Jankovics 80 az Átriumban

Néhány napja a művelődési központ földszinti Átrium Galériájában látható Jankovics János nagyszabású kiállítása. Hogy miért nagyszabású, arról majd később.

Jankovics János Verőcén él. Véleménye szerint ő ezt egy csöppet sem bánja, mindenkinek hirdeti: Verőce nemcsak a Dunakanyar, hanem kis szerencsével – és elbizakodottsággal – a világ közepe is.  Hozzáteszi még: „amíg Róma a Tiberis partján hét dombra épült, addig Verőce Duna partján négy hegyre települt. A víz, a hegyek atmoszférája rátelepült látásomra, tehát a képekre is.”

 

De térjünk vissza a kiállítására. Tizenkilenc nagyméretű alkotás került a galéria falaira. Külön érdekessége az egésznek – ez az én szubjektív megjegyzésem -, hogy a hatalmas festmények és a folyosói galéria kvázi szűkössége az egész kiállításra pozitívan hat. Ugyanis a közönség így az apró részleteket is láthatja, akár konkrétan a festő egyes ecsetvonásait. Tehát testközelből találkozik Jankovics János művészetével.

Először magát az alkotót kérdeztem a kiállítás anyagáról, pályáról, karrierről, alkotói technikáról. Arról, miért lett festőművész. Utóbbi kérdés azért is fontos, mert egy nagyon intim szférát érintünk. Elmondta, hogy az utolsó huszonöt év munkáiból lett összeállítva a kiállítás anyaga. Olajfestményekről van szó. Megtudtam, hogy önálló kiállításain 1984 óta harminchat helyszínen, több száz kép került a nagyközönség elé. Az aktuális épp a napokban nyílt Vácon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lövész Kornélia kiállítása a Kávézó Galériában - A művész, aki megtalálta önmagát

Ahogy fogalmazott: neoszimbolista festőművész. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy nincs szakirányú iskolázottsága, ugyanakkor nem mondhatja el magáról a szakirányú tapasztalatlanságot. Az autodidaktaság sem volna valódi. Négy évig segítette a pályán Tamás Ervin festőművész. Könyvtervező tipográfus végzettséget szerzett, ami véleménye szerint valahol érinti a festészetet is, majd 1997-től a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete nyolc bemutatott festménye alapján tagjai közé választotta. Végül, félretett minden mást és fő foglalkozása a festés és a táblafestés lett. Az aktuális önálló kiállítás kapcsán érdemes tudni, hogy tizenkilenc kép került a falakra. Továbbá, hogy az utolsó huszonöt év munkáiból lett összeállítva a kiállítás anyaga. Olajfestményekről van szó. De, hogy mélyebb bepillantást nyerhessünk Jankovics János művészetébe, az aktuális tárlatról, Feledy Balázs művészeti írót kérdeztem, aki a kiállítást megnyitotta.

Ahogy a művészeti író fogalmazott, János későn érő festő. Ma 80 éves, de az első önálló kiállítását 40 évesen láthatta a közönség. Ez véleménye szerint arra utal, hogy egy hosszú előkészület után érkezett el a festői pályára. Amiben plusz, hogy folyamatosan tanul. Jankovics János figurális festő, vannak bizonyos támpontok a művészetében, melyek gondolatiak és szakmaiak is egyben. A gondolati támpontok egyike a Biblia, jellemzően az Ótestamentum, a másik pedig a mitológia. A témáinak a gondolati alapját nagyrészt ezekből meríti, és ez egy nagyon sajátos atmoszférát ad a munkáinak. Ugyanakkor nagyon figurális, tehát az igazi festészete az emberábrázoló, noha vannak verőcei tájképei is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  XII. Dunakanyar Motoros Találkozó és Családi Napok - május 17-18-19.

Feledy Balázs szerint Jankovics János igazi festői értékei azok a figurális képei, amelyekkel ezeket a bibliai, mitológiai mondanivalókat szolgálja. Ugyanakkor a mához, a jelen társadalmához is szól. Tehát amikor bibliai témához nyúl, azzal együtt a mához is van üzenete. Ezzel a kettősséggel, hogy tehát mitológiai-bibliai gyökérzettel, ugyanakkor a mához szólással a mai kor társadalomhoz, társadalmi folyamatokhoz szólás egy nagyon egyedi képet ad a mai kortárs festészetben, amihez párosul a nagyon erős színvilága. Utóbbival kapcsolatban Feledy Balázs elmondta, hogy ennek a határozott színvilágnak megint csak van egy szimbolikus jelentősége is. Jellemzően világos tónusú árnyalatokkal dolgozik, ami egy kicsit a Csontváry látomásos színvilágához is közelíti Jankovics piktúráját és ezzel egy egészen egyéni világot képvisel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Álomfejtő a Toronyban

A képek nagy méretűek. Feledy kiemelte, hogy nagyon fontos a befogadó, tehát a képeket megtekintő felkészültsége is. Ugyanis, ha az alkotó képeire nézünk, azt hisszük, egyből tudjuk, miről van szó. Éppen a figurális vagy épp a természeti ábrázolás miatt, tehát nem egy absztrakt ábrázolás miatt, ami több töprengést kíván a befogadó részéről. A művészeti író szerint Jankovics János képzőművészeti jelentésrétegei olyan gazdagok, hogy bizony ez egy elég jó és alapos felkészültséget, tudást kíván. Gyakran az alkotó feltünteti az egyes alkotásokon, hogy konkrétan melyik apostoltól idéz. Tehát egy bizonyos műveltség is kell a befogadáshoz. Jankovics János személyiségére egy nagy erudíció, tehát tanultság, tudás, műveltség jellemző. Ezt a verőcei festőművész a képein kreatívan képes alkalmazni – zárta végül Feledy Balázs.

A kiállítás október 13-ig tekinthető meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments