Ígéret van rá, hogy megépül a vízhálózat Václigeten

Megépülhet Václigeten a vezetékes vízhálózat, ha a pár hónapja a településrész közelében sóderbányát nyitott Lasselsberger Hungária Kft. betartja az ígéretét. A cég a lakossági tiltakozások ellenére kezdett a területen lévő sódervagyon feltárásába, a helyiek szerint ezzel például az ásott kutak vízhozamát csökkentve.

A vízhálózat kiépítése már az októberi választási kampányban is téma volt. Korábban Kiss Zsolt, a terület önkormányzati képviselője állt a lakossági összefogás élére, amelynek nyomán a korábbi városvezetés tárgyalásokat kezdeményezett a Lasselsberger Hungária Kft-vel. Fördős Attila akkori polgármester még szeptemberben arról beszélt, hogy a legfőbb cél elérni, hogy Václigeten kiépüljön a víz- és csatornahálózat, ezt pedig a kavicsbánya tulajdonosa finanszírozza nagyrészt.

Fördős Attila a Fidesz-KDNP színeiben a választókörzetben is elindult, felvállalva, hogy megválasztása estén keresztülviszi a tervet, de az ott élő polgárok továbbra is Kiss Zsoltnak szavaztak bizalmat, aki nagy fölénnyel került be ismét az önkormányzatba. Az új testületben pedig alpolgármesteri posztot kapott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

Nemrég Matkovich Ilona, városunk új polgármestere is tárgyalt a Lasselberger Hungária Kft vezetőivel. „Mint bizonyára sokan hallották, Václiget mellett korábban új sóderbánya nyílt. A kitermelés megváltoztatta az ott lakók életminőségét, például azért, mert azon a részen nincs vízvezeték hálózat, és a kutak vízszintje a bányatevékenység megkezdése óta valamelyest lecsökkent. Többek között erről tárgyaltam a Lasselsberger Hungária Kft. egyik vezetőjével, aki elmondta, hogy a cégük elfogadva a helyiek igényét, viseli a költségeit annak, hogy ezen a részen kiépüljön a vízhálózat. Ennek részleteiről, és a tervezés mielőbbi megkezdéséről folyamatosan egyeztetünk a cég vezetőivel és a lakosság képviselőivel” – jelentette be a polgármester.

A sóderbánya a helyiek szerint más gondokat is okoz, a megnövekedett teherforgalom például a nyári szárazabb napokon rengeteg port ver fel és számolni kell a zajterhelés növekedésével is. A vízhálózat megépítésével a kitermelő cég viszont azt jelzi, kész együttműködni a bánya környezetében élőkkel. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!