A Mi Hazánk Mozgalom kiáll a fúrt kutak megsarcolása ellen – Parkolási türelmi idő a templomba járóknak

Folytatja a Mi Hazánk Mozgalom az aláírásgyűjtést, amiben azt követelik a kormánytól, hogy az engedély nélkül létesített fúrt és ásott kutak bejelentését ne kelljen a lakosságnak ez év végéig megtennie – hangzott el Szabadi István, a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselője és dr. Csereklye Krisztina, a Mi Hazánk Mozgalom váci szervezetének elnöke múlt hétvégi váci sajtótájékoztatóján. 

Bár az agrárminisztérium áprilisban bejelentette, hogy nem kell majd illetéket fizetnie az utólagos engedélyeztetésért, a Mi Hazánk Mozgalom attól tart, hogy a nyilvántartás elkészítését követően később mégiscsak bevezethetnek valamilyen adót a magáncélú vízkivétel után.

„A Mi Hazánk Mozgalom egy országos aláírásgyűjtésbe kezdett azért, hogy az ásott és a fúrt kutak megsarcolása ne legyen mindennapos mondjuk egy egyszerű háztartásban élők számára sem. Már csak azért sem, mert a kormány 2016-ban kezdte el ezt a szigorítást, tulajdonképpen akkor kezdett a kérdéssel foglalkozni, hogy az ásott és a fúrt kutakkal kapcsolatban 80 méternél sekélyebb kutak esetében ugyan nem, de annál mélyebb kutak esetében már bejelentési kötelezettséghez kötötte. Ezt 2020-ban már szigorította, és tulajdonképpen onnantól kezdve ezt leszűkítette 50 méterre. Sőt, még annyit is szigorított rajta, hogy 2020-ban már azt is tervbe vette a kormány, hogy még az 50 méternél sekélyebb kutak esetében is legyen legalább egy regisztráció, egy bejelentési kötelezettség, hogy felmérjék a vízkészletet” – hangzott el Szabadi Istvántól.

„A Mi Hazánk Mozgalom elfogadhatatlannak tartja azt, hogy azok a háztartásbeli kis kutak, amelyek maximum a kert locsolására, vagy az állatok itatására, vagy mivel az állam nem tudta biztosítani tanyán élők vagy külterületen élők számára azt, hogy vízhez jussanak, és ők saját maguktól, saját önerejükből létesítettek egy ilyen vízvételi lehetőséget azzal, hogy ásott vagy fúrt kutat használnak, és ezzel látják el a háztartási vízmennyiséget is. Elfogadhatatlan, hogy ezt még külön adóval sarcolják, hiszen tudjuk azt, hogy ha egy bejelentési kötelezettség terhel valakit, regisztrálnak, akkor, ha nem is azonnal, de idővel később egyszer csak bejelentik majd, hogy ezért adót kérnek, egyszer csak jön majd a vízdíjszámla, tehát ez elfogadhatatlan, és a Mi Hazánk Mozgalom minden erővel küzd azért, hogy a fúrt és ásott kutak tulajdonosait ne sarcolja meg” – hangzott el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Csereklye Krisztina a váci parkolási rend megváltoztatása kapcsán elmondta: mostantól már nem csak a belvárosban, hanem a külső részeken is, mint a Burgundia utca és az azon túlmenő részek is fizetni kell.

„Ami a legszomorúbb számomra – hallottuk -, hogy nem csak hétköznap, hanem a hétvégi időszakban is jókora, 400 forintos összeggel is sújthatják az ott parkolókat. A válaszban az hangzott el egykoron, hogy ez igazából a turista övezetre vonatkozik. Megkérdezném azt, hogy például a Burgundia utcában melyik turista fog már parkolni és a Duna-parton például jelenleg, miért nem üzemel az illemhelyiség? Ha már a turizmusról és ennek a bevételi forrásairól beszélünk, a Mi Hazánk váci szervezete nevében szeretném azt a javaslatot föltenni, hogy legalább kétórás türelmi időt hagyjanak, tehát aki templomba szeretne menni, vagy olyan dolgot szeretne intézni, ami rövidebb intervallumú, akkor legalább nekik biztosítsuk ezt a rövidebb távú parkolást, és ne sújtsuk őket további költségekkel.”

2024-ben jön a végleges kútamnesztia

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Időközben a hét végén a telex.hu-n megjelent a hír, hogy megszűnik a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítésekor jelenleg szükséges bejelentési kötelezettség és engedélyeztetésre sem lesz szükséges. Jövő januártól új, immár hosszútávú kútamnesztia lép életbe: a korábban engedély nélkül létesített sekély kutak 2024-től automatikusan szabályosnak minősülnek.

A jövőre hatályba lépő módosítás végleg rendezi a szabálytalanul létesített sekély kutak helyzetét, mivel jövő januártól minden 2024 előtt ásott vagy fúrt kút automatikusan jogszerűen létesített lesz. Az új szabályozás nem csupán a háztartási célú, hanem a mezőgazdasági öntözésre használt létesítményekre is vonatkozik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments