Érettségiznek az elítéltek, Vácott szakvizsgát tesznek

Hétfőn országszerte egyszerre kezdték meg a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákat a tanulók, köztük a büntetés-végrehajtási intézetekben büntetésüket töltő elítéltek. Idén összesen 56 fogvatartott készült fel az érettségire. A váci intézetben nincs most érettségiző “diák”, de hamarosan elindulnak a szakmunkás-vizsgák is, ezekben többen is érdekeltek.

A hazai börtönökben fontos szerepet kap az oktatás, ugyanis az a társadalomba történő visszailleszkedés egyik legfontosabb eszköze: a fogvatartottak szabadulás utáni elhelyezkedésének esélyei az alapfokú oktatás biztosításával, a szak- és betanított képzések elérhetővé tételével jelentős mértékben növekszik. Ezért országosan szinte az összes büntetés-végrehajtási intézetben folyik általános iskolai és középiskolai oktatás vagy szakmaképzés, amelynek eredményeként évente átlagosan mintegy 2500-an szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget a hazai börtönökben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A volt váci börtönparancsnok, aki visszajárt evangelizálni és most hittant tanít

Az oktatások minden esetben az intézeteken belül zajlanak, nappali, esti, illetve levelező tagozaton. Az elítéltek körében a legkeresettebb szakmák a szobafestő-mázoló, tapétázó, a konyhai kisegítő, a targoncavezető, a bútorasztalos, a kőműves és a burkoló.

A magyar börtönökben közel 800 fogvatartott folytat általános iskolai, több mint 1000 középiskolai, 24 fő pedig felsőfokú tanulmányokat. Az arra érdemes elítéltek közül több mint 1200-an még piacképes szakmát is szerezhetnek a rácsok mögött.

A váci börtönben is folyamatos a tanulás, amelynek keretében néhány nap múlva, május 13-án a rácsokon belüli foglalkoztatást szervező Duna-Mix Kft-nél a nyomdai szakképzés záróvizsgájára kerül sor. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!