Bölcsődék napja – „Hivatástudattal a szívekben”

Vácon is méltó módon megünnepelték a bölcsődék napját, amit minden évben április 21-én tartanak. Az ország számos pontjáról érkeztek bölcsődei szakemberek április 22-én a váci művelődési központba, ahol ezen a szakmai eseményen több, mint 187 bölcsődei és társhivatásokat képviselő szakember volt jelen.

Múlt öröksége, jelen vívmányai

A régmúlt örömei és a jelen aktualitásai mentén most is arra emlékeztek a szférában dolgozók, hogy 172 évvel ezelőtt ezen a napon létesült az első ilyen kisgyermekek gondozására szakosodott intézmény a Pesti Első Bölcsődei Egylet égisze alatt. Azóta meg igen sok víz lefolyt a Dunán… Örvendetesen sok-sok kisgyermek született már akkor is és azóta is városunkban. Ezért a bölcsődék iránti igény egyre nő, így határozottan kivívták társadalmi rangjukat, hangjukat az intézmények sorában. Vác városának a legutóbbi statisztikák tükrében már 33695 fő a lakosságszáma, tehát a bölcsődék létesítése iránti igény jogos és egyben szükségszerű is. Éppen ezért örvendetes volt a nemrégiben átadott, korszerű Bauer Mihály utcai bölcsőde is, így immáron négy helyen várják a 3 évesnél fiatalabb kisgyermekeket Vácott.

Bölcsődei hivatástudat a szívekben

A Váci Humán Szolgáltató Központ a kisgyermeknevelőkkel, a társszakmák képviselőivel együtt, egy egész szakmai napot szentelt arra, hogy elismerjék és méltassák a bölcsődei hivatásban dolgozók áldozatos munkáját és a szívükben virágzó hivatástudatot, minden nehézség ellenére is. „Hivatástudattal rendelkező ember hiába megy nyugdíjba, a hivatása azzal együtt még nem megy nyugdíjba és feledésbe” – ezzel a felütéssel kezdte eseményt megnyitó beszédét Járja Andrea VHSZK igazgatója. „A bölcsődei szakmában, mint minden más segítő-gondoskodó szférában való munkálkodás, mindenképpen elhivatottságot, hivatástudatot feltételez a szívekben. Pozícióktól függetlenül, mindenki munkája egyaránt fontos – legyen akár intézményvezető, bölcsődei dajka, kisgyermeknevelő, szaktanácsadó, bölcsődei élelmezés vagy éppen az adminisztráció területén dolgozó szakember” – ezekkel a szavakkal is ismerte el és motiválta a résztvevőket Járja Andrea.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Emlékhelyek napja a váci Hétkápolnánál

Váci gyógypedagógiai rangos múlt

A szakmai alkalmon elismert szakemberek, többek között a Budapesti Korai Fejlesztő Központ megalapítója, szakmai igazgatója, Czeizel Barbara gyógypedagógus előadást tartott a sajátos, eltérő nevelési-gondozási igényű kisgyermekek bölcsődei befogadásáról, a korai fejlesztés szükségességéről. Prezentációjában felidézte Vác méltán híres gyógypedagógiai múltját. Egészen 1802-ig kellett visszafutnunk az időben, ugyanis Magyarországon, Vácon jött létre legelsőként gyógypedagógiai ellátást nyújtó szakintézmény, ez volt a Váci Királyi Siketnéma Intézet Cházár András kezdeményezésére. Majd 1900-tól szintén Vácon indult el a gyógypedagógiai képzés a Gyógypedagógiai Tanítóképzőn, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar jogelődjeként.

Korai fejlesztés, inklúzió – szemléletformálás

A Korai Fejlesztő Központ megálmodójának és létrehozójának Czeizel Barbarának Vác városához komoly kötődése van, ugyanis szakmai pályafutása elején egy váci bölcsődében gyógypedagógusként itt kezdte karrierjét. Majd segítségével itt indult el először Magyarországon az együttnevelése ép és a sérült gyermekeknek. Az általa létrehozott „Együtt az ép gyermekekkel” Alapítvány is ennek jegyében jött létre. Váci szakmai gyökereit a neves szakember azóta sem feledte, a mostani váci bölcsődék napjára szóló felkérést is örömmel fogadta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyereket a magasba” országos flashmob különféle programokkal a Vanyek Béla Sportcentrumban

A szakmai napon a valamiben „más”, eltérő igényű gyermekek együttnevelést befolyásoló fogalmak tisztázásával kezdte előadását Czeizel Barbara. Szinte már napi szinten találkozunk az SNI- és a korai fejlesztés fogalmakkal, de nem feltétlenül tudjuk mit is jelentenek valójában. A tisztázott fogalmak, közös nevezőre hozása minden esetben segíthet abban, hogy minden érintett ugyanazt értse az adott fogalmon és úgymond közös nyelvet beszéljünk. Tehát a szakirodalom szerint a sajátos nevelési igény (SNI) érinthet mozgásszervi, érzékszervi, értelmi, vagy beszédfogyatékosságot, ezért lehet szüksége az érintett gyermekeknek a különleges bánásmódra akár a családjukban, akár a nevelési-oktatási intézményekben. Minél korábban derül ki egy diagnózis, annál nagyobb az esély, hogy az érintett kisgyermek a korai fejlesztéseknek köszönhetően ne legyen a kirekesztés, előítélet, szegregáció áldozata, célpontja. Hanem a befogadás, nyitottság, elfogadás vegye körül, integrálódva, beilleszkedve felnőttként már teljes értékű, hasznos tagjai lehessenek a társadalomnak.

„Legféltettebb kincsünk a legjobb helyen legyen”

  • idézte az aggódó szülőket Faludi Szilvia bölcsődei szaktanácsadó. A szakember az előadásában is hangsúlyozta, hogy a bölcsődék létesítése az egyik leghatékonyabb gyermekvállalást ösztönző szociálpolitikai eszköz, ami az egész család jólétére kihat. Hiszen, ha az anyák érdemben vissza tudnak térni a nyílt munkaerőpiacra, karrierjükben sem kell visszalépésként megélni az anyaságot ez a családi és párkapcsolati hozadékon túl az életszínvonal fenntartásra is jó hatással van. A szakember felidézte, sok szülő elmeséli nekik, hogy a mostanában felívelő építkezések kapcsán felvett hiteleket biztonságosan tudják törleszteni és a családok a megszokott életszínvonalukat fenn tudják tartani a bölcsődéknek is köszönhetően.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nyílt nap a Vízi Turisztikai Megállóhelyen

Apa nélkül nem megy

Faludi Szilvia kiemelte, hogy a bölcsődés korú kisgyermekek egészséges pszichoszociális fejlődésében az anyák szerepe mellett az apák szerepe, együtt családként pótolhatatlan. A szakember elmondta, hogy a mester szakdolgozatát is a kisgyermek és az apai korai kötődés fontossága témában írta az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Neveléstudományi Szakán.

„A bölcsőde kerekében mindannyian hasznos küllők vagyunk”

Zárásként ezzel a látványos hasonlattal írta le Faludi Szilvia, hogy a sikeres bölcsődei munka egy valódi csapatmunka, amiben mindenkinek megvan a maga, nélkülözhetetlen szerepe. A bölcsődei szakmai vezetőtől, bölcsődei kisgyermeknevelőtől az adminisztratív munkatársaktól az élelmezést ellátóktól egészen a karbantartóig, mindenki egy hasznos küllő a bölcsőde kerekében. Így együtt haladnak a családok érdekében a sikeres bölcsődei működés útján és persze nemcsak egy ilyen bölcsődék napi „pirosbetűs” ünnepen, hanem minden szürke hétköznapon is, a legkisebbek legnagyobb megelégedettségére. (Baranyi Marcsi, szociális munkás-újságíró – Fotók: Váci Humán Szolgáltató Központ) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments