A vasút nyáron is veszélyes üzem! Vigyázzunk a gyerekekre! – Átadták a gyermekrajz pályázat díjait

Rövid időn belül második alkalommal fordult elő, hogy vasúti területen a szabályok megszegése miatt felnőtt kísérettel került életveszélyes helyzetbe gyermekcsoport. A MÁV a nyári szünidő közeledtével felhívja a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a gyermekeket, fiatalokat kiemelten érintik.

Június 18-án, a Keleti pályaudvaron tartották a MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság balesetmegelőzési célú, iskolásoknak hirdetett közös gyermekrajz-pályázatának ünnepélyes eredményhirdetését is. A pályázatra több mint 1200 pályamű érkezett.

A sajtótájékoztatón beszédet mondott dr. Kormányos László, a MÁV-START műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettese, Berzai Zsolt r. alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztály vezetője, az ORFK-OBB főtitkára, valamint Győri Zsolt illusztrátor, a pályaműveket értékelő zsűri elnöke.

A MÁV és ORFK-OBB közös, iskolásoknak meghirdetett rajzpályázatának elsődleges célja a balesetmegelőzés, a legfontosabb vasútbiztonsági szabályok megismertetése a gyerekekkel. Témaválasztáskor a gyerekek a közlekedési helyzetek áttekintése során megismerhették azokat a legfontosabb közlekedési szabályokat, amelyek megszegése balesethez vezethet. A pályázatra két kategóriában jelentkezhettek az iskolások: a MINI kategóriában 7-11 éves, míg a JUNIOR kategóriában 12-15 éves diákok pályaműveit várták a szervezők. Mindkét kategóriában hirdettek 1-2-3. helyezettet és különdíjast. A díjazott pályaművek megtekinthetők itt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Miniholdja is lesz a Földnek ősszel, de azt szabad szemmel nem fogjuk látni

Hiábavaló azonban a vasúttársaság és a rendőrség minden edukációs törekvése, ha a gyermekeket épp azok sodorják veszélybe, akiktől a szabálykövető közlekedést kellene megtanulniuk.

Könnyen tragédiával végződhetett volna május 24-én, egy iskolai kirándulás Tóvároskert megállóhelyen, amikor egy nagyjából 20 fős, piros sapkát viselő gyermekcsoport két kísérővel annak ellenére ment át a vasúti útátjárón, hogy a fénysorompó tilos jelzést mutatott. A megállóhelyen épp bent álló vonat mozdonyvezetője hosszas kürtölésbe kezdett, ennek ellenére a csoport átkelt a síneken. Ez a szerelvény nem indult el, de a másik vágányon bármikor jöhetett volna vonat, amely szörnyű tragédiához vezethetett volna.

De vérfagyasztó jelenet zajlott a szolnoki vasútállomáson is június 12-én, amikor egy iskolásokból álló csoport átszálláskor az aluljáró helyett a vágányokon átkelve közelítette meg az első vágányról induló vonatot. Bármelyik szabad vágányon jöhetett volna ezalatt szerelvény, így a kényelmesnek tűnő megoldás könnyen tragédiához vezethetett volna! A vasúttársaság mindkét eset kapcsán rendőrségi feljelentést tett.

A MÁV felhívja a figyelmet, hogy vasútüzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos! Csak a kijelölt vasúti átjáróban szabad átmenni a síneken. A vasúti átjárót mindig kiemelt körültekintéssel kell megközelíteni! A fénysorompó felváltva villogó piros fénye azt jelenti, hogy nem szabad átmenni a síneken, mert jön a vonat. Ha a vonat elhaladt, várjuk meg a fénysorompó fehér villogó jelzését. Mielőtt a sínekre lépünk, mindig győződjünk meg róla, hogy egyik irányból sem érkezik vonat! Nem szabad közlekedés közben fülhallgatót használni, vagy a telefont nyomkodni, mert ez elvonja a figyelmet a veszélyekről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Miniholdja is lesz a Földnek ősszel, de azt szabad szemmel nem fogjuk látni

Évente több gyermek vagy fiatal szenved súlyos égési sérüléseket, sőt, sajnos halálesetek is történnek, amikor vasútüzemi területen felmásznak egy vasúti kocsira vagy a felsővezeték tartóoszlopára. Az izgalmas elfoglaltságnak tűnő szelfikészítés a vonat tetején könnyen halállal végződhet! A villamos felsővezeték megközelítése is életveszélyes, már 2 méteres távolságtól áramütést, súlyos vagy életveszélyes égést okozhat. Már önmagában az 5-6 méter magas jármű tetejéről való lecsúszás is súlyos sérüléseket okozhat, vagy akár halálos következménnyel is járhat. Szigorúan tilos a járművek alá menni, alattuk átbújni, illetve azok tetejére felmászni.

Az életükkel játszanak azok a fiatalok is, akik szórakozásból a vonat elé szaladnak, majd elugranak az érkező jármű elől. A vonat valós sebességét nagyon nehéz érzékelni, ráadásul a vasúti szerelvény féktávolsága is több száz méter, ezért a hirtelen megállítása esélytelen!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Miniholdja is lesz a Földnek ősszel, de azt szabad szemmel nem fogjuk látni

Sokszor előfordul, hogy a vasúti sínek mellett játszó gyerekek a sínre köveket, nagy méretű idegen anyagokat helyeznek az érkező vonat elé, esetleg azt meg is dobálják. Ezzel súlyosan veszélyeztetik a közlekedő vonatok biztonságát, hiszen azok szolgálatképtelenségét, szélsőséges esetben siklását is okozhatják. A sínre helyezett tárgy észlelését követő vészfékezés következményeként az utasok és a vonat személyzete is megsérülhet. Az ilyen jellegű cselekményeket minden esetben feljelentés követ.

A nyári szünet közeledtével a MÁV ismételten kéri a szülőket és a pedagógusokat, hogy hívják fel a gyermekek és fiatalok figyelmét a szabálykövető közlekedés fontosságára, hiszen a figyelmetlenség vagy a vasúti közlekedés veszélyeztetése súlyos következményekkel járhat! (MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság)

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments