Diana Hunt és a regények

Regényeket írni nagy felelősség. Nem elég a műveltség, vagy épp ismerni a helyesírás szabályait. Több kell ehhez. (Egy kis személyes tapasztalat: hét novelláskötet és temérdek országos lapban való irodalmi publikáció után sem merek belenyúlni a regény műfajába. Pedig rám férne.) Egy jó regényíró egy kicsit történész, bölcsész, egy kicsit kalandor, nyomozó, humorista, egy kicsit művész, egy kicsit pszichiáter és persze ember. Megírni egy regényt bátorság is, hiszen ébren kell tartani az olvasó figyelmét. Egy olyan világban, ahol az olvasásra egyre kevesebb időt fordítanak az emberek. Olyan fordulatokat tenni a műbe, amire évek után is emlékszik az olvasó.

Ha már itt tartunk: egy jó regényírónak egy jó regényolvasó is kell. Utóbbi onnan ismerszik meg, hogy nem napi 10-20 percet olvas. És nem aktuális napi híreket. Hanem ahogy kell, előveszi és kiolvassa a könyvet, 2-3 menetben, lendületből. Mert a jó regény olyan, mint egy tál hamvas eper. Elkezdjük, és nem tudjuk abbahagyni. Lendületben, hőmérsékleten tartani a regény cselekményének folyamát, ez az igazi művészet. Minden jó regény egy igazi álomgyár, de erről majd később. Kerüljünk közelebb Diana Hunt regényíróhoz. Vácon is kaphatóak a könyvei, mivel a szerzőnek van váci kötődése. Egy fontos gondolat a részéről, mondjuk így, elöljáróban: nem minden titok hazugság, de minden hazugság mögött egy titok rejlik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Miért döntöttél úgy, hogy az írással is foglalkozol?

Nem kimondottan tudatos cselekedet volt ez a részemről. Kezdetben csak a saját magam szórakoztatására írtam. Az első történetem kéziratát édesanyám unszolására küldtem el egy kiadónak, akik szerencsére meglátták bennem a lehetőséget.

Az írói álneveddel kapcsolatban mit lehet tudni?

A keresztnevem mindenképp szerettem volna megtartani, hiszen azt nagyon szeretem. Diána a vadászat istennője a görög mitológiában, ezért lett az angol megfelelője a nevem másik része.

Mióta foglalkozol regényírással?

Az első könyvemet a Covid berobbanása után kezdtem el írni, 2020-ban. A történet ötletek már előtte is ott lapultak a fejemben, de akkor szántam rá magam, hogy a gondolataimat írásban is megjelenítsem. A folyamatos fejlődés kulcsfontosságú számomra. Célom, hogy a legjobbat hozzam ki magamból és az írásaimból is egyaránt.

Hogyan alakulnak ki a történetek?

Erre nehéz egy konkrét választ adni. Bármilyen külső tényező beindíthatja nálam a gépezetet. Egy zene, egy filmjelenet, de akár egy utcán elcsípett párbeszédnek a részlete is. A történeteknek mindig a csattanója jut először eszembe, aköré építem fel az egész sztorit.

Az eddigi könyvek dióhéjban miről szólnak?

Az első könyvem (Titokzatos útitárs) egy erotikus kalandregény. A főhős, Alison két napos vonatutazását végig követve megannyi izgalommal és érzelmi vívódással találkozhat az olvasó. A második könyvem (Őrületbe kergetsz) merőben más. Ez egy pörgős, csavaros pszicho-thriller. Egy személyiségzavaros gyilkosról és az őt kezelő pszichiáterről szól.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Ezt azoknak ajánlanám, akik szeretik a feszült, izgalmakkal teli sorokat. A két könyvben egy közös vonás mindenképpen fellelhető: A tiltott, nem hétköznapi, túlfűtött érzelmi kapcsolat.

Vannak írói szokásaid? Gondolok itt például arra, hogy milyen napszakokban ragadsz billentyűzetet?

Ez teljesen változó. Hiába van szabadidőm, ha éppen ihletem nincsen. Ilyenkor nem is erőltetem az írást. Ha a napszakot nézzük, akkor inkább reggel vagy a délelőtti órákban szeretek írni. Ilyenkor még friss vagyok, jobban pörög az agyam. Egy biztos, ha esik az eső, akkor írok. Sokakkal ellentétben én szeretem az esős időjárást. Ilyenkor megállás nélkül jönnek az ötletek.

Az általad ábrázolt történetek mennyi részben épülnek a valóságból, vagy épp az életedből?

A történeteim és karaktereim egyaránt fikciók. De természetesen engem is a környezetem inspirál, szóval, ha egy ismerősöm hasonlóságot vél felfedezni az egyik karakterem és maga között, akkor az nem biztos, hogy a véletlen műve.

Saját kiadásban jelennek meg a könyveid, vagy kiadónál?

A Newline kiadónál jelent meg az első és a második könyvem is. Az ő segítségüknek köszönhetően indultam el az utamon, de a további könyveim már magánkiadásban az Álomgyár kiadó terjesztésével fognak megjelenni. Nehéz kérdés ez, hogy kiadó vagy magánkiadás. Mindkettő mellett és ellene is tudnék érveket felsorakoztatni. A magánkiadás sok írópalánta számára csábító gondolat lehet. Azonban azt tudni kell, hogy a magánkiadás nyújtotta szabadságnak is megvannak a hátrányai, példának okáért a marketing. A könyves piac rettenetesen telített, ezért a folyamatos marketing elengedhetetlen egy írónál. Na és itt jön a neheze, mert ha az ember nincsen kiadónál, akkor bizony neki kell reklámozni. Fotókkal, posztokkal, videókkal, folyamatosan a köztudatban kell maradni. Sokak itt buknak el, mert vagy idejük, vagy kedvük nincsen ennyi időt fordítani erre. Összességében azt tudom mondani, hogy első könyves íróknak mindenképpen egy kiadót javaslok. Aranyat ér, ha egy jó csapat van az ember háta mögött.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Hol kaphatóak a könyveid?

Az összes nagy könyvesboltban és webshopban egyaránt megtalálhatóak, Libri, Líra, Álomgyár, Book24, Bookline, stb.

Milyen témán dolgozol jelenleg?

Úgy érzem most nagy fába vágtam a fejszém. A következő könyvem Hasfelmetsző Jack világában, Londonban játszódik a 19. század végén. Ennek a kornak nagyon alaposan utána kellett néznem, hiszen nagyon fontos, hogy amit leírok, az hiteles legyen. De mivel a kutatómunka magasan az egyik kedvenc részem, így nagyon élveztem. A váci könyvtárat is előszeretettel látogattam meg információgyűjtés céljából.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Idénre két könyvet tervezek megjelentetni, reményeim szerint ez sikerülni is fog. A távolabbi jövőre nézve pedig a célom, hogy az írás tegye ki a mindennapjaim nagy részét. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments