A kártevők most komoly felfordulást okozhatnak

Kellemes, kora őszi, időjárási frontoktól független és csendes idő volt a múlt héten is. A sok napsütés és a csapadékmentes időjárásnak köszönhetően semmi nem zavarta meg a szántóföldi és kertészeti növények érését és betakarítását, valamint az őszi káposztarepce vetése is sikeresen befejeződött.

A hűvösebb éjszakák sok kártevő rajzását állították meg vagy csökkentették le. A száraz időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben – figyelmeztetett dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Az ország több, főleg a déli tájegységéből érkezett jelzések szerint erőteljesen elszaporodtak a mezei pockok. Országos szinten vannak olyan területek, ahol már azonnali beavatkozásra van szükség a kártevő ellen, másutt azonban szórványos, a védekezési küszöbértéket sem éri el a fertőzöttség.

A látszólagos ellentmondás ellenére érdemes minden, a mezei pockok által veszélyeztetett területet ellenőrizni, nehogy később kártételi veszélyhelyzet alakuljon ki. Főleg az évelő pillangós kultúrákat, valamint az elhanyagolt, ruderális területeket és árokpartokat kell felmérni, mert a mezei pockok mindig ezekről a területekről kezdenek betelepedni az őszi kalászos és repce vetések szegélyeibe.

Egy másik polifág kártevő, a vetési bagolylepke hernyójának, a mocskospajornak a súlyos kártételéről is érkeztek már hírek a kelő félben levő őszi káposztarepce vetésében. A mocskospajor ellen a vetőmagcsávázás hatástalan, csak az őszi káposztarepce-állomány permetezésével gátolható meg a tarrágás.

A hírek szerint deszikkált napraforgóból a gyapottok-bagolylepke hernyója átvándorolt a szomszédos szikleveles repce vetésre, és komoly károkat okoz. A gyapottok-bagolylepke rajzása mostanra lecsökkent, de vannak még területek, ahol nagy tömegekben jelen van, így itt további kártételekre lehet számítani, főként a késői- és csemege kukorica állományokban, valamint több zöldségkultúrában is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Érkeznek az adószámla-értesítők

Már most látványosan sok a fertőzött fűszer- és étkezési paprika, és ugyanez jellemző szabadföldi paradicsom bogyójára is. Országszerte nagyon erős a zöldítés céljából vetett keresztesvirágú növényeken, főként a mustáron a repcedarázs álhernyója okozta fertőzés és kártétel.

A kártevő miatt több helyen emiatt idő előtti betárcsázásra kényszerültek a földtulajdonosok, illetve földet bérlő gazdák. A hűvösebb éjszakáknak köszönhetően érezhetően lecsökkent az ázsiai márványos poloskák egyedszáma, de a zöld vándorpoloska még most is erőteljesen károsítja a növényeket. A kártevő összes fejlődési fokozata megfigyelhető, gyakorlatilag az összes növénykultúrában, szántóföldtől a házi kertig mindenütt jelen van. A lakóhelyek irányába történő vonulásról is érkezett már jelzés. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!