Beindult az Ipoly-túrsz aktívpihenő-program: evezés és bográcsgulyás

A 13 települést magába foglaló szobi kistérség hátrányos helyzetű, fejletlen ugyanis az ipara. A természeti adottságok viszont jók, ezért összefogtak a környékbeliek az idegenforgalom élénkítésére. Beindult az Ipoly-túrsz program, amely a hátrányos helyzetű szobi kistérségben az aktív pihenés feltételeinek megteremtésével pezsdíti fel az idegenforgalmat; a kerékpározással kombinált ipolyi evezés máris sikert aratott.

Füvesi Károly, a vállalkozás vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az újfajta kirándulás Szobról indul, ahonnan bérelt kenukkal az Ipolyon felevezve 20 kilométerre fekvő Ipolytölgyesig lehet eljutni, innen pedig visszabiciklizhetnek a mozgásban örömet lelő társaságok, családok a Dunáig, ahol az út végén bográcsgulyás várja őket. A vízi úton kis szerencsével még vidrával vagy gémmel is találkozhatnak az evezősök.

Az egynapos programot a magyarok mellett már több külföldi, főként holland vendég próbálta ki. A szervezők a szlovák partnerekkel együttműködve igény szerint az Ipolynál gyorsabb sodrású, szintén vadregényes, szlovákiai Garam folyón is vízre bocsájtják az utánfutóval odaszállított kenukat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ha tulipán, akkor TulipGarden Dunakanyar

Szobon már épül a jachtkikötő, ahol egyszerre 20-25 hajó köthet ki, mellette pedig egy 6000 négyzetméteres Duna-parti területen kemping formálódik az itt sátrat verő vízi és kerékpáros turistáknak. Sokan ugyanis Passauból a jól kiépült Duna-menti bicikliúton veszik célba Budapestet, Pilismaróttól komppal érkeznek Szobra a kerekező osztrák és német csoportok.

Itt egyelőre a Zebegény felé vivő bicikliút 2 kilométeres szakaszon megszakad, ugyanis az önkormányzat nem nyerte el az építéshez az EU-s pályázatot, a biciklizőket a 12-es útra irányítják. Mostantól viszont a Szob-Márianosztra közötti erdei kisvasúton kerékpárt is lehet szállítani, ami tovább növeli a forgalmat – utalt rá a szervező.

A 13 települést magába foglaló Szobi kistérség hátrányos helyzetű, fejletlen ugyanis az ipara. Ráadásul az elmúlt években csaknem 4000 munkahely szűnt meg, ami tovább nehezíti az itt lakók megélhetését. A természeti adottságok viszont jók. Ezért fogtak össze a környékbeliek az idegenforgalom élénkítésére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell kiállításon részt vesz a Veresegyházi Vasútmodellező Klub is

Fogadók, vendéglők nyílnak, Kemencén, Ipolydamásdon és más településeken a családok falusi turizmusra rendezkednek be, hogy a Dunakanyar közelében a vízi és a kerékpáros turizmus még inkább meghonosodjon, ami 1000-1500 új munkahely megteremtését is magával hozhatja – mondta Füvesi Károly. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments