A helyi buszközlekedés támogatására pályázik az önkormányzat

Állami pénzre pályázik az önkormányzat a helyi buszközlekedés esetében. Az illetékes minisztérium ugyanis pályázatot írt ki a helyi közösségi közlekedés támogatására. Mivel a dokumentumok benyújtásának határideje augusztus 22. volt, ezért a képviselőtestület az augusztus 13-i rendkívüli ülésen döntött.

Vácott hosszú évek óta a Volánbusz végzi a helyi járatok működtetését. Az elmúlt évtizedekben többször módosultak az útvonalak és a menetrend. Időnként ezzel kapcsolatban panaszok érkeznek az önkormányzathoz, például akkor, amikor egy járat kimarad, vagy jelentős késéssel halad végig az útvonalán.

A város rendszeresen pályázatot ír ki a helyi buszközlekedés lebonyolítására, ám eddig gyakorlatilag csak a Volánbusszal tudtak érdemi tárgyalásokat folytatni és szerződést kötni. Az idén a megállapodás szerint Vác mintegy 90 millió forintot fizet az egyébként állami tulajdonban lévő cégnek, ez az összeg fedezi a bevételek és a kiadások közötti különbséget.

Az elmúlt esztendőkben már voltak próbálkozások egy takarékosabb rendszer kialakítására. 2014 áprilisában például arról döntött a képviselőtestület, hogy költséghatékonyságból átszervezi a helyi autóbuszok közlekedésének rendjét, ám a júniusi ülésen már úgy szavaztak, hogy augusztus 1-től visszaállítják a régi menetrendet.

Az új, csökkentett járatszám ugyanis nem nyerte el a lakosság tetszését, valamint a hosszabb menetidő miatt sokaknak kellett munka után a buszra várniuk. Az sem volt mellékes, hogy majdnem a duplájára nőtt a bérletek ára.

A mostani pályázat benyújtásával és pozitív döntés esetén a város számára megtérülhet a közösségi közlekedésre fordított összeg részben, vagy egészben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments