Új körletfelügyelőket keresnek a váci börtönbe

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Nagyon úgy tűnik, a munkaerőhiány továbbra is érinti a hazai büntetés-végrehajtási intézmények működését. Erre utal legalábbis az, hogy hétről-hétre jelennek meg álláshirdetések; a héten például az Irányár országos hirdetési hetilap hasábjain szúrtunk ki három felhívást: Vácra körletfelügyelőket, míg Állampusztára felügyelőket és ápolókat, valamint pártfogó felügyelőket keresnek.

Mint azt a hirdetésekben írják, pozíciótól függően változnak az elvárások. Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet pártfogó felügyelői posztját például kizárólag szociológiai területen szerzett felsőfokú végzettséggel lehet betölteni, de az intézet keres felügyelőket és ápolókat is, amelyhez érettségi és szakmunkás végzettség is elegendő.

A Váci Fegyház és Börtön körletfelügyelőnek pedig elsősorban férfiak jelentkezését várja, és elengedhetetlen a pozíció betöltéséhez az érettségi bizonyítvány; valamint a fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmasság mellett a kifogástalan életvitel is – írja a Pénzcentrum.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A váci büntetés-végrehajtási intézmény álláshirdetéséből ráadásul az is kiderül, mit kínálnak: „min. br. 236.900 Ft (ez kedvezmények nélkül 157.538,5 forintos nettó bért jelent – a szerk.), cafeteria, utazási támogatás, ingyenes szakmai képzés, továbbtanulási lehetőség” – írják felhívásban. A bér megadása egyébként nem újdonság, először 2016 novemberében írt a Pénzcentrum arról, hogy minimum bruttó 220 ezer forintot lehet keresni a váci börtönben, míg 2017 júliusában már 228 ezer forinttal tették közzé ugyanezt a hirdetést. Ez azt jelenti, hogy alig másfél év leforgása alatt közel 4 százalékkal emelkedett a váci körletfelügyelők kezdő bére.

Hiába van emelkedő pályán ugyanakkor a büntetés-végrehajtásban dolgozók bére, az elmúlt időszakban megjelent sajtóhírek szerint ez sem elég a fluktuáció csökkentéséhez. Mint arról a Pénzcentrumon is beszámoltak, egy nyilatkozó bévés elmondása szerint jelenleg egy átlagos börtönőr 150 ezer forintot keres egy hónapban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Régóta ígérik az 50 százalékos fizetésemelést, de az várhatóan csak 2019-ben fog megvalósulni, méghozzá a 2012-es fizetésekhez képest. Az alacsony fizetéseknek köszönhetően nagyon sokan leszerelnek, a helyükre érkező újak pedig sokszor nem alkalmasak a munkára, ami jelentős fluktuációt okoz.

A törvényben meghatározott túlóraszámot szinte mindenki elérte már, ám ez a gyakorlatban nem sokat jelent, mert az őröknek ugyanúgy kell menniük dolgozni.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a ruházati illetmény pénzbeli kifizetése helyett gyenge minőségű egyenruhákkal látják el az őröket minden évben. A Helsinki Bizottság szerint az sem segíti az őrök munkáját, hogy kevés a börtönpszichiáter és a börtönpszichológus is. De nem csupán az alacsony fizetések nehezítik meg az őrök mindennapi életét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A börtönökben felszerelt kamerákkal folyamatosan nyomon követik az őrök munkáját azután kutatva, hogy mit csinálnak rosszul. Sok őr úgy érzi, hogy feleslegesen egzecíroztatják őket, emiatt szintén sokan felmondanak – írja a lap. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments