Focisikerek mellett kitelepítés és színészkedés: 80 éves lett László Attila

Az elmúlt években lapunk állandó szakértőjeként megismerhették László Attila véleményét aktuális focikérdésekben. Az egykori sportvezető, a váci labdarúgás kiemelkedő alakja, az NB I-es bajnokcsapat technikai igazgatója újabb jubileumhoz érkezett: lapunk megjelenésének napján, április 23-án, pénteken ünnepli 80. születésnapját. Mivel sportvezetői karrierjéről már többször szó esett, a mostani jubileum alkalmával egy kicsit az „emberi” oldalát mutatjuk meg, hiszen László Attilának a futballszakmai sikerek mellett is eseménydús élete volt.

„1941-ben Szegeden születtem és már 11 évesen megtapasztaltam a Rákosi-korszak poklát, hiszen az egész családomat kitelepítették a Hortobágyra” – kezdte az emlékezést a Váci Naplónak László Attila. „Ebesen éltünk majdnem két évig, de szerencsére túléltük a borzalmas körülményeket. Gyerekként aztán a szegedi gyermekszínháznál játszottam, a Légy jó mindhaláligban a Sarkadi tanárt osztották rám. Később a szegedi színházban statisztáltam olyan ismert színészekkel, mint Domján Edit, Kaló Flórián és Lehoczky Zsuzsa. Szintén a Szegedi Szabadtéri Játékokon Major Tamás rendezésében Az ember tragédiájában a 3 fő angyal egyike lehettem Sztankay István és Mécs Károly társaságában. Major Tamás megígérte, hogy felvesznek a főiskolára, ha jelentkezem, de apám nem támogatta a színészi pályát, így polgári szakmát kellett választanom – üvegtechnikus lettem. 1962-ben felkerültem Pestre, munka mellett kijártam a Petrik Lajos Vegyipari Technikumot, majd elvégeztem a Testnevelési Főiskolán a sportszervezői szakot. 1967-ben a SZAEC edzője, Rábai László javasolta, hogy legyek az NB I-es futballcsapat pesti képviselője az MLSZ-ben, így indult el labdarúgó-vezetői pályafutásom. 1971-ben Vácra kerültem a Váci Izzó Üveggyárába, mint üzemtechnikus és az akkori váci futballvezetés felkért, hogy legyek a szövetségi képviselőjük.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Eredményesen szereplés a LUPA Kupán

Mint arról már beszámoltunk, László Attila néhány hónap híján 25 évet töltött el Vácott úgy, hogy végigment a vezetői ranglétrán: szövetségi képviselő, intéző, technikai vezető és technikai igazgató is volt. Sportvezetői pályafutása során összesen 777 mérkőzésen ült a kispadon technikai igazgatóként Vácon – ebből 270-szer NB I-es bajnoki meccsen – és ezen időszak alatt rengeteg emberrel ismerkedett meg és többekkel közeli baráti kapcsolatba került.

„Hosszú sportvezetői pályafutásom alatt sok híres futballista mellett az Aranycsapat játékosaival kerültem baráti viszonyba” – idézte fel László Attila. „Grosics Gyula akkori Volán-elnök és Budai II László akkori Kossuth KFSE-vezető mellett Hidegkuti Nándorral, Buzánszky Jenővel és Puskás Ferenccel az akkori MLSZ-székházzal szembeni Rozmaring Presszóban beszélgettünk sokszor. Dr. Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke kérésére vállaltam el 1996-ban a válogatott technikai igazgatói posztját, hozzá aztán szintén több évtizedes barátság kötött – sajnos ő ma már nem lehet velünk. A ma is aktív magyar edzők közül Kis Károlyt említeném meg, akivel még Balassagyarmaton dolgoztunk együtt és az NB I/B-ben a 8. helyen végeztünk. Nemzetközi téren elsősorban Ernst Happellel és Eusébioval kerültem szoros kapcsolatba. Sajnos a pandémia alatt több jó barátomat elvesztettem; itt elsőként említeném meg Furucz Zoltánt, a Váci Napló tulajdonos-főszerkesztőjét, a már említett dr. Laczkó Mihály volt MLSZ-elnököt, illetve Jeszenszky (Jenei) István korábbi váci játékost, klubvezetőt és edzőt. És hogy mit csinálok 80 évesen? Feleségemmel, Ágival 25 éve vagyunk együtt, jóban-rosszban a társam. Járjuk a világot, utazgatunk, persze az utóbbi egy évben otthon maradtunk, mi is vigyázunk egymásra.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci evezősök a szegedi Európa-bajnokságon

László Attila elismerései:

Vác Városért Közösségi Első Fokozatú Kitüntetés (1987), A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának Kiváló Munkáért kitüntető jelvény (1989), Képviselő-testületi elismerések (1992, 1994), Magyar Sportért Kitüntető Cím (1993), Az Évszázad legeredményesebb Váci Labdarúgó Sportvezetője (2004), Emléklap a Centenárium alkalmából (2004), Pest megyei labdarúgásért díj (2014), 120 éves váci labdarúgásért díj (2019). (Fotó lent: szegedma.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

2 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments