Elhunyt Dobai János, Vác díszpolgára, történetkutató

SAMSUNG DIGIMAX 420VÁCI NAPLÓ/a város Elhunyt Dobai János, városunk közismert történetkutatója, Vác díszpolgára – terjedt el a hír a közösségi oldalon. Lapunkat évek óta rendszeresen olvasta, s amíg egészsége engedte, részt vett a város közéletében is.

Dobai János nyugállományú honvéd alezredes életének 87. évében október 4-én, türelemmel viselt betegség után hunyt el. „Szeretett halottunkat 2016. október 18-án kedden 10 órakor a Vác-alsóvárosi temetőben katonai tiszteletadás mellett helyezzük végső nyugalomra” – olvasható a gyászjelentésben.

Egyik legemlékezetesebb szereplése a 2008-as Váci Tavaszi Fesztivál nyitó kiállításának összeállítása volt, akkor a legismertebb magyar királynak állítottak emléket „Mátyás király és a Hunyadiak a magyar reneszánsz korában” címmel, Hunyadi Mátyás királlyá választásának 550. évfordulója alkalmából.

Történetkutató munkájának középpontjában a Kossuth és a magyar történelem más nagyjainak kutatása állt. Az első bemutatóra 1984-ben került sor a művelődési központban, büszke volt rá, hogy a megnyitón két Kossuth-leszármazott is megjelent. Munkássága révén az ország több múzeumában is bemutatásra került az anyag.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Dobai János 1930-ban született egy taktaszadai cipész és tanítónő gyermekeként. Bár a zenei élet vonzotta, később mégis a katonai pályát választotta. 1980-ban szívbetegsége miatt ment nyugdíjba. 1970. augusztus 20-án vehette át a díszpolgári címet. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments