Álomfejtő a Toronyban

Évek óta megszokhattuk, hogy csoportos kiállítások láthatóak a Dunakanyar legnagyobb könyvesházában, a Lyra Könyvesházban. Minden esetben valamilyen tematika, témakör kerül előtérbe. Ezúttal az álom, mint olyan került középpontba, ezért is lett a kiállítás címe Álomfejtő.

Ahogy az lenni szokott a megnyitón a könyvesház tulajdonosa Jess Kinga mondta el gondolatait. Rámutatott, hogy az álom, mint olyan mindenki számára másként értelmezett dolog és ahol művészek vannak, az még ezernyi más oldalát mutatja be ennek a témának. Németh Árpád festőművész vette át a szót és avatta be a jelenlévőket az álmokba, mint olyanokba. Az emberek régen is álmodtak, ahogy most is, a tudomány meglehetősen feltárta ezt a területet. Az álmok az irodalmi művekben is gyakran fontos szerepet töltenek be. Van, amikor ezek az álmok borzasztóak, van, amikor kellemesek. Irodalmi példákat hallhattunk, hogy az írók, költők miként használják az álmot, mint olyat irodalmi eszközként a munkáikhoz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Esélyegyenlőségi nap városunkban

Az ember általában éjszaka álmodik, mindenkinek vannak gyerekkori éjszakai élményei. Az éjszaka titokzatos. A zenészek, költők, írók is gyakran foglalkoztak az éjszakával. A kiállításmegnyitónak ezen pontján egy irodalmi blokk következett, ugyanis Godó Ági tolmácsolásában hallhattuk Weöres Sándor Az éjszaka csodái című versét.

Sógor Zsuzsa nyitotta meg a kiállítást. Ő is az álmok, az álmodozás titokzatosságáról beszélt. Szintén irodalmi példákkal szemléltette, hogy a művészeti ágak számára mennyire fontosak az álmok. Szó esett filozófiai töltető álomversekről, az álmok okairól, szerepükről az emberek életében. Történeti áttekintést hallhattunk több ezer évre visszamenően, hogy mennyire fontosnak tartották az emberek az álmaikat és nagyon gyakran komoly politikai, vagy például hadászati döntéseket hoztak álmok hatására.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Gőz Sándornét

Kissé tudományosabb megközelítésben Sógor Zsuzsa elmondta, hogy az álmodásnak vannak különböző szakaszai. Arra is kitért, hogy bizonyos elméletek szerint az álmok az elfojtott vágyainktól, elfojtott agresszióinktól szabadítanak meg minket. De vannak másféle felfogások is ezzel a témakörrel kapcsolatban. Szó esett még álomfejtésről, hogy tehát álmodunk valamit, történik valami szituáció és az mit is jelent, hogyan képződik le az életünkben. Érdekességképpen meg lett említve, hogy a vakon született emberek is álmodnak, az ők álmaik tapintásokból, szagokból, illatokból, mozdulatokból tevődnek össze. További érdekességként tudhattuk meg, hogy az állatok is álmodnak, ezt tudományosan bizonyították.

Ahogy az álmok személyes történések, úgy a Torony Galériában kiállított alkotások is személyes művészeti történések. Mindegyik mű egyfajta álom, ugyanis amikor a festő fest, a szobrász faragja a követ, amikor a költő verset ír, átkerül egy másfajta tudatállapotba. Egyfajta időtlenségbe, ami valahol az álmok világának környéke. Az alkotások között találunk festményeket, grafikákat, speciális technikákkal készült képeket, figurális vagy épp szürrealista munkákat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A váci védőnőket és az iskolaorvosokat köszöntötték

Ezek a különleges formát kapott, keretekbe foglalt képzőművészeti álmodozások június 6-ig láthatóak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments