, nagyra értékeli azt a tevékenységet, amit a helyi kulturális intézményekkel együttműködve már évek óta tapasztal itt, így amikor helyszíneket kerestek a forgatásokhoz, jó szívvel tudta ajánlani Vácot. Ő volt az, aki felhívta a stáb figyelmét a művelődési központra, mint egy lehetséges opcióra, amelyre egyből rá is bólintottak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Aradi vértanúk napja - Emlékezés a szabadságharc hőseire

„Nagyon kedvesen fogadott minket ez a város, úgyhogy csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla. A művelődési központ legalább öt különböző helyszínt adott ehhez a filmhez, de a Duna-part, a cementgyár, illetve a Dunakanyar Színház is a segítségünkre volt – nyilatkozta a színész ugyancsak kiemelve, hogy nagyon sok segítséget kaptak Varga Katalinéktól, mind szakmailag, mind akár a helyfoglalások megszervezésében. – Nagyon jó ötlet volt ezt a produkciót ide Vácra hozni. Persze volt egy-két forgatási nap máshol, de a zömét itt forgattuk le és mindenki nagyon jól érezte itt magát. Ez mindenképp hozzáadott szerintem.”

A vígjátékban valóban jól felismerhető módon több váci épület, utca, emlékmű, valamint a Duna-part is feltűnik. Így egy helyi néző nehezen tud elfogulatlanul leülni és megnézni ezt az alkotást, jelenetről jelenetre könnyen kiszúrhat olyan helyszíneket, amiknek a mindennapjai során ő maga szokott a szereplője lenni. Ráadásul maga a filmélmény sem okoz csalódást: egy könnyed hangvételű, szórakoztató film lett a végeredmény, amelyet igényes operatőri munkával rögzítettek, és amelyben a színészi játékra sem lehet panasz. A produkció húzóneveitől már megszokott színvonalú komédia ez, amihez találtak egy kreatív háttértörténetet is. Valószínűleg kevés film készült eddig a szektorlabdáról, amit viszont most kifigurázva sikerült úgy bemutatni, hogy a vetítés után több fiatal az előtérben elhelyezett asztal köré gyűlt és a váci profik mentorálásával érdeklődve próbálták ki maguk is a játékot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ars Sacra kiállítás az Aporon

Amennyiben valaki hosszabb távon is kedvet kapott ehhez a sportághoz, a váci egyesület hétfőn hat órától szokott edzéseket tartani a Madách Imre Művelődési Központban. Mindenkit szívesen látnak ezen alkalmakkor, folyamatos tagfelvétel van náluk. De azoknak se kell már sokat várni, akik csak a filmet néznék meg: szeptember 26-tól országszerte bárki megtekintheti a filmet a mozikban. (Fotó: port.hu – Varga Réka Blanka)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments