Határon átnyúló uniós társulás: Vác is csatlakozni fog

Pest megye címereKözös Európai Területi Társulást (ETT) hoz létre Nyitra megye és Pest megye. A tervek szerint a későbbiekben Budapest, Vác, Nyitra és Léva városok is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

A Pontibus (latinul hidak) nevű társulás célja, hogy szorosabb gazdasági, társadalmi kapcsolatok alakuljanak ki a határ két oldalán élők között. A Nyitrai Kerületi Önkormányzat a határon átnyúló együttműködések kiszélesítése, azok intézményesítése és az uniós források hatékony felhasználása érdekében Pest Megye Önkormányzata részvételével egy közös Európai Területi Társulás létrehozását javasolta.

A magyarországi székhelyű társuláshoz az előzetes egyeztetések szerint a későbbiekben csatlakozni fog Budapest Főváros Önkormányzata és Vác Város Önkormányzata magyar oldalról, illetve Nyitra Város Önkormányzata és Léva Város Önkormányzata szlovák oldalról – olvasható a megyeháza honlapján.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Az együttműködés fő területei a közlekedés, a gazdaság, a kutatás és innovációk, az energetika, a megújuló energiaforrások, az idegenforgalom, a kultúra, a környezet, a sport, a humánerőforrás, a mezőgazdaság és élelmiszeripar, valamint az egészségügyi és szociális szolgáltatások területe lesznek.

A Nyitra Megye Önkormányzata és Pest Megye Önkormányzata által az alapszabályban foglaltak szerint létrehozandó Európai Területi Társulás elősegítheti a Magyar-Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020, valamint a Pest Megyei Duna Stratégia sikeres megvalósítását, illetve a társulás intézménye közös pályázati, projekt megvalósítási lehetőségeket biztosíthat más európai uniós források vonatkozásában is.

A közgyűlés a 36 igen szavazattal, 2 nemmel és egy tartózkodással döntött az Európai Területi Társulás megalapításáról. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments