Idén is átadták Szent Erzsébet Rózsája Díjakat

Erzsébet nap közeledtével idén is megemlékeztek Árpád-házi Szent Erzsébetről és átadták a róla elkeresztelt díjakat a Cházár András iskolában. Így pénteken a hagyományokhoz hűen, elismerték a kisorsolt váci tanintézmények egy-egy diákját, akik mindennapi jó cselekedeteikkel kiemelkednek társaik közül a közösség segítésében.

A Cházár András EGYMI közössége minden évben az Erzsébet naphoz közel eső pénteken összegyűlik az általuk gondozott Árpád-házi szent Duna-parti szobránál, hogy méltó módon megemlékezzenek és átadják a Szent Erzsébet Rózsája Díjakat. Bár idén a kedvezőtlen időjárás miatt az intézmény dísztermében tartották meg az eseményt, az emlékmű mégis kiemelt jelentőséget kapott, hiszen alkotója, Seregi György idén lenne 70 éves. Így a rendezvényt megnyitó gondolataiban Ványi Lászlóné igazgató is külön kitért a 2019-ben elhunyt szobrászra.

„A feleségének és közeli kollégáinak az elmondásából tudjuk, hogy Seregi György egyik legkedvesebb szobra ez a szobor. Ezt bizonyítja, hogy amikor a művész megérezte, hogy ettől a világtól el kell köszönnie, utolsó sétái alkalmával személyesen búcsúzott el ettől az alkotástól. Hálásak vagyunk a szobor megalkotásáért, amit intézményünk örökbe fogadhatott” – fogalmazott az igazgató. Majd ezt követően a megemlékezéshez a Cházár András EGYMI ötödik osztályos versmondóinak, a Váci Evangélikus Egyházi Óvoda gyerekeinek, valamint a Simon Antal Tagintézmény tanulóinak az előadása járult még hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Várják a jelentkezőket a nyári művészeti táborba

Az elismerések sorát pedig ez alkalommal is a legkisebbekkel kezdték el. Idén a Váci Evangélikus Egyházi Óvoda növendéke, Németh Zsófia Mária vehette át az első rózsát. Mint méltatásából kiderült, „Zsófi szabálykövető, szorgalmas, példamutató, megfontolt kislány. Gyönyörű hangi adottságával szerepet vállal az óvodai ünnepélyek alkalmával is. Közösségkovácsoló ereje az egyszerűségben, a segítőkészségben és a kedvességben rejlik.”

Az általános iskolások közül először a Simon Antal Általános Iskola hetedik osztályos tanulóját, Bangó Natáliát ismerték el. Tanárai pedig azt emelték ki vele kapcsolatban, hogy „mindig lehet rá számítani az iskolai és az országos versenyeken, valamint szívesen vesz részt különböző rendezvényeken, amikre lelkiismeretesen készül. Nati szerény, szociálisan érzékeny, csendes lány, aki példamutató magatartásával és szorgalmával bátran állítható minden társának követendő példaként.”

Majd őt követte Bogdán Luca, a Váci Radnóti Miklós Általános Iskola nyolcadik osztályos diákja, akiről megtudtuk, hogy „kiemelkedő problémamegoldó képességgel rendelkezik és mindig empatikusan fordul társai felé, akik megtisztelik őt bizalmukkal, szívesen fordulnak hozzá véleményéért, tanácsáért. Osztálytársai is empatikus, támogató, szeretetre méltó, kedves, segítőkész, megbízható társként beszélnek róla.”

Középiskolás korosztályban a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tizedik évfolyamos lovász tanulója, Csendes Míra vehetett át díjat, akit az iskolai teljesítményén túl még az evezős egyesületében végzett tevékenysége miatt is kiemeltek. 15 éves kora ellenére már most aktív segítséget nyújt a speciális nevelési igényű társainak. „Míra koránál jóval érettebben gondolkodik és gondoskodik a reá bízottakról. Edzője az együtt töltött idő alatt egyre több speciális feladatot bízott rá, amelyeket az ilyen gyerekekkel való munkájuk igényel. […] Mírára az osztálytársak is mindig számíthatnak, legyen szó akár izomláz, akár pánikroham csillapításáról, mindig nyugodtan és magabiztosan segít társainak.”

A felnőtteknek járó rózsák közül az első Pálinkás Béláné, Zsuzsa nénihez került, aki már 48 éve végzi munkáját Magyarország első gyógypedagógiai intézményében. A sajátos nevelési igényű tanulókat oktatja matematika, fizika, informatika szakterületen. Pályafutása során folyamatosan képezte magát: a szaktanári végzettség mellé, gyógypedagógusi diplomát is szerzett. Munkája során nagy hangsúlyt fordított a tanulók digitális kompetenciájának fejlesztésére. De Nagy Máté segítőkészségét is meghálálták egy díjjal. A Cházár András EGYMI honlapjának megújítása 2019-ben kezdődött. Az esztétikus és praktikus végeredmény egy kis csapat ingyen munkájának köszönhető. A szerkesztésen túl, az üzemeltetésben és karbantartásban pedig Máté a mai napig az intézmény segítője maradt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pápay Eszter: Változó kor

Zárásként az elismerésben részesült fiatalok kisorsolták, hogy jövőre mely intézmények diákjait díjazzák majd hozzájuk hasonlóan. Így kiderült, hogy a Szent Család Katolikus Óvoda, a Czázár András EGYMI, a Waldorf Óvoda és Általános Iskola, valamint a Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola növendékeit terjeszthetik majd elő. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments