Iskolavédőnőket és iskolaorvosokat köszöntöttek a védőnők napja alkalmából

„Divatos” tini-betegséget, az anorexiát, bulémiát, önsértést, de akár még szülői bántalmazás nyomokat is szűrtek már ki és jelezték is rögtön az iskolavédőnők a gyermekjóléti szolgálat felé. Sokan talán nem is tudják, hogy nem csak csecsemők kapcsán kerülhetünk kapcsolatba a védőnőkkel. 6 éves kortól, egészen 18 éves korig jelen vannak a gyermekek életében az iskola-egészségügyi szolgálat munkatársai, az iskolavédőnők, az iskolaorvosok is. Őket is köszöntötték a védőnők napja alkalmából a Váci Humán Szolgáltató Központ szervezésében.

Váci iskolavédőnőket és iskolaorvosokat ismertek el

Stílusosan a váci házasságkötő teremben köszöntötték állófogadással, névre szóló elismerő oklevelekkel, gyönyörű virágokkal a helyi védőnőket és minőségi borokkal az iskolaorvosokat a Váci Humán Szolgáltató Központ szervezésében. Járja Andrea a VHSZK igazgatója megható, motiváló beszédet mondott, majd Inotay Gergely alpolgármester, Fischer Kornél VHSZK szakmai igazgatóhelyettes köszöntötte a szakembereket. Tóth Dávid színész pedig szívhez szóló verssel örvendeztette meg az ünnepelteket. Szolár Éva szakmai igazgatóhelyettes név szerint szólította és ismerte el a váci iskolai védőnőket és iskola-orvosokat: Bodnárné Megyeri Erzsébetet, Demjén Annát, Hénapné Lukács Brigittát, Karácsony Klaudiát, Lévai Juditot, Rózsa Anettet, Halász Juditot.

Mit is csinál pontosan az iskolavédőnő és az iskolaorvos?

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízipisztolycsata a váci strandon

Ifjúsági-iskola védőnők: általános iskolákban, gimnáziumokban, szakközépiskolákban vannak jelen a gyermek 6 éves korától, egészen 18 éves koráig. Feladatuk a tanulók szűrése, alkalmassági vizsgálatok végzése, óvodákban, iskolákban egészségnevelő, felvilágosító (preventív) foglalkozásokat tartanak.

Társszakmákkal együttműködés

Mivel a védőnők, akár a kórházi, akár a területi, illetve az iskolavédőnők azok, akik elsőként külső szakemberként találkoznak a családdal, ezért is igen fontos tagjai a jelzőrendszernek. Szó szerint ők tudnak elsőként szólni, jelezni, ha baj van, ha a gyermeket érintő bántalmazást, testi-lelki elhanyagolást tapasztalnak. Kinek jelezhetnek? Természetesen az illetékes gyermekorvosnak, iskolaorvosnak, családsegítő és gyermekjóléti központoknak, rendőrségnek.

Nagyon sok esetben jelzés előtt szerencsére a prevenciónak, a szakmai felvilágosításnak van szerepe.  Szakmai előadásokkal is segítik az iskolavédőnők és iskolaorvosok a VHSZK munkáját, szakmai rendezvényekbe komoly szinten is bekapcsolódnak. Például nemrégen, május 13-án tartottak ún. „Titkos küldetés” bemutatót.  A bemutató célja a férfiszerepek voltak, vagyis a serdülő fiúk a lányokat, nőket tiszteletben tartva a férfi és apaszerepre tudatosan készüljenek. Az ilyen és hasonló értékrendbeli felkészítést nem mindig hozzák a családból a gyerekek, azért az iskola sokat tehet az ilyen felvilágosító előadásokkal.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Földváry lakótelep: új padok pihenésre, beszélgetésre

Iskola-orvosok a VHSZK szakmai napjainak szerves részei

A jelzőrendszer tagjai az iskolaorvosok is, ők is szükség esetén jelzést tesznek gyermek veszélyeztetettség esetén a gyermekjóléti szolgálatok esetmenedzserei, családsegítői felé. Számos prevenciós, felvilágosító előadásokat tartanak. Jó példa volt erre a nemrégen megtartott ún. szakmaközi nap is. Júniusban például dr. Tatai Orsolya tartott a mobiltelefon használatról, online függőségről informatív előadást. A szakmai együttműködésre további jó példa a dr. Katona Tünde iskolaorvos vállalása, miszerint Vác város mind a négy városi bölcsődéjében aktívan részt vesz a bölcsődék életében, preventív (megelőző) jelleggel ellátja csecsemő szakorvosként a  bölcsis gyerekeket.

A nyári táborokban is jelen vannak

Itt a nyár, a táborozások ideje is. A nyári táborokban is részt vesz az iskola-egészségügyi szolgálat az iskola óvodai iskolai szociális segítőkkel együtt, preventív, felvilágosító programokkal egészítik ki a tábor színes program palettáját.

Az iskolavédőnők lelkiismeretesen az VHSZK által szervezett, családot érintő szakmai esetmegbeszélőn, esetkonferencián is rendszeresen részt vesznek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A száz éve született dr. Brusznyai Árpádra emlékeznek

Mióta létezik a védőnői munka Magyarországon és miért hungarikum?

Több, mint 100 évvel ezelőtt, 1915 június 13-án Budapesten született meg az „Országos Stefánia Szövetség az Anyák és Csecsemők Védelmére”. Majd egy érvre rá, Heim Pállal együtt a képzést a Stefánia Szövetség kezdte meg a Központi Védőnőképző Iskolában 1916-ban. Az ország védőit szakmailag a Magyar Védőnők Egyesülete fogja össze. Jelszavuk: „Az egészséges, boldog családokért”. A 100 éves évfordulón, 2015-ben pedig hungarikummá is nyilvánították a magyar védőnői hálózatot. A indoklás szakmailag jogos és helytálló: „az európai ellátórendszerekben nincs ennyire komplex, a lakosság szinte teljes spektrumát érintő prevenciós ellátás, mint a magyar védőnői rendszer.”

Így a végén nincs más hátra, mint 2024-ben is a védőnők napján köszönteni, elismerni ezen csodás hivatást végző szakembereket! További jó munkát, és egészséget kívánunk nekik! (Baranyi Marcsi, a VHSZK munkatársa, újságíró, családsegítő – Fotó: Varga-Turi Dominika, a VHSZK munkatársa, eseményfotós) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments