Matkovich: „Ha az ellenzéki pártoknak be kell tartani a törvényt, akkor a Fidesznek is”

Folytatódik a kampány, az előválasztások második fordulójára készülnek a politikai pártok. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti verseny első fordulóját Dobrev Klára nyerte meg, de a második fordulóba Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is bejutott, így a mögöttük álló szervezetek várhatóan további standolással igyekeznek majd jelöltjeiket népszerűsíteni a következő hetekben. Közben a Fidesz is folytatja az aláírásgyűjtést a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony felkiáltással és a Mi Hazánk Mozgalom is bejelentette, hogy utcai akciókkal kívánják a szimpatizánsokkal megismertetni a programjukat – írja az estv.hu.

A közterületen lévő kampánytevékenységet, beleértve az aláírásgyűjtést feltételeit, a választási és a gyülekezési törvény határozza meg, az egyik fő szabály pedig, hogy a standolást is legalább 48 órával korábban be kell jelenteni a területi rendőrkapitányságon, csak ezután kezdhető meg a tevékenység.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

A szabályozás egyértelmű, a kampányolás során azonban mégis félreértés történt. A Fidesz helyi aktivistái által terjesztett felvételeken önmagukat videózó váci párttagokat látni, amint kiviszik a pultjukat a váci piac területéről. Erre kérték meg ugyanis őket, mert nem volt engedélyük a tulajdonostól kampánytevékenységet folytatni a magánterületen. A pórul járt helyi szervezet emberei médiaeseményt csináltak az esetből, utólag úgy kommentálták, hogy az ellenzéki városvezetés féltékenységből igyekszik megakadályozni a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony aláírásgyűjtést. Az ESTV megkeresésére Matkovich Ilona polgármester így nyilatkozott ezzel kapcsolatban:

„Ha az ellenzéki pártoknak be kell tartani a törvényt, akkor a Fidesznek is. A piac ugyanis nem minősül közterületnek, mert az felerészt árusok, felerészt az önkormányzat tulajdonában van. Ráadásul a Váci Piac Kft alapító okiratában rögzítették, hogy a piac területén nem lehet politikai tevékenységet folytatni. Alapesetben nem kell az önkormányzattól engedélyt kérni városi közterületen a kampánytevékenységhez, ám ebben az esetben is legalább 48 órával korábban be kell jelenteni a területileg illetékes rendőr kapitányságnál, ha valaki például standot szeretne állítani. A bejelentést egy nyomtatvány kitöltésével online, illetve személyesen is meg lehet tenni, amin több adat mellett a kampány helyszínét és célját is meg kell jelölni. Magánterületen történő gyülekezés esetén, mint például a piac, nem a rendőrségtől, hanem a tulajdonostól kell engedélyt kérni, ezt felejtette el a váci Fidesz a piactól beszerezni. Magánterületen kívül viszont már a rendőrségtől kellett volna az engedély. Az ellenzéki pártok, beleértve a Mi Hazánk Mozgalmat is, legfeljebb a piac kapuja előtt kampányoltak. Ezt is azonban csak előzetes bejelentéssel tehették meg, ennek hiányában ugyanis törvényt sértettek volna, ami szabálysértési eljárást feltételez, aminek legnagyobb kiróható összege 150 ezer forint. A demokratikus elvek szerint nem az engedélyeztetés végett kell a pártoknak, vagy civileknek a rendőrségnél előzetesen bejelenteniük, ha demonstrációt, vagy kampánytevékenységet szeretnének folytatni, hanem azért, hogy a rendfenntartó szervek biztosítani tudják az esemény biztonságát. A rendőrség csak alapos indokokkal tilthatja meg a bejelentett gyülekezés megtartását.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments