Korrupt rendőrök gyűjtötték az eurót az autópályán

Rendőrök-az-autóban-700A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség vesztegetés bűntette, hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 12 rendőrrel, illetve volt rendőrrel szemben, akik egy autópálya alosztály keretében több mint egy éven keresztül megfelelő koordináció mellett korrupciós bűncselekményeket követtek el.

2013 novemberében egy éjszaka során a Dabasi Autópálya Alosztály két rendőre az M5 autópálya inárcsi pihenőjénél ellenőrzés alá vont egy külföldi állampolgárt, aki tilosban parkolt. A rendőrök 50 eurót kértek a sofőrtől azért, hogy eltekintsenek a feljelentéstől, mert egyébként kilátásba helyezték, hogy megbilincselik és fogva tartják őt. A személygépkocsi vezetője nem volt hajlandó kifizetni a kért összeget, hanem iratait hátrahagyva elhajtott és a Kecskeméti Rendőr-kapitányságon feljelentést tett a rendőrök ellen.

Központi Gyógyszertár Vác

Ezen eset alapján a vesztegetés bűntette miatt nyomozást indító Pestvidéki Nyomozó Ügyészség a korrupciót szervezett formában folytató szervezetet tárt fel. Az ügyben benyújtott vádirat lényege a következő:

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Az autópálya alosztály vezető beosztású dolgozója 2012-ben tudomást szerzett arról, hogy az állomány néhány tagja napi rendszerességgel zsebre bírságol: pénzt kérnek, illetve fogadnak el zömmel külföldi állampolgároktól, akikkel szemben a kapott pénz fejében elmulasztják a helyszíni bírság kiszabását, vagy a szabálysértési feljelentés megtételét.

Megállapodást kötöttek: a vezetői feladatokat ellátó rendőr szemet hunyt a zsebre bírságolások felett, a korrupt rendőröket azonos váltásba osztotta be, sőt egy szolgálati gépkocsi kilométer számlálóját átalakították úgy, hogy ne kelljen elszámolni a ténylegesen megtett kilométerekkel. Cserébe a beosztottaktól fejenként havi 20 eurót kapott.

A vádlottak más esetekben az autópálya pihenőiben időszakosan megjelenő, „itt a piros, hol a piros” játékról elhíresült külföldi állampolgárokból álló bűnszervezet zavartalan működését segítették elő: a sértettek bejelentései alapján a rendőrök nem vagy jelentős késedelemmel, ám akkor kellő látványossággal, szirénázva vonultak ki a helyszínre intézkedni, eredménytelenül.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

A vádlottak tudtak arról, hogy csalásokat elkövető személyek mikor érkeznek az autópálya pihenőhelyeire. Ezért ezekre az időszakokra csak a vesztegetésben részt vevő rendőröket osztották be szolgálatba. A vádlottak mindezért alkalmanként átlagosan 600-800 eurót kaptak a bűnözői csoporttól.

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség üzletszerűen, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, hivatali visszaélés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a vádlottakat. (képünk illusztráció) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments