A püspök beszélt a zöld böjtről is húsvét kapcsán

A nehézségek idején sokan megkérdezik, hol van az Isten. Ő megígérte, mindig velünk marad, és itt van velünk hétköznapjainkban, nehézségeink, betegségeink közepette is. Ne keressük a betegségeinkben Isten büntetését! Nehézségeinkben Isten alkalmat teremt a vele való mélyebb találkozásra, hitünk megújítására. Ő erejét megmutatva és szeretetét kinyilvánítva fog megmenteni minket – mondta Marton Zsolt váci megyéspüspök abban az interjúban, amely húsvéthoz közeledve az egyházmegyei honlapon jelent meg. Szóba kerül egy manapság még ritkán emlegetett téma is, a zöld böjt.

Marton Zsolt ehhez hozzátette: a nagyböjt és ez a rendkívüli időszak a már említett ima, önmegtagadás és a jó cselekedet alkalma. Figyeljünk jobban egymásra! Arra, kinek mire van szüksége, és – a szabályok betartása mellett – vásároljunk az idősebb szomszédnak, rokonnak. Mivel pont azoktól az emberi kifejezésmódoktól kell tartózkodnunk – kézfogás, puszi, ölelés, érintés –, amelyek a szeretet kifejezésének eszközei, keressünk más módot szeretetünk, figyelmünk kifejezésére, hívjuk fel egymást telefonon, vagy más, internetes felületen, integessünk ablakon keresztül stb. Imádkozzunk egymásért, erősítsük meg egymást a hitben, a reményben és a szeretetben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Az interjúban szóba került a zöld böjt, amely, mint kiderült, öt T-betűs intelemre épít:

1. Takarékoskodj az energiával!
2. Tudatosan vásárolj!
3. Tölts több időt a természetben!
4. Táplálkozz egészségesen!
5. Tekints magadra teremtményként, aki Isten vendége a földön!

„Mindennek az az üzenete, hogy figyeljünk oda a teremtett világunkra, egészségünkre. Ne pazaroljunk, legyünk tudatosak ökológiai szempontból is. Azt gondolom fontos ezekre odafigyelnünk, hogy megőrizhessük az Úr alkotását” – fogalmazott a püspök. (fotó: Magyar Kurír)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments