Mindszenty-szobrot kapott Kismaros

Napra pontosan öt évvel a szoboravató előtt 2019. szeptember 22-én Mindszenty József bíboros hercegprímásra emlékezett a település abból az alkalomból, hogy 1948. szeptember 23-án Kismaroson tett látogatást. Elfogatása előtt nem sokkal a bíboros itt bérmált, és az akkor paplakként működő Kossuth Lajos út 1. számú háznál költötte el az ünnepi ebédet. 1948-ban az ünnep szervezéséből a falu apraja-nagyja kivette részét.

A történetet azóta az épületen elhelyezett emléktábla őrzi. Mindszenty bíboros ezenkívül is kapcsolódik Kismaroshoz: személyesen ismerte Nádor Ferenc kismarosi származású római katolikus plébánost, aki a második világháborút követően, 1947-ben emigrációba kényszerült, és ismerte Major Sándort is, aki az ő ideje alatt volt papnövendék Esztergomban. Sándor atya sokat mesélt róla, és már kismarosi plébánosként meglátogatta az idős bíborost a bécsi Pázmáneumban. Ez még az egyházüldözések idején történt, Mindszenty József 1975-ben bekövetkezett halála előtt – akkor, amikor egy ilyen látogatásért szigorú büntetés járt. Sándor atya azonban bölcsen megtalálta módját, hogyan tudja kijátszani az Állami Egyházügyi Hivatalt.

Az öt évvel ezelőtti táblaavatón részt vett Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke. Ekkor ajánlotta fel az alapítvány nevében Lantos Györgyi szobrászművész Mindszenty-szobrának Kismaroson történő elhelyezését – Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész és Faragó Laura Kossuth- és Magyar Örökség-díjas népdalénekes, énekművész közbenjárására – , akik néhány éve Kismaroson élnek, s mindketten Kismaros díszpolgárai. Köszönettel tartozunk érte, a szobrot Kismaros ajándékba kapta, ezzel is adózva a mártír püspök emlékének. Életéről, meghurcoltatásáról, emigrációjáról itt látható egy archív dokumentumokkal gazdagon illusztrált prezentáció. Vajon a német származású, Csehimindszenten született Phem József miért magyarosít 1942-ben Mindszentyre.

A szobor alkotója Lantos Györgyi a 2002-ben a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett szobrászművész, aki 1988-ban Róma város aranyérmét vehette át a Dante Biennálén. Számos köztéri szobra vagy mellszobra látható országszerte: Szent Imre Veszprémben, Szent István király Budakeszin, Klebelsberg Kunó vagy Károly Róbert Gyöngyösön.

Köszönet illeti Mányi István Ybl-díjjal, valamint Europa Nostra-díjjal kitüntetett építészt, építőművészt, Kismaros díszpolgárát, hogy a szobor felállításában önzetlen segítséget nyújtott. Köszönet dr. Fejérdy Tamás Piero Gazzola-díjjal kitüntetett építésznek, műemlékvédelmi szakembernek a közreműködésért. Köszönet Fejérdy Áron atyának, Emmer Istvánnak és Valikának, valamint mindazoknak, akik a szobor felállítása és felavatása körül közreműködtek, segítettek vagy abban tevékenyen részt vettek. Köszönet azoknak is, akik osztoztak örömünkben, és az ünnepségen való részvételükkel kifejezték hálájukat az adományért és tiszteletüket Mindszenty József bíboros hercegprímás iránt. (Kismarosi Kikiáltó) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments