Fehér Attila és Sinka Zsolt lett az év tűzoltója a megyében

Pest Megye Közgyűlése 1999-ben határozott úgy, hogy december 4. napját Megyenappá nyilvánítja, annak emlékére, hogy Pest-Pilis-Solt vármegyét 359 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én alapították. Az ünnepség rangját emeli, hogy ekkor adják át a megyei kitüntető díjakat – elismerve a közművelődés, a tudomány, a kultúra, az építészet, a környezetvédelem, valamint a közbiztonság és a társadalmi összetartozás érdekében tett erőfeszítéseket; s ekkor kerül átadásra a Pest Megye Díszpolgára cím is. A közgyűlés köszönetet mond mindazoknak, akik a hivatásukban vagy a mindennapokban képesek voltak a példamutató tettekre, az átlagon felüli teljesítményekre.

Az ide ünnepséget Harrach Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg. Elmondta, hogy a megyenapi díjazottak hozzájárulnak Pest megye identitásának erősítéséhez. Hozzátette, hogy a Megyenap pedig jó példa arra, hogy egy nagyobb közösség is igényli az összetartozás élményét.

„A mai ünnepségnek hagyománya van: múltja, történelme és jelentése. Hogy mi, Pest megyei emberek, magyarok, itthon és szerte a nagyvilágban fogjuk egymás kezét. Számon tartjuk a nekünk fontos embereket és értékeket” – jelentette ki Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, majd hozzátette: „Ma azok miatt vagyunk itt, akik minden egyes nap, újra és újra, megteremtik a magyarok közösségét. Azok miatt, akik képesek a cselekvésre; akik példamutató, elhivatott és elkötelezett erőfeszítésekkel vállalnak többet, olyan ügyekben, melyektől mindannyiunk sorsa függ. Miattunk vagyunk itt, hogy köszönetet mondjunk nekik.”

A Megyenapon díjat vettek át:

 • Pest Megye Közgyűlése díszpolgári címet adományozott Balczó András részére kimagasló sportolói eredményei és közéleti tevékenysége elismeréséül.

Balczó András háromszoros olimpiai, tízszeres világbajnok öttusázó, a Nemzet sportolója.  Tehetsége és hihetetlen akaratereje már korán a legjobbak közé emelte, 1960-ban Rómában tagja volt az olimpiai aranyérmes öttusa-válogatottnak. Saját maga edzőjeként 1963 és 1969 között sorozatban öt világbajnokságon nyert egyéni aranyérmet, az 1969-es budapesti diadal különösen emlékezetes maradt, mert a befejező napon ezrek futottak mellette és ünnepelték a Hármashatárhegyen. Csodálatos pályafutását végül 1972-ben, Münchenben sikerült megkoronáznia, harmincnégy évesen egyéniben is olimpiai bajnok lett. Feleségével budakeszi házukban élnek, amit Balczó András maga épített.

 • A közgyűlés Pest Megyéért Emlékérmet adományozott dr. Göböl Zsolt részére – több évtizedes gyógyító tevékenysége elismeréséül.
 • A közgyűlés Pest Megyéért Emlékérmet adományozott Székely Tibor részére – az oktatás, a kultúra és a katonai hagyományőrzés területén elért kimagasló eredményeinek és társadalmi szerepvállalásának elismeréséül.
 • Pest Megye Közgyűlése Pest megye külkapcsolataiért elismerést adományozott Borboly Csaba részére, a szakmai és emberi kapcsolatok kialakításáért, ápolásáért Hargita megye és Pest megye között.
 • A Pest Megye Közgyűlése Nemzetiségekért Díjat adományozott a Lochberg Regionális Tánccsoport és Ifjúsági Kulturális Egyesület részére a német nemzetiségi kultúra közvetítésében, oktatásában elért eredményeiért, mellyel a hozzájárult a német-magyar kulturális összetartozás erősítéséhez.
 • Pest Megye Közgyűlése Év gazdálkodója díjat adományozott Homoki Iván részére, az állat- és növénytermesztésben elért kimagasló eredményeinek elismeréséül.
 • Pest Megye Közgyűlése Év Polgárőre díjat adományozott Simonyi Zsolt részére a szentendrei emberek biztonsága és a helyi közösség fejlődése érdekében vállalt erőfeszítéseiért.
 • Pest Megye Közgyűlése Év Tűzoltója díjat adományozott a váci tűzoltóság két munkatársa, Fehér Attila és Sinka Zsolt részére az emberek életét és vagyoni biztonságát fenyegető helyzetekben mutatott helytállásukért.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Visszatérhet Petrovics László Nagymaros élére

2017. decemberében Sződliget egyik lakóháza kigyulladt. A szolgálatparancsnok felderítés közben kapta az információt Sinka Zsolt főtörzsőrmestertől, hogy lát egy személyt a lángoló épületben, akinek a mentését Fehér Attila törzsőrmester segítségével megkezdték. Az égő épületbe behatolva a veszélyben lévő embert kimentették. Mentés közben az idős úr tájékoztatta őket, hogy mozgássérült felesége is az épületben tartózkodik. Miután az idős férfit biztonságos helyre kísérték, haladéktalanul megkezdték a mozgássérült hölgy felkutatását, akit a kezükben hoztak ki a lángoló épületből. Így a kimentett két személy ellátását a mentőszolgálat szakemberei megkezdhették. A két idős ember életét Fehér Attila és Sinka Zsolt mentette meg.

 • Pest Megye Közgyűlése Év Iparosa díjat adományozott id. Schült Ferenc részére, a vállalkozásában elért sikerei és közösségi szerepvállalása elismeréseképpen, melyek révén kiemelkedő módon járult hozzá a sváb hagyományok megismertetéséhez.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Visszatérhet Petrovics László Nagymaros élére

A nagymarosi sváb családi a hagyományok követőjeként ismert Schült Ferenc iparosként kezdte, míg ma már családi vállalkozásban működik a Maros Ács szervezet. A famegmunkálástól kezdve ácsmunkákig terjed kínálatuk. A sváb hagyományokat ápoló iparos gyakran segíti az önkormányzatot és a civil szervezeteket. Legutóbb a német nemzetiségi tájház kialakításában vállalt szerepet és munkát. Elődei elvei – alázat, szeretet, igényesség, becsületesség –, mint zsinórmérték vannak jelen életében és munkájában.

 • A közgyűlés Év Kisvállalkozója Díjat adományozott Pelle Csilla részére a Pest megyei minőségi élelmiszerek népszerűsítésében, a hagyományok megőrzésében és megújításában elért sikerei elismeréseként.
 • Pest Megye Közgyűlése Testnevelési és Sport Díjat adományozott Wagner László részére, testnevelői munkájáért és a helyi közösség fejlődése érdekében vállalt erőfeszítései elismeréseként.

Wagner László 1994 óta él Gödön. Kézilabda edzőként rendszeresen külföldi tornákra járt csapataival, melyek tagjai közül többen élsportolók lettek. Később ő indította el a „Belépés családostul” mozgalmat, majd a Piarista Juniálist, mely a gödiek egyik kedvenc nyári rendezvényévé vált. Ebből nőtte ki magát a Gödi Jazz Napok, a Családi Koncertek és a Gödi Barokk Hétvége is. Ő indította el a sárkányhajózást Gödön; az idén pedig 81 csapatos családi focikupát szervezett.

 • A Pest Megyei Népművelők Egyesülete 1996-ban alapította a Fekete dió díjat, amely a vármegyeháza díszudvarában egykor állt fáról kapta a nevét. A díjat azok a közművelődési szakemberek nyerhetik el minden évben, akik kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtottak. A díj Janzer Frigyes Munkácsy-díjas, érdemes művész, szobrász alkotása. Az egyesület elnöksége Feketedió díjat adományozott Szabó Imréné Zsuzsa, a Gödi József Attila Művelődési Ház igazgatója részére.

Szabó Imréné Zsuzsa, a József Attila Művelődési Ház közművelődési szakembere, szakmai igazgatója, Göd város kulturális életének elismert vezető személyisége. A közművelődési szakmában eltöltött 25 év alatt jelentős eredményeket ért el először, mint beosztott népművelő, később, mint igazgató. Olyan egyéniség ő, aki Göd település értékeit megőrizve szervezi és vezeti a lokális kulturális örökséghez kapcsolódó programsorozatokat. Szerteágazó szakmai munkáját mindenkor magas színvonalon látja el, tevékenységével erősíti a kulturális hagyományok ápolását. Igazgatóként eredményesen végzi az intézményben a szakmai folyamatok irányítását, a közművelődési formák megújítását. Természetének, emberségének nagyszerű példája a munkatársaival való közös munka eredményessége.

 • A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Megye Népművészetéért díjat adományozott a Kovács László részére.
 • A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Megye Népművészetéért díjat  adományozott  Tóth Judit részére.
 • A Pest megyében élők korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatásáért, Pest Megye Közgyűlésének és Önkormányzatának tevékenységét, eredményeit hitelesen bemutató munkájáért, Pest Megyei Médiadíjat adományozott Jáki Réka, a Ráckevei Újság felelős szerkesztője részére.
 • Pest Megye Közgyűlése Pest Megye Környezetvédelméért Díjat adományozott Hepka György részére környezetvédelmi tevékenysége elismeréseként.
 • Pest Megye Közgyűlése Pest Megye Környezetvédelméért Díjat adományozott Ipolytölgyes Község Önkormányzata részére környezetvédelmi tevékenysége elismeréseként.
 • Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése Kulturált Települési Környezet Díjat adományozott Szokolya Község Önkormányzatának a település átfogó fejlesztéséért.
 • Pest Megye Önkormányzata 2015 év végén döntött arról, hogy létrehozza az Év Pest Megyei Értéke Díjat. A díjjal azt a közösséget díjazza, amelyik egy, már a megyei értéktárba felvett értéket kiemelkedően tud reprezentálni, ezáltal képes az érték és a megye ismertségét még inkább növelni: például új programot tud szervezni, turisztikai vonzerőt teremt, média megjelenéseket generál, nemzetközi kapcsolatot képes építeni általa. Azaz olyan újdonsággal képes kiegészíteni az érték ismertségét, ami addig nem, vagy kevésbé volt ismert a nagyközönség számára. A Megyei Értéktár Bizottság döntése alapján a gyóni rekordpálya lett az Év Pest Megyei Értéke. (képünkön: Wentzel Ferenc, Sinka Zsolt, Fehér Attila, Szerenka Tibor – fotó: Fényes Gábor/pestmegye.hu)
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments