Ma este ismét gyérítik a szúnyogokat

Június 15-én gyérítették már ugyan a szúnyogokat Vácon, de nem sok sikerrel, hiszen továbbra is rengeteggel találkozhattunk városszerte. Ma ismét földi úton történő szúnyoggyérítés lesz, a napnyugta utáni órákban – tájékoztat a városháza. Rossz idő esetén a védekezés június 30-án, ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

Matkovich Ilona polgármester egy Facebook posztjában arról ír, hogy sok lakossági jelzés érkezett az elmúlt hetekben hozzájuk is a szúnyogok miatt. A feladatot 2013 óta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vette át az önkormányzatoktól. Tavaly óta pedig már csak a földi gyérítés engedélyezett az Európai Unióban, így Magyarországon is.

„Nekünk arra van lehetőségünk, hogy saját költségünkön további munkát rendeljünk meg, amelynek ára alkalmanként több száz ezer forint. Kiss Zsolt alpolgármester felvette a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel, mivel ők csupán a Dunához közeli utcákban rendelték meg a szúnyoggyérítést, így kérésünkre kibővítették a tervet a város további részeire is, hiszen Vácon több olyan hely is van, amely vizes terület, mely a szúnyogok szaporodására alkalmas” – írja a városvezető.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

A katasztrófavédelem augusztus 20-ig hat alkalommal tervez gyérítést Vácon. Az önkormányzat tervei szerint minden nagy, városi rendezvény előtt lesz hasonló.

A gyérítés során alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Kérik, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján össze kell gyűjteni, vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket – írják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments