Súlyos netfüggő gyerekek – Az anyatejjel szívjuk magunkba az internetfüggőséget

„Szerhasználat a családban előadás-sorozat II. Online függőségek, digitális tér veszélyei” címmel a Váci Humán Szolgáltató Központ szervezésében a jelzőrendszeri szakmaközi megbeszélés tovább folytatódott. A szakmai eseménynek június 10-én a Városi Sportcsarnok VIP terme adott otthont.

Az internet veszélyeiről nem lehet eleget beszélni és eléggé felhívni rá a szakemberek, szülők, és gyerekek figyelmét. Az online függőséget és veszélyeket taglaló aktuális szakmai eseményt Barkóczi-Boldrin Priscilla VHSZK csoportvezető helyettese nyitotta meg, majd Szpaszov Petra VHSZK csoportvezetője köszöntötte a megjelenteket. A VHSZK gyermekvédelmi szakembere Stattner-Városi Éva esetmenedzser mutatta be, hová vezethet az internetes zaklatás a kiskorúaknál.

Majd egy ún. „Etikus hekker” Kiss Tamás nb. alezredes Nemzeti Kibervédelemi Intézettől levezette, hogy hogyan védjük meg magunkat, legfőképp a gyerekeket az online tér kiberbűnőzőitől. Dr. Tatai Orsolya iskolaorvos pedig az internetfüggés egészségkárosító hatásait vette górcső alá.

Iskolaegészségügyi és online veszélyek

„Az online függőség egészségkárosító hatása” címmel – dr. Tatai Orsolya iskolaorvos, a Radnóti Miklós Általános Iskola munkatársa tartott előadást. Az iskolaegészségügyi szakember nemcsak a függőségről beszélt, hanem az internet mindennapi szerepéről is, ami már szinte a csecsemőkortól jelen van a családok életében. Amíg az anyuka telefonozik, addig nincs a gyermek felé érzelmi visszacsatolás. Gyakorta utcán látott jelenség az is, hogy a babakocsi tolókarjára szerelt tablet-et vagy okostelefont bámulva közlekednek a szülők. Amerikai kutatások adataiból is kiderül, hogy már milyen korai életkorban jelentkezik az internet használata. Vannak olyan kutatások is, amik azt elemzik, hogy a terhes kismama a pocakjára helyezett okostelefonon való internetezéssel, már méhen belül észrevétlenül online függőséget alakíthat ki a magzatban. Mindez, vagyis a mértéktelen okostelefonozás majd a későbbiekben komoly figyelemzavarhoz, depresszióhoz, tartászavarhoz és az egyén szervi és idegrendszeri tünetek jelentkezéséhez vezethet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Október 1-jétől változnak a hulladékszállítási napok városunkban

Kérdések és válaszok

Az előadóhoz a jelenlévők kérdéseket intézhettek. Az alábbi kérdések-válaszok hangzottak el:

Ki lehet igazán függő?

Az internetfüggőséggel legjobban veszélyeztetett korcsoport a tinédzser korú.

Volt-e már olyan eset, amikor a szülő úgy kért tanácsot, hogy preventíven (megelőző jelleggel) lehetett még segíteni?

Igen, ilyen esetben személyesen foglalkozunk a családdal és gyermekkel. Sajnos van olyan eset, ahol súlyos netfüggő a gyermek.

Sokszor tanórán használtatja a tanár az okostelefont. Ez azt erősíti, hogy hasznos dolgokra hogyan lehet használni a telefont? Vagy inkább káros és a függőség felé tereli a gyerekeket?

Nem tudom, hogy ezt vizsgálták-e. A mai világban már nem tudjuk kikerülni az internethasználatot. Viszont ismerek olyan iskolát, ahol tiltják a gyerekek számára a telefonhasználatot. A felelősség mindig a felnőtt kezében van. A minták tovább adódnak.

Hány évek kortól javasolják a telefonhasználatot?

Óvodás korban semmiképpen nem ajánlott. Iskolás korban már az alsó osztályokban is sajnos elkerülhetetlen a telefonhasználat.

Milyen veszélyei vannak a túlzott telefonhasználatnak?

A szervi veszélyek fontosságát hangsúlyozni kell. Szemészeti tünetek, mozgásszervi problémák, gerinckárosodás, hanyag tartás.

A gyermekjóléti szolgálatnál is lecsapódott már az internetes zaklatás problémája

Stattner-Városi Éva esetmenedzser bemutatta, hová vezethet az internetes zaklatás a kiskorúak kapcsán, illetve felsorolta a felmerülő hatósági intézkedések körét. Általánosságban is elmondható – hangsúlyozta a szakember -, hogy az online, internetes zaklatás kapcsán is veszélyeztetve lehet egy kiskorú, ilyenkor akár rendőrségi feljelentésre vagy egyéb hatósági intézkedésre is szükség lehet az online zaklatás miatt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Abigél az Ablakban

Etikus hekkerkedés

„Tamás vagyok és online függő” – ezzel az ütős mondattal kezdte az előadását Kiss Tamás László nb. alezredes, főosztályvezető Nemzeti Kibervédelemi Intézettől. Majd az eseményen szintén egy nagyon izgalmas előadás következett, vagyis az etikus hekkerkedés témaköre. Na de ki vagy mi az etikus hekker? Olyan informatikai szakember, aki jó célból, hivatalos megbízásból tör be egy cég informatikai rendszerébe, így tesztelve annak sebezhetőségét, gyenge, támadható pontjait. Kiss Tamás alezredes levezette, hogy hogyan védjük magunkat, legfőképp a gyerekeket az online tér kiberbűnőzőitől.

A korosztályok közösségi médiahasználata

Bepillantást kaptak a résztvevők a jellemző korosztály szerinti közösségi médiafelületek használatáról:

4-7 év: YouTube Kids, Nick, Jr. Disney Jr.

8-12 év: Roblox, Minecraft, YouTube, TikTok

13-17 év: Instagram, Sanpchat, TikTok, YouTube, Siscord

18-24 év: Instagram, Linkedin, Twitter, YouTube

25-34 év: Facebook, Instagram, Twitter

35-49 év: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest

Internet okosság

„Amíg minket megtanítottak számítógépet kezelni, addig a gyerekeket nem tanították meg telefont és az online teret kezelni” – hangsúlyozta a szakember, azzal együtt, hogy az online tér fontosságát és hasznosságát is aláhúzta – Kiss Tamás László nb. alezredes, főosztályvezető. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy szűrőprogramként a Goggle Family link-et ajánlja, illetve választ adott a feltett kérdésre is, hogy azok az alkalmazások, amik kérik a bankkártya számot, mennyire biztonságosak? „Veszélyes, mert nem tudjuk, hogy hogyan tárolják az adataimat. Ha őket feltörik, akkor nincs védve az adatunk. Revolut, egyszer használatos kártyák” – hangzott a kiberbiztos válasz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szaunázók hétvégéje Vácon október 5-én, szombaton

Ál-avatárok veszélyére is felhívta a figyelmet az online biztonságtechnikai szakember, az ál-avatárok hamis bizalmat építenek, és nem tudhatjuk, hogy akár egy kiberragadozóval van-e dolgunk, akik kihasználják a hiszékenységet és bármilyen károsító pénzügyi tranzakcióba is belehúzhatják az adatvédelemben nem jártas online, gyanútlan áldozatukat.

Biztonságtudatosság fontossága

Mit tehetünk gyermekvédelmi szempontból az online veszélyekkel szemben, ez örök kérdés marad szülőként és szakemberként is.

A tanácsok a közvetkezők voltak: tanuljunk meg újra játszani offline a gyerekekkel, ne csak az online térbe szoruljon a játéktevékenység, kérdezzük sokat a gyereket, érdeklődjünk az online tevékenységeiről, építsünk bizalmat. Sajnos néha csak a korlátozás vezet eredményre, időben, minőségében is korlátozni szükséges olykor a gyermek online tartalomfogyasztását.

Mi uraljuk az okoseszközöket, ne ők minket

A lényeget így összegezte zárásként a szakember. Fontos, hogy online és offline biztonságtudatosságra neveljük a gyerekeket. Járjunk jó példával elől ebben is a gyermekeink előtt, hisz a legfontosabb a minta és nem csak az intő szavak, főleg, ha azok következetlenek. Legyünk mi a példaképek a gyerekeink számára! – zárta az „Online szerhasználat a családban” című és témakörű szakmaközi tanácskozást a Nemzeti Kibervédelemi Intézet főosztályvezetője.

A szakmaközi megbeszélés természetesen kiberbiztos ajándékátadással és közös offline kávézással zárult. (Baranyi Marcsi újságíró, szociális munkás a VHSZK munkatársa – A fotókat Barkóczi-Boldrin Priscilla, a VHSZK Szolgálat csoportvezető helyettese készítette) ♦

 

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments