VÁCI KÖZ-TÉR: Baba néni és trafikja már csak emlék

Mészáros Marietta-150Mészáros Zsuzsa   Amikor kis- és nagyvállalatok mennek csődbe, amikor bankok húzzák le a rolót, nem meglepő, ha e szomorú sorba egy trafik is beáll.

Nem meglepő, ha csupán egy trafikról van szó. De Vácon a Baba néni trafikja már tájékozódási pont volt, s egy fogalom. Egy hely, ahol a legínségesebb időkben is lehetett újságot kapni, ahol nyugodtan kitölthette bárki a totószelvényét. Volt, aki babonásan csak itt vásárolt és játszott minden héten lottót, abban a reményben, hogy így nyerhet is.

Baba néni volt a kabala.

Ez a trafik abban is különbözött társaitól, hogy évtizedekig tartani tudott egy színvonalat. Az ide belépővel mindig, mint vendéggel foglalkoztak. És bazár is volt, méghozzá a legjavából. Évtizedek óta minden gyerek megtalálta itt azt az apróságot, aminek a legjobban tudott örülni. Néhányuk lassan az unokáját sétáltathatná arra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Váci köz-tér: számolunk - nézzük, de nem látjuk

Baba néni trafikja mindent és mindenkit befogadott. Menedék volt az eső elől, és itt pihenhetett meg az asztal mellett üldögélve az, akinek a fájós lába már nehezen bírta volna a vasútállomásig a rövid utat. Lehetett itt randevúzni, és a gyerekek Baba néninek gyónhatták meg legutolsó csínytevésüket. Tőle lehetett tanácsot kérni, szinte bármilyen ügyben, és a gyerekek gyakran kaptak valami apró ajándékot.

Volt idő, úgy ötven éve, amikor csokivásárlásnál meg nem hirdetett vetélkedő folyt: kinek sikerül több műanyag állatfigurát, vagy egy egész hadsereget tankostól összegyűjteni.

A környéken nála jelentek meg először a díszgyertyák, és valaha itt lehetett különlegesen szép karácsonyfadíszeket vásárolni. Ha valakinek nem volt pénze ilyen csodákra, talált magának megfizethető árut is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Váci köz-tér: számolunk - nézzük, de nem látjuk

Baba néni trafikja kívülről csak egy sötét odúnak látszott, de ha valaki benyitott, úgy érezte, mintha elvarázsolt kastélyban járna. Hol innen, hol onnan került elő olyan áru, amit a környélen hiába keresett az ember. A berendezés, vagy más adta meg a különleges hangulatot, nem tudni, de itt megszűnt a rohanás, az idegeskedés, a gyűlölködés.

Mintha egy más, kiegyensúlyozottabb korba és világba kerültünk volna.

S mindez csak volt. Baba néni kitette a táblát: Végkiárusítás! A bolt és a berendezés külön-külön is eladó.

Pedig ez volt az élete. Nem a munkát nem bírta, de a piaci árusokkal sem tudta felvenni a versenyt. Azokkal szemben volt tehetetlen, akik az illegálisan beszerzett áruikat olcsóbban tudták eladni, mint ahogy ő minden szabályt betartva vette.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Váci köz-tér: számolunk - nézzük, de nem látjuk

Megszűnt egy fogalommá vált bolt, a Baba néni trafikja. Bezárt a bazár. Átvette helyét az üzlet.
Még a lelkekben is.

Azóta eltelt húsz év. A trafikra már csak az idősebbek, legalábbis a középkorúak emlékeznek. A helyén már üzemelt ékszerbolt, éppúgy, mint utazási iroda, de valahogy nem ment az üzlet. Baba néni is elköltözött egy más, egy szebb világba. Férje, a híres, sok váci által szeretett sebész főorvos után. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!