Ezúttal egészségkárosító légszennyezés miatt büntették meg a gödi Samsungot

Több mint tucatnyi büntetést kapott eddig a Samsung gödi akkumulátorgyára a különböző hatóságoktól. A munkafelügyelet most 10 milliós bírságot szabott ki a cégre dolgozóinak súlyos veszélyeztetése miatt. A bírságok kifizetése azonban vélhetően nem okoz gondot a dél-koreai cégnek, miután az a tavalyi évben 759 milliárd forintos árbevételt és 15,5 milliárd forintos nyereséget produkált – írja az atlatszo.hu.

Még friss emlékként élhet a váciakban az a június 16-án tartott lakossági fórum, amit a városunkba tervezett szennyvíztisztító bővítéssel kapcsolatban hívott össze az önkormányzat. Ezen az alkalmon hosszas hallgatás után végre a gödi Samsung-gyár is képviseltette magát és a vállalat magyarországi EHS managerét delegálták, hogy reagálni tudjanak a felmerülő kérdésekre. Frankovits György valóban igyekezett is megfelelni az elvárásoknak és valamennyi felmerülő témában megnyugtató válaszokkal szolgálni a kérdezőknek. Feleleteiben visszatérő elem volt az, hogy mint minden területen, úgy a szennyvíz kezelésének a kérdéskörében is minden törvényi szabályozásnak és előírásnak megfelelnek. Azonban most ezen állításait kérdőjelezi meg egy újabb 10 milliós állami bírság.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Többek között a Váci Napló is több ízben beszámolt már arról, hogy a dél-koreai cég többször is összetűzésbe került a magyar hatóságokkal. Gondolhatunk itt a használatbavételi engedélyekkel kapcsolatos zűrre, az elektrolitszivárgás körüli titkolózásra vagy éppen a lakossági panaszok áradatát okozó zajproblémákra, amit azonban már igyekeznek orvosolni. De megemlíthetjük akár azt is, hogy a munkavédelmi hatóság korábban két alkalommal is megbüntette a céget súlyos hiányosságok miatt. Idén februárban pedig hárommillió forintos büntetést róttak ki a Samsungra a tavaly novemberi, halálos balesetet okozó mulasztásokért.

De mint ahogy most az Átlátszó is hírt adott róla, márciusban ismét megbüntette őket a hatóság: ezúttal a legmagasabb, tízmilliós bírsággal sújtva a céget. A portál közadatigénylésben kérte ki az újabb bírság dokumentumait. Ezeknek a tanúsága szerint pedig a Samsung SDI Magyarország Zrt. „23 fő munkavállalójának egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette”. A dolgozóknak hónapokon át különböző légszennyező anyagok fokozott expozícióját kellett elszenvedniük, de a cég rákkeltő anyagokkal kapcsolatos előírásokat is megszegett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

A határozat 10 oldalon keresztül sorolja az ellenőrzés során talált hibákat és mulasztásokat. A vizsgálatok szerint a légszennyezés-szűrő berendezések nem működtek megfelelően, a különböző belélegezhető porok, fémek, illékony szerves vegyületek – az anyagok pontos megnevezése a szövegben ki van takarva – jelenléte több alkalommal és több munkaterületen meghaladta a megengedett határértéket.

A határozatból az is kiderül, hogy a cég a vizsgálati jegyzőkönyveket csak többszöri felszólításra küldte meg a hatóságoknak, és a szakvéleményben felsorolt hibák javítását nem végezte el. Ezenkívül nem vezettek nyilvántartást a veszélyes és rákkeltő anyagoknak kitett dolgozók expozíciós eseteiről, nem biztosították, illetve nem ellenőrizték a megfelelő védőeszközök használatát, nem gondoskodtak a rákkeltő anyagokkal szennyezett munkaeszközök takarításáról, s a cég nem készítette el megfelelő módon a kémiai kockázatértékelést sem.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A kiszabott a büntetés megállapításakor bírságnövelő tényezőként értékelte a hatóság többek közt azt, hogy a „kóroki tényezőkre megadott határérték” meghaladta a 10 százalékot, s hogy a súlyos veszélyeztetés egy hónapot meghaladóan állt fenn. Mindezek alapján 15,5 millió forintos bírságot állapítottak meg; de mivel a munkavédelmi törvény szerint a kiszabható bírság maximálisan összege 10 millió forint lehet, ennek a befizetésére kötelezték a céget.

Az Átlátszó teljes cikke, amiben részletesebben is ismertetik a Samsungot sújtó korábbi bírságokat, valamint a Göd-ÉRT Egyesület tevékenységét az ügyeket illetően ITT olvasható el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments