Börzsönyi Klára képei az Ablak Galériában

Megszokhattuk már, hogy időről időre új alkotó művei láthatóak a művelődési központ Ablak Galériájában. Jelenleg Börzsönyi Klára festményeit tekinthetik meg, akik a kulturális intézménybe térnek. Magát az alkotót kérdeztem festészetről, zenéről, ugyanis utóbbihoz is nagyon szoros szálak fűzik. De beszélt még a mesék, különösen a magyar népmesék fontosságáról is ebben a túlpörgött, túldigitalizált világban.

Az Ablak Galériába különböző témájú festmények kerültek, az alkotó szívéhez legközelebb álló munkák. Látunk virágos rétet, egy másik képen erdőt, vagy épp téli tájat pirkadatkor. Megint másik képen egy különleges madár, egy tukán lett megörökítve, egy papagájféle madár. de vannak absztrakt képek is. Ez Börzsönyi Klára második önálló kiállítása. Legutóbb Gödön volt 2023-ban, ahol negyven képet láthatott a közönség.

Az alkotó elmondta, nem túl régóta foglalkozik festészettel, de ennek az okát keresve vissza kell mennünk az időben. Börzsönyi Klára ugyanis komoly zenekari pályafutást tudhat maga mögött. Miután az véget ért, érzett valamiféle késztetést, hogy tenni kell valami maradandót, alkotni valami szépet, innen eredeztethető a festészeti pálya. Visszatérve a zenéhez, Klára kifejtette: a hang rezgés, ahogy a szín is rezgés. Elmondása szerint tulajdonképpen minden a rezgésről szól. Esetében a hang és a fény a fontos most. Ugyanaz a dolog, csak annak kétféle megnyilvánulása. Így tulajdonképpen ott folytatja, ahol abbahagyta anno, csak most más eszközzel, nem hangszerrel, hanem ecsettel teremt rezgést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megérkeztek az első labormérés eredményei

Fontos megemlíteni, hogy húszéves kora óta tagja volt az Állami Hangverseny Zenekarnak – ahogy akkor hívták -, a mostani Nemzeti Filharmonikusoknak. Ahogy fogalmazott, tulajdonképpen ott élte le az életét, negyven évig volt tagja a filharmonikusoknak, melyet Ferencsik János, később Kobayashi Ken-Ichiro, végül Kocsis Zoltán vezetett (jelenleg Vashegyi György irányítja). Fagotton játszott a nagy múltú és világhírű zenekarban, az évtizedek alatt bejárta a világot, rengeteg szép emléket begyűjtve.

A zene és a festészet kapcsolódását úgy kell elképzelni az ő szemszögéből, hogy vannak a színhatásoknak hangpárhuzamai, a hangoknak is vannak színhatásai, számára mindig színek voltak a hangok. Még pontosabban: a hang az a szín, az árnyalatok, pedig az intonáció (idomulás egy másik hanghoz, másik hangszerhez, vagy például egy akkordba való beleilleszkedés). Az intonáció tehát az árnyalatok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bejutott a nemzetközi versenyre a Váci Juhász Gyula Általános Iskola csapata

Börzsönyi Klára akrillal fest.  Első kiállításának címe Hétszín világom a hangokból a képekbe volt. Miért pont hét, kérdezhetnénk. Itt is egy párhuzammal találkozhatunk a fény és a hangok világa között. Hét hang van egy skálában, és a fény látható spektrumában is visszatér ez a szám, ugyanis hét alapszín van – avatott be az alkotó.

Azzal kapcsolatban, hogy miket szeret festeni, elmondta, hogy nagyon érdekli az asztrozófia (ennek lényege, hogy a körülöttünk látható külső univerzum vizsgálata által felfedezzük saját belső világunkat, működésünket). Figyeli a különböző bolygók mozgását, a különböző bolygóegyüttálások a képein is láthatóak, de szívesen ábrázolja a különböző csillagképeket is. A jelenlegi kiállításon is látható egy, amin a Skorpió csillagkép a téma.

De nagyon szeret még meseszimbólumokat is festeni, mert szereti a meséket. Fontosnak tartja, hogy egy minőségi mese olvasásával, nézésével nem halványul el az emberben a belső gyermeki én, a gyermeki lélek tisztasága. Számára az igazi mesék azért is fontosak, mert azok tele vannak fantasztikus életbölcsességekkel. Véleménye szerint a magyar népmesék a kultúránknak olyan gyöngyszemei, mint a népdalaink, és ráadásul ezeket nem is tudós elmék alkották, hanem az egyszerű nép. Jelenleg egy La Fontaine mesesorozaton dolgozik, mégpedig a szerző állatmeséiből merít témákat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bejutott a nemzetközi versenyre a Váci Juhász Gyula Általános Iskola csapata

Fontos számára az álmodozás, az álmok világa, adódik tehát, hogy az álmait is gyakran megfesti. Börzsönyi Klárát mindezeken kívül külön boldoggá teszi, hogy egy éve tanít a váci zeneiskolában. Szereti megtapasztalni a gyerekek érdeklődését a zene iránt, az őszinteségüket, nyíltságukat. Mindenkinek ajánlja, hogy tanuljon zenét, mert ezáltal más művészetekre is fogékonyabb lesz.

Festményei július 15-ig láthatóak az Ablak Galériában. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments