Fut a Vác, egy verseny, ami 32 év után ma is mozgásba hozza a várost

32 évvel ezelőtt állhattak először rajthoz a Fut a Vác versenyzői, amely a kőkapu előtt kifeszített szalag volt. A versenyzők papírra nyomtatott rajszámot kaptak, amit ha el nem hagytak a stadionnál, a célban válthattak be ajándék pólóra. Ma már profi versennyé nőtt a Fut a Vác, ami azért annyiban hasonlít a régire, hogy az eredeti 2,8 km-es távon előnevezéssel még mindig ingyen, a város támogatásával lehet részt venni. A Váciak élnek is ezzel a lehetőséggel és a versenyen évről évre közel 600 futó teljesíti a távok valamelyikét.

88-an voltak az ovisok, akiknek 100, 200, 300 métert kellett lefutniuk, hogy a célban csokit, buborékfújót és más ajándékokat kaphassanak. A kiscsoportosokkal még tudta tartani tempót a verseny főszervezője, a nagycsoportosok viszont már simán elsuhantak mellette. A leggyorsabb kiscsoportosok: Somkutas Olívia, Urbán Kinga és Suihura Andor. A leggyorsabb középsősök: Lőrincz Hanna, Kovács Liza és Pilling Péter. A nagycsoportosok győztesei: Mészáros Kincső Erzsébet, Tarsoly Ákos és Molnár-Szilágyi Nedda.

A legtöbben most is a 2,8 km-es bulifutáson indultak, amit hagyományosan a város polgármestere indított el. Méltatta a város polgárait, akik ebben a melegben is rajthoz álltak. A versenyen a leggyorsabbak Mészáros Villő Gréta, Handó Éva és Handó Judit, valamint Nagy Richárd, Vásárhelyi András és Vásárhelyi Zsombor lettek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Iskolavédőnőket és iskolaorvosokat köszöntöttek a védőnők napja alkalmából

Az 5.4 km és a 10,8 km-es távok futóinak elsősorban önmagukat kellett legyőzniük, hiszen ezek azok a távok, amelyek rendszeres felkészülést, kitartó munkát igényelnek. A futamot Kiss Zsolt alpolgármester indította, aki gyakorlott sportolóként kislányával futotta le a távot. Az 5,4 kilométeres táv dobogósai Nanyista Mira, Materny Katalin és Vidomusz Zsófia, valamint Nagy Richárd, Holczhei Dávid és Tuska György voltak. 10,8 kilométeren Sára Zsuzsanna, Vácy Sára és Pösz Krisztina, valamint Sági Botond, Galambos Péter és Hála Godvin bizonyultak a leggyorsabbnak.

A Fut a Vác legkeményebb távja a 21,6 kilométeres félmaraton volt, aminek lefutására csak az igazi hosszútávfutók jelentkeztek. Ezt a távot 4 fős váltóban is lehetett teljesíteni. A futamot Inotay Gergely alpolgármester és Márkus György ultramaratoni futó köszöntötte, méltatva a hosszú útra induló versenyzők erejét, kitartását. A félmaratonisták legjobbja a 21,6 kilométert 1 óra 21 perc 59 másodperc alatt teljesítette. A hosszú táv legjobbjai Lorge Henrietta, Görbedi Alexa, Laminé Kovács Mária valamint Dr. Benyőcs Gergely, Weisz Péter és Jánosházi Attila voltak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "A tanév végén lelki összegzést is készítsünk!" - Te Deum Vácon

A félmaratoni váltó abszolút értékelését az idén Dobák Tamara színesítette: a verseny első három női csapatának ajánlott fel értékes díjakat, mely kezdeményezéshez a Runners lab futóbolt is azonnal csatlakozott. Ezzel sikerült hagyományt teremteni, ezentúl a női váltó is bekerül a verseny értékelésébe.
Tamara a félmaratonisták bemelegítését vezette és Rozi kutyával maga is lefutotta a távot egyéniben, valamit váltója első tagjaként. A leggyorsabb női váltó a Villám csapat, tagjai: Deák Kitti, Handó Éva, Handó Judit és Huszti Réka. A leggyorsabb váltó a CZ Team lett: Bajári Gábor, Budai Lajos, Pész Attila, Vas Gábor.

Fábián Niki szervezésében a Royal Fitness és még számos váci stúdió csapata lépett fel, pezsgő műsorával magával ragadva a közönséget. Ismét vendégül láttuk Less Dávidot, a gitáros énekest. Mire Dávid búcsúzott a rajongóktól, befutottak a versenyzők és kezdődhetett az eredményhirdetés. A futás mellett az idén is lehetőséget kapott a váci Spartan Race csapata egy gyerekeknek szóló bemutató megrendezésére, melyet a csapat edzője, Rottenhoffer Attila koordinált. Attilai nem csak kiváló versenyző, edző, hanem pedagógussá is lett, ahogy a spártai zászlót magasba emelve elindult a gyereksereggel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Önkormányzati intézkedések a harmadfokú hőségriasztás idejére

A verseny díjait hagyományosan a város polgármestere, diákpolgármesterei, vezetői és támogatói adták át. Támogatóinknak köszönjük felajánlásaikat, értékes díjaikat. A dobogósok díjazásán kívül bőven jutott banán kakaó, túrórudi és minden finomság a regenerálódáshoz. A verseny emblémáját nem csak a Fut a Vác őrizte, hanem a verseny másik fontos ereklyéje, a színes emlékérem, amiből mindenkinek jutott, aki beért a célba. Érdemes megemlíteni, hogy a 600 fős futócsapat biztonságos versenyzésére 120 piros pólós rendező vigyázott és segített abban, hogy maradandó élmény legyen a Fut a Vác.

Az eredményhirdetés egyik legizgalmasabb pillanata a sorsolás, ahol Fut a Vác pólók és megannyi ajándék mellett az ajándék bringát is kisorsoljuk. A kerékpárt a hagyományok szerint Vásárhelyi Tamás, a Deákvári SE elnöke ajánlotta fel.

A remek hangulatú verseny után kicsit megpihenünk, majd nemsokára nekilátunk a 2024. december 1-én tartandó Mikulásfutás szervezésének. Ezen a napon a város főterére eljön a mikulás, hogy együtt fusson a város apraja nagyjával. Figyeljétek a honlapot, mert rövidesen jelentkezünk a Mikulásfutás részleteivel. Vigyázzatok magatokra és FUSSATOK! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments