Esélyegyenlőségi nap városunkban

A Madách Imre Művelődési Központ aulájában múlt péntek délelőtt tartották meg az esélyegyenlőségi napot, melyen kitüntetés átadására is sor került.

A színes verses, dalos, táncos műsorral egybekötött eseményen – melyet a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete által több partneregyesület közreműködésével szervezett – Matkovich Ilona köszöntötte a jelenlévőket. A polgármester elmondta, hogy ugyan az önkormányzat a lehetőségeihez képest igyekszik a sajnálat helyett valódi segítséget nyújtani, de érzi, tudja, hogy ezt bővíteni szükséges. „Bízom benne, hogy egyre többen ismerik fel: a fogyatékossággal élő emberek részben mások ugyan, de több bennük a fény. Leginkább tőlük lehet tiszta életörömet, kitartást, lelkesedést tanulni. Ezekből bennük olyan sok van, hogy mindig csak adnak belőle másoknak.” – zárta beszédét a polgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kiss Edith: Itthon vagyok

Roszik Csaba az elmúlt időszak egyesületi aktualitásai mellett kitért az utóbbi évek fogyatékosokat érintő változásaira is. Az elnök megköszönte az egyesület működését segítő munkatársak, önkéntesek tevékenységét és a felajánlásokból eredő többirányú segítséget.

Ezt követően Matkovich Ilona átadta a „Fogyatékossággal Élő Váci Emberekért” kitüntetést, amelyet ebben az évben a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete érdemelt ki.

Az egyesületet dr. Chikán Csaba alapította 1989-ben. Célja a működési területén élő mozgássérült emberek szociális biztonságának, rehabilitációjának, aktív önálló életvitelük emberi és állampolgári jogaik érvényesülésének elősegítése, érdekeinek érvényesítése. Az egyesület központja Vácon van, ezenkívül 12 helyi csoporttal rendelkezik Pest vármegyében. Működteti a Diadalív Lakóotthont, amely ápoló-gondozó célú lakóotthon. 14 súlyosan mozgássérült ember éli itt a mindennapjait.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Klímaexpedíció a Juhász Gyula Általános Iskolában

Az egyesület a mozgáskorlátozott emberek problémáinak, sajátos szükségleteinek feltárásával, ügyeik intézésének segítésével, sorstársi tanácsadással foglalkozik, emellett segédeszköz kölcsönzéssel is foglalkoznak.

Inotay Gergely alpolgármester méltató szavai után elismerő oklevelet vehetett át Bunna Kata, aki immár két évtizede dolgozik példaértékűen az egyesület céljainak megvalósításáért.

Az esemény folytatásaként Meláth Attika baptista lelkész a „semmit róluk, nélkülük” mottóval beszélt a fogyatékossággal élők mindennapjairól, elfogadásukról, támogatásukról, majd az ezt követő fogadáson a jelenlévők kötetlen beszélgetés során meséltek örömeikről, gondjaikról. (Vác Város Önkormányzata – vac.hu – Fotó: Váci Hírnök) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments