Tabuk és témák a gyermekvédelemben – Sikerrel zárult a Gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés-sorozat Vácon

Az országosan elhíresült bicskei gyermekotthoni szexuális bántalmazás adta a sajnálatos és fájdalmas apropóját az ez év márciusában kezdődő és májusban végződő Gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés szakmai eseménysorozatnak Vácon is. A „Gyermek mindenekfelett álló érdeke, Álljunk ki mellette közösen és jól!” – szlogen volt a vezérfonala az I., II., és a záró III., Váci Gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetéseknek. A sikeresen lezajlott, három alkalmas gyermekvédelmi rendezvénysorozat záró, összegző akkordja május 14-én volt Vácon a szokásos helyszínen, a városháza dísztermében, a legutolsón már 71 meghívott szakember vett részt.

A záró III. Gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés előadói

A legutóbbi, május 14-ei alkalmon Dósa Piroska bejegyzett gyermekvédelmi szakértő a hazai gyermekvédelem nehézségeiről, megoldási és települési szolgáltatásfejlesztési lehetőségekről beszélt. Majd Soós Péter r. őrnagy, a Váci Rendőrkapitányság mb. kapitányságvezetője a rendőrség jelzőrendszeri kapcsolatáról és a jelzések fontosságáról beszélt. Mint minden alkalommal, így most is Járja Andrea a Váci Humán Szolgáltató Központ igazgatója vezette fel és koordinálta a megvitatandó asztaltémákat.

Országos előzmény – visszapillantás az elmúlt időszakra

Emlékezetes, hogy a bicskei gyermekotthoni szexuális bántalmazás visszavonhatatlanul felhívta a társadalom figyelmét a több sebből vérző gyermekvédelmi rendszer hiányosságaira és a szociális hálón tátongó lyukakra az alapellátástól a szakellátásig. Ez az eset sajnálatosan jó alkalmat teremtett arra is, hogy az önérdek érvényesítésben igen gyenge szociális és gyermekvédelmi szféra végre bátran, önreflexíven kérdéseket tegyen fel magának, a helyi és országos hatalmat gyakorlóknak és nekiálljon rájuk válaszokat, megoldásokat keresni. Még februárban az OKA – Országos Közös Akarat – elnevezésű fővárosi gyermekvédelmi kerekasztalon, amit szintén a bicskei események hívtak életre -, a váci gyermekvédelmi szakemberek is részt vettek. Innen jött az ötlet és Vácon is elkezdődtek a fővárosihoz hasonló, váci gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetések negyedéven át.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nyilvános értékelő közlemény a választásokkal kapcsolatban

Tabuk és témák

A már említett előzményekkel, célokkal összhangban, városunkban is megrendezték a márciustól egészen májusig tartó, I, II, és mostani záró, III. Gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés-sorozatot az önkormányzat és Váci Humán Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálata szervezésében a városháza dísztermében. Hónapról, hónapra a váci és környékbeli gyermekvédelmi szakmákban dolgozók, a társszakmák, a civil és egyházi szerveztek részvételével meghívásos alapon az őszinte és nyílt kommunikáció jegyében a gyermekvédelmi tabukból, problémafelvetésekből valódi témák, kérdések, megoldási javaslatok születtek.

Az elmúlt három hónap gyermekvédelmi témái

Az I. II. és III. Gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetésben résztvevő szakemberek márciusban, áprilisban és májusban is különböző, előre megadott témák, feladatok mentén dolgoztak.

Márciusban a gyermekvédelmi szakma képviseltette magát. A Gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés témái voltak: elérhető váci szolgáltatások, állami feladatok, civil szervezetek, szakemberek szerepe, átmeneti elhelyezést nyújtó szolgáltatások, pénzbeli ellátások, szakellátás, helyettes szülői hálózat, örökbefogadás. Emberi erőforrás: a váci rendszer leterheltsége, szakemberek képzése, szakember hiány, módszertanok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megtartotta szezonzáró összejövetelét a Vác VLSE

Áprilisban a gyermekvédelmi szakemberek mellett már civil, egyházi és társszakmák képviselői is jelen voltak. A Gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés témái: kapcsolódási pontok a váci gyermekjóléti alapellátáshoz, szolgálatatások, rendezvények, közösségi programok, prevenció (megelőzés) terén. Emberi erőforrások: a segítő szféra szakemberhiánya, leterheltsége, forráshiány. Szakemberek együttműködése a gyermekvédelmi, civil és egyházi szférában. Például gyógypedagógus, zeneterapeuta, életmód-egészségügyi tanácsadás, terápiás segítő szakemberek delegálása, együttműködések révén a Váci a Humán Szolgáltató Központhoz.

Májusban pedig minden korábbi résztvevőt meghívtak. A Gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés témái: a váci gyermekvédelmi hálózat és szolgáltatásfejlesztés irányai (elérhető szolgáltatások, állami feladatok, átmeneti elhelyezést nyújtó szolgáltatások, pénzbeli ellátások, szakellátás, helyettes szülői hálózat, örökbefogadás, stb.) A jelzőrendszer működésének hatékonysága, a jelzőrendszeri tagok együttműködési lehetőségeinek javítása. (kommunikáció, visszajelzések a gyakorlatban, találkozási lehetőségek, a hatályban lévő szakmai protokollok túlszabályozottsága, stb.)

Nem az íróasztalfióknak dolgoztak – Megoldási javaslatok – konklúziók

A fenti szakmai kérdések mentén az elmúlt negyedévben a szakemberek megismerték a gyermekvédelemhez kapcsolódóan egymás munkáját, feltárták, átbeszélték a váci gyermekvédelem – korábban ilyen őszintén ki nem mondott – hiányosságait, gyengeségeit. Majd együtt dolgoztak ki rájuk megoldási javaslatokat, hogy az így megszületett konklúziót, eredményeket végül a döntéshozók elé tárják. A cél pedig az, hogy ennek az összefogásnak köszönhetően is javuljon a helyi gyermekvédelem hatékonysága, illetve még kevesebben hulljanak ki abból a bizonyos szociális hálóból.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Holnap Reménység családi nap a Vanyek Béla Sportcentrumban

A III. Gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetésen az alábbi helyi hiányosságok, kihívások fogalmazódtak meg

Családok átmeneti otthona létrehozása

Biztos kezdet gyerekház létrehozása

Adósságkezelési tanácsadó szolgáltatás bevezetése

Helyettes szülői hálózat bevezetése

Támogatott lakhatás program szenvedély- és pszichiátriai betegek részére

Helyi szociális kisokos (tájékoztató füzet a helyi, váci szociális ellátásokról, szolgáltatásokról)

Szakemberek belső képzése (ingyenes, intézményen belüli tudástranszfer átadás)

Háromhavonta közös szakmai találkozások a résztvevő szervezetek részéről, szorosabb együttműködésre mutatkozik igény, melynek legjobb fóruma a kerekasztal beszélgetések, meghatározott téma feldolgozásával.

Záró konklúzió

A résztvevőkben megfogalmazódott még zárásként az is, hogy a gyermekvédelmi, civil, egyházi és egyéb társszakmák képviselőiből létrejött szakmai hálót tovább kellene szőni. Így a nyári szünet után, szeptemberben várhatóan folytatódnak a váci gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetések. A tervek szerint, konkrét esetfeldolgozásokra is sor fog majd kerülni a megfogalmazott igények mentén. (Baranyi Marcsi szociális munkás, újságíró VHSZK munkatársa – Fotók: Varga-Turi Dominika VHSZK eseményfotósa) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments